Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Musiikilla politikointi alkoi kyllästyttää Asaa: Kovistelu vaihtui runouteen

Asa eli Avain oli 2000-luvun suomalaisen vasemmistoräpin ääni. Sitten häntä alkoi kyllästyttää musiikilla politikointi.

Kulttuuri
 
Outi Pyhäranta HS
Asa eli Matti Salo sämpläsi uuden Love-levynsä taustat Love Recordsin julkaisemilta albumeilta.
Asa eli Matti Salo sämpläsi uuden Love-levynsä taustat Love Recordsin julkaisemilta albumeilta. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Aivan kuin Asa olisi tympääntynyt ottamaan kantaa.

"Vasen silmä on puhki poikki, vasen silmä on kuolemanväsynyt. Ennen silmä moitteetta toimi, nyt ei oo näkynyt", hän lausuu uuden Love-albuminsa kappaleessa Vasen väsynyt silmä.

Viimeisessä säkeistössä Asa huomauttaa, että myös Paavo Arhinmäen vasen silmä on väsynyt.

"En mä voisi tehdä hyvää puolueelle, jonka kannatusluvut ovat pohjalukemissa ilman, että mä kritisoisin heitä", Asa sanoo herttoniemeläisen ravintolan pöydässä.

"Mulle se biisi oli vaan mökkihappotarina. Neljätoista säkeistöä, joiden aikana meen kierreportaita Ruotsiin, käyn uima-altaassa ja tulen takaisin. Sitten mä lisäsin sen Arhinmäen siihen loppuun ja kaikki sanoi, että siitä tuli poliittinen."

Tulkinta on tietenkin ilmeinen, sillä läpivasemmistolaisuudesta Asa eli Matti Salo on tunnettu läpi 2000-luvun. Ensin nimellä Avain laulamassa itähelsinkiläisen 20-vuotiaan uholla ja vihalla aseistakieltäytymisestä ja Suvi-Anne Siimeksestä. Kun taiteilijanimi Avain jäi sopimusriidan päätteeksi Warnerille, tilalle tuli Asa.

Samalla muuttui tyyli. Kovistelun rippeet vaihtuivat runouteen, ja siksi Asa oli "korkeampaa" kulttuuriperimää kuin muut. Hän laulaa Osaran aukioista, globalisaatiosta ja suomalaisesta identiteetistä eikä mistään mielenterveysongelmista.

Vuonna 2008 Asa voitti Teosto-palkinnon Loppuasukas-levyllään, ja tietyllä tapaa antoi suomiräpille viimein laajemman kulttuurisen hyväksynnän.

Sitten on ollut kepeämpiä kappaleita ja perinteisempää räppiä. Riimejä kaljanjuonnista, halpapunkusta ja tirkistelyä tajunnan ovien lävitse.

Vasen silmä vaikuttaakin väsyneeltä.

Musiikilla politikointi on alkanut kyllästyttää, koska sillä ei asioita muuteta, Asa sanoo. Enemmän saa aikaan tekemällä itse "kylän ihmisten kanssa".

Hän kuitenkin väittää, että hänen poliittinen turhautumisensa olisi noussut jo ensimmäisen levyn Punaisen tiilen (2001) jälkeen.

"Eka levy oli vasemmistolainen levy. Sen jälkeen mä olen vihannut puoluepolitiikkaa yli kaiken", hän sanoo.

" Paavo Lipponen on aikamoinen monumentti siinä tympääntymisessä. Pitäis varmaan tehdä Lipposesta samanlainen laulu kuin Killer Mike teki Reaganista."

Nyt Asaa ovat kiinnostaneet aivan muut asiat.

Hän on 35-vuotias koti-isä, joka on tehnyt levyn sämpläämällä Love Recordsin 1970-lukuhippeilyä ja joka haluaisi esiintyä lähinnä konserttisaleissa.

"Olis aivan sairas fiilis lähteä keikalle johonkin vieraan kaupungin baariin, että sais satakakskymppiä päivässä. Vaimo sanoo, että hauskaahan teillä siellä olisi kaljaa juomassa, mutta mä sanon, että ei. Siihen menisi se 36 tuntia, ja mä joutuisin todennäköisesti olemaan kuski", Asa sanoo.

Myös Punaisella tiilellä soi nyt mennyt maailma. Neljätoista vuotta myöhemmin levystä on tullut aamuviideltä Spotifysta kaivettavaa nostalgiaa, jonka kaikki osaavat likimain ulkoa mutta jota kukaan ei muuten kuuntele.

"On siinä yleisössä selvä jakautuminen. On niitä, jotka ovat jossain auton takapenkillä ottaneet ensimmäiset hatsit pilvestä ja kuunnelleet Punaista tiiltä. Kyllä ne varmasti suhtautuu siihen samalla tavalla kuin mä Guns N'Rosesiin."

Asa sanoo, että vaikka he esittävät nyt progesovitettuja rakkauslauluja ison bändin kanssa, yleisö haluaa keikoilla kuulla edelleen samat kappaleet: Roihuvuoren, Markuksen ja Pojat teki soppaa.

Ja välillä sekään ei riitä.

"Oltiin lähiaikoina Kouvolan Amarillossa ja soitettiin noista kaikista versio, kun yleisö huusi, että ne haluu kuulla ne. Mutta ne jatkoi huutamista. Sanottiin, että soitettiin se versio, mutta ne huusi silti", Asa sanoo.

"Sit riideltiin keikan jälkeen, että tää on paskaa, lopetetaan."

Kun politiikka ja systeemille uhoaminen ovat edelleen sitä, mitä ihmiset Asalta toivovat, on ilmiselvää kumpi on aikuistunut: artisti vai yleisönsä.

"Jossain vaiheessa mä ajattelin, että taide olisi mulle ase, että käytän sitä aseena. Mutta ei se oo enää mun tapa."

Idealismin haihtuminen on enemmän nöyryyttä kuin kyynistymistä.

Eturintamassa on aina riskinä, että ihmisten huomio keskittyy vääriin asioihin. Siksi Asa välttää vetämästä päälleen kansalaisjärjestöjen paitoja, vaikka jatkuvasti pyydetään.

Julkisuuden valjastamisesta hyväntekeväisyydelle jää tekopyhä olo.

"Ihmiset ei oo tärkeitä, vaan ne asiat. Oikeamielisyys on mulle sellaista, että on hiljaa ja hoitaa rivimiehen hommat. Ei se julistamalla parane."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat