Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuomari Nurmio tekisi Kaisaniemeen Kalevala-kylän

Kansalliseepoksen brändäystä ei pidä jättää briteille tai kiinalaisille, muusikko sanoo

Kulttuuri
 
Jukka Gröndahl HS
Tuomari Nurmio ehdottaa Kalevala-puiston perustamista Helsingin Kaisaniemeen.
Tuomari Nurmio ehdottaa Kalevala-puiston perustamista Helsingin Kaisaniemeen. Kuva: Jukka Gröndahl HS

Tuomari Nurmio kävelee Kansallisteatterin takana kohti Kaisaniemen puistoa ja piirtää käsillään linjoja.

"Tuonne, missä on nyt tenniskenttiä, mahtuisi Ateneumin kokoinen talo. Tuo hiekkakenttä on melkein aina tyhjänä, ja monien mielestä tämä on nyt turvaton paikka, josta ei tee mieli kulkea läpi."

Suomalaisen rockin veteraani on astunut ulos mukavuusalueeltaan. Nurmio on keksinyt, että keskelle Helsinkiä Kaisaniemen puistoon voisi rakentaa Kalevala Villagen, kulttuurikeskuksen, joka perustuisi suomalaisista suomalaisimpaan, Kalevalaan.

"Idea ei vaikuta kovinkaan kekseliäältä", hän kommentoi itseironisesti.

Nurmio on ajatuksensa kanssa silti vakavissaan. Hänen mielestään nykyisinä taantuman aikoina tarvitaan uusia ideoita, jotka ovat kaupallisesti merkittäviä.

Idea Kalevala-teemapuistosta on kiteytynyt Nurmiolle osin viihteen ja populaarikulttuurin kautta. Alkukesästä kerrottiin, kuinka J. R. R. Tolkienin sata vuotta sitten kirjoittama esikoisteos, Kalevalaan pohjautuva The Story of Kullervo julkaistaan vihdoin Britanniassa.

Popmusiikissa, varsinkin metallissa Kalevala on inspiroinut artisteja pitkään. Pitkän kansainvälisen uran tehnyt helsinkiläinen Amorphis on levyttänyt kokonaisia albumeja, joiden tarinat perustuvat Kalevalan tarinoihin.

Nurmion mielestä Kalevalan velhohahmoja ja tarinoita voisi hyödyntää myös tietokonepeleissä ja virtuaaliseikkailuissa.

"Temppeliaukion kirkko vetää väkeä, ja bussit tukkivat kadunvarret, mutta mitä ne ihmiset siellä tekee? Teinithän ei jaksa sitä tai Sibelius-monumenttia sekuntiakaan", Nurmio ihmettelee.

Hänen Kalevala-puistonsa avulla Kalevalaa voisi päivittää nykyaikaan.

"Tolkien brändäsi Kalevalassa esiintyviä hahmoja ja loi Suomen kielen pohjalta omiin kirjoihinsa haltijoiden kielen. Miksi jättää tämä brändäys briteille tai kiinalaisille, jos me voidaan tehdä se itse."

Kalevala Villageen kuuluisi 500 ihmisen konserttisali, suomalaista superfood-ruokaa tarjoileva ravintola ja näyttelytiloja. Rakennus olisi puuta, kansanperinteen inspiroima ja suomalaisten arkkitehtien käsialaa. Ulkotiloissa järjestettäisiin vaikkapa raudantaontanäytöksiä, ja Kaisaniemen kentällä mahdollisesti suurempia ulkoilmakonsertteja. Kieli- ja kulttuuritutkijat voisivat järjestää Kalevala Villagessa Kalevala-aiheisia symposiumeja.

Kalevalan inspiroimaa kuvataidetta olisi esillä, mutta kaiken ei tarvitsisi olla korkeakulttuuria.

"Siellä pitäisi olla kauppa, jossa myytäisiin taidekäsityötä, mutta myös rihkamaa, muovisia Väinämöisiä, louhinoitia ja tällaista."

Tuomari Nurmion Kalevala-kylässä pohjimmaisena ideana ei olekaan kansanrunouden ja kansalliseepoksen juhlallinen museointi, vaan se, kuka myy Kalevalaa ja kuka muokkaa sen tarinoita.

Nurmio vertaa Kalevalaa brändinä joulupukkiin, joka on yhdysvaltalaisen kulttuurin muovaama. Joulupukin ympärille rakennetut teemakohteet kiinnostavat turisteja vain kerran vuodessa, kun taas Kalevala ei ole sidottu vuodenaikoihin tai juhlapyhiin.

Tuomari Nurmion Kalevala Village -ideaa ei ole vielä esitelty kaupallisille yhteistyökumppaneille eikä Helsingin kaupungille, mutta taiteilija on miettinyt asiaa monelta kulmalta.

"En ole halunnut, että tämä leimautuisi jonkin puolueen hankkeeksi, vaan että se olisi neutraali kansalaisaloite. Puolueiden tekemiä aloitteita vastustetaan usein periaatteesta."

Muusikkona ja lauluntekijänä Nurmiota kiehtoo Kalevalan tarinoissa laulamisen ja sanan mahti. Siksi Kalevala Villagen kaltaisen idean kehittely ei tunnu hänestä luonnottomalta.

"On hyvä, että voi heitellä ideoita estottomasti. Realistit tutkii sitten mitkä niistä voidaan toteuttaa."

Tuomari Nurmio haaveilee Kaisaniemen Kalevala-kylästä
Tuomari Nurmio haaveilee Kaisaniemen Kalevala-kylästä
Rockveteraani ideoi Helsingin keskustaan teemakylän, joka siirtäisi kansalliseepoksen tarinat nykyaikaan ja toisi elämää tyhjään ja vähän pelottavaan puistoon. Toimittaja: Ilkka Mattila. Kuvaus: Jukka Gröndahl. Editointi: Esa Syväkuru.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat