Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Beirutin raunioista nousi uusi soundi

Huvila-vieras Yasmine Hamdan aloitti tyhjästä ja kasvoi arabimaailman supertähdeksi

Kulttuuri
 
nadim asfar
Yasmine Hamdan aloitti musiikkiuransa sisällissodan runtelemassa kotikaupungissaan Beirutissa.
Yasmine Hamdan aloitti musiikkiuransa sisällissodan runtelemassa kotikaupungissaan Beirutissa. Kuva: nadim asfar

Musiikissa on sellainen ihmeellinen voima, että se nousee vaikka raunioiden keskeltä. Tässä todellisuudessa aloitti libanonilainen laulaja Yasmine Hamdan, kun hän vuosien pakolaisuuden jälkeen palasi kotikaupunkiinsa Beirutiin 1990-luvulla.

Sisällissota oli vuosina 1975–1990 tuhonnut kaupungin, joka koetti nyt nousta jaloilleen. Se ei estänyt Hamdania tavoittelemasta unelmiaan.

"Kaikki oli aivan toisenlaista kuin nykyään, ja bändin perustaminen tuntui valtavalta seikkailulta. Mikään ei ollut valmista", hän kertoo uransa alkuvaiheista.

"Ihmiset eivät olleet valmiita kuulemaan jotain niin erilaista kuin mitä me teimme. Infrastruktuuri oli alkutekijöissään. Libanonissa ei ollut ammattimaisia muusikoita eikä esiintymispaikkoja. Meidän piti inspiroida kaikki."

Nykyään Yasmine Hamdan (s. 1976) on arabimaailman tunnetuimpia laulajattaria, ja hänet tunnetaan myös muualla.

Nykyisessä asuinmaassaan Ranskassa hän on tehnyt yhteistyötä paikallisten suuruuksien, kuten CocoRosien, Nouvelle Vaguen ja ja Mirwaisin, kanssa. Elokuvayleisölle hän voi olla tuttu musiikistaan ja roolistaan Jim Jarmuschin Only Lovers Left Alive -elokuvassa.

Tänään Hamdan saapuu ensimmäistä kertaa Suomeen ja esiintyy Huvila-teltassa.

Matka Beirutin raunioista on ollut pitkä. Ensin oli Soapkills-yhtye, jonka soinnissa arabimaailman perinteiset soinnit kohtasivat modernin elektronisen musiikin. Sisällissodasta toipuvassa Libanonissa tämä oli monille "aivan outoa", Hamdan kertoo.

Yhtye saavutti kannatusta, kun nuori, sodanjälkeinen sukupolvi tunnisti sen omakseen. Soapkills edusti uutta libanonilaista identiteettiä.

"Me olemme sukupolvi, joka oli asunut ulkomailla sotaa paossa. Meillä ei ollut vain yhtä perinteistä identiteettiä, vaan useita identiteettejä. Libanonissa meillä ei ole ääntä, sillä koen, että meidän mielipidettämme ei oteta millään tavoin huomioon päätöksenteossa", Hamdan sanoo.

"Minulle, naisena ja arabina, musiikki oli myös poliittinen teko. Se oli reaktio, jonka kautta tarkastelin asemaani ja oikeuksiani naisena. Olen aina tuntenut itseni ulkopuoliseksi kaikkialla, mihin olen mennyt, jopa kotimaassani. Musiikin ansiosta saatoin olla oma itseni eikä minun tarvinnut mukautua olemassa oleviin käytössääntöihin."

Kolmen albumin jälkeen Hamdan jätti Soapkillsin ja kotimaansa jälleen taaksensa. Uusi koti löytyi Pariisista, jossa syntyi hänen ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa soololevynsä. Levyn kansainvälinen versio Ya Nass ilmestyi vuonna 2013.

Länteen muuttaminen ei merkinnyt sitä, että Hamdan olisi unohtanut musiikillisen perintönsä. Hän laulaa yhä arabiaksi, ja Lähi-idän lisäksi hän painottaa ammentavansa myös muiden arabimaiden musiikkikulttuurista.

"Arabimaat nähdään helposti yhtenäisenä alueena, mutta eri mailla on oma rikas ja inspiroiva musiikillinen perintönsä. Minulle se on kuin kullankaivuuta. Etsin uusia soundeja ja ammennan niistä."

Tämän kaiken hän pukee moderniin muotoon, jossa kuuluu viitteitä niin triphopista kuin folkista.

"Kyse ei ole siitä, että kapisoisin perinteitä vastaan", hän toppuuttelee. "Rakastan traditionaalista musiikkia, se on minun vitamiini, sen avulla pääsin kiinni musiikkiin."

"Kyse on enemmän siitä, että ammennan traditionaalisesta musiikista ja pyrin tekemään siitä omaani. Yhdistän perinteet henkilökohtaiseen matkaani."

 

 

Yasmine Hamdan Helsingin juhlaviikkojen Huvila-teltassa (Tokoinranta) tänään klo 19. Konsertin lämmittelijänä esiintyy Aavikko.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat