Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isis räjäytti temppelin Palmyrassa Syyriassa

Kulttuuri
 
Omar Sanadiki / Reuters
Palmyran rauniokaupunki on nykyään Isisin hallinnassa. – Kuva vuodelta 2008.
Palmyran rauniokaupunki on nykyään Isisin hallinnassa. – Kuva vuodelta 2008. Kuva: Omar Sanadiki / Reuters

Tuorein äärijärjestö Isisin tuhotöistä on temppelin räjäyttäminen Palmyran rauniokaupungissa Syyriassa sunnuntaina.

Palmyra kuuluu Unescon maailmanperintökohteiden listalle, ja Baalshamin-nimiselle jumalalle omistettu temppeli oli Palmyran merkittävimpiä. Palmyrassa Isisin on kerrottu tuhonneen muun muassa al-Lat-nimisen arvokkaan 15 tonnin painoisen leijonapatsaan.

Aiemmin järjestö on esitellyt kuvia Elianin luostarin tuhoamisesta Homsin maakunnassa Syyriassa. Irakissa Isis on tuhonnut muun muassa pyhäkköjä Mosulin kaupungissa ja polttanut vanhoja käsikirjoituksia roviolla. Viime vuoden heinäkuussa Isis räjäytti ilmaan profeetta Joonan hautana pidetyn Nabi Yunusin pyhäkön.

Järjestön taistelijat ovat myös murskanneet assyrialaispatsaita Mosulin taidemuseossa. Asiantuntijoiden mukaan ainakin osa 3 000 vuoden ikäisiksi väitetyistä patsaista vaikuttaa kuitenkin olleen kipsikopioita.

Lisäksi järjestö on tuhonnut myös Irakissa Unescon maailmanperintölistalle kuuluvia rauniokaupunkeja. Puskutraktorit ovat tehneet tuhoa niin assyrialaisten pääkaupunkina toimivassa Nimrudissa kuin Hatrassakin. Hatrasta Isisin kerrotaan vieneet muun muassa muinaiset kulta- ja hopeakolikot, joita Assyrian kuninkaat käyttivät.

Isis on julkaissut videoita kulttuurikohteiden tuhoamisesta niin muokareilla, porakoneilla, puskutraktoreilla kuin räjäyttelemälläkin. Järjestö myös tiedottaa tuhoista usein Twitterissä.

Osa tiedoista on tullut Syyrian ja Irakin viranomaisilta. Lisäksi tietoa tulee Syyrian sisällissotaa tarkkaileva järjestöiltä, kuten The Syrian Observatory for Human Rightilta. Usein tuhot pystytään varmistamaan myös satellittikuvista. Täysin varmaa tietoa tuhotuista kohteista on käytännössä mahdotonta saada.

Isis ei tuhoa läheskään kaikkia haltuunsa saamia taideaarteita. Asiantuntijoiden mukaan järjestö on tienannut taidevarkauksilla jo nyt kymmeniä miljoonia euroja, ja arkeologisten esineiden kauppa on sille toiseksi tärkein tulonlähde öljyn jälkeen.

Esineet päätyvät todennäköisesti yksityisiin kokoelmiin eri puolille maailmaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat