Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkija analysoi hallituksen kielipelin

Sipilä haluaa siirtää huomiota tulevaan, pois käydystä neuvottelusta ja luoda tyyneyttä, arvioi Severi Hämäri.

Kulttuuri
 
Kari Pullinen
Yhteiskuntasopimuksen kaatumisesta kertoivat Kesärannassa viime torstaina ulkoministeri Timo Soini (vas.), pääministeri Juha Sipilä ja valtiovarainministeri Alexander Stubb.
Yhteiskuntasopimuksen kaatumisesta kertoivat Kesärannassa viime torstaina ulkoministeri Timo Soini (vas.), pääministeri Juha Sipilä ja valtiovarainministeri Alexander Stubb. Kuva: Kari Pullinen

Kun hallituksen suurin oma hanke, yhteiskuntasopimus, kaatui torstaina, kolmen suurimman puolueen puheenjohtajat olivat synkissä tunnelmissa. Sama jatkui maanantaina puheissa "kilpailukykyhankeen askelmerkeistä". Samalla puhuttiin asentotajunsa menettäneistä ihmisistä, jotka sumussa lentäessään eivät luota mittareihin.

Pyysimme, että tutkija ja konsultti sekä Kriittisen korkeakoulun puhujakoulun vastuuopettaja Severi Hämäri tulkitsisi, mitä poliitikot lausunnoissaan oikeastaan sanovat.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk):Minusta on laajempikin kysymys, onko suomalainen yhteiskunta sopeutunut euroaikaan. Olemme kasvun olosuhteissa pystyneet elämään rahaliitossa hyvin, mutta emme ole kyenneet mukautumaan heikkoon kasvuun. Me aiomme nyt tehdä tarvittavat toimet tämän hallituksen voimin.
Maanantaina pääministeri Sipilä puhui kilpailukykyhankkeen askelmerkeistä.
Hämäri: "Tämäkin liittyy avuttomuuteen ja tyynnyttelyyn. Sipilä haluaa siirtää huomiota tulevaan, pois käydystä neuvottelusta yhteiskuntasopimuksesta ja luoda tyyneyttä. Kun hallitus muodostettiin ja hallitusohjelma laadittiin, meille kansalaisille syntyi ylhäältäpäin annettu suunnitelma siitä, mitä meille tulee tapahtumaan. Aika moni reagoi hyvin aggressiivisesti siihen, miten asioita silloin ilmaistiin, ay-liike erityisesti. Oli levottomuutta ilmassa, suuria mielenimaisuja. Ihmisten ahdistuneisuus näkyi kiivaina kirjoituksina netissä. Vaikka hallitus yrittikin ohjelmassaan puhua muutoksista myönteiseen sävyyn, niin silti ihmiset kokivat leikkauslistat kovin uhkaavana tilanteena."

"Nyt Sipilä yrittää rauhoittaa tilannetta yrittäjähenkisyydellä. Ei puhutakaan enää leikkauksista ja sopeuttamisesta vaan kilpailukyvyn parantamisesta."

 
Ulkoministeri Timo Soini (ps): Maailma ei ainakaan helpommaksi muutu myöskään ulko- ja turvallisuuspoliittisessa mielessä. Olisin pitänyt erittäin tärkeänä, että tällainen pieni kansakunta kuin Suomi olisi kyennyt tästä sopimaan. Olen huolissani.
Hämäri: "Sisällötön lausunto Soinilta. En oikein tiedä, mitä hän on ollut tiedotustilaisuudessa tekemässä. Soini tekee ylimielisen vaikutelman ja syyllistää muita. Hän puhuu kansakunnasta ikään kuin neuvottelu ei olisi ollut kolmikantakysymys."

"Toinen seikka on se, miksi ihmeessä hän ryhtyy puhumaan ulko- ja turvallisuuspolitiikasta? Mistä ihmeestä oikein on kysymys? Hän todennäköisesti yrittää kääntää huomiota pois varsinaisesta asetelmasta puhumalla ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Onko hänellä muka tietoa siitä, että yhteiskuntasopimuksen kaatuminen johtaa konflikteihin naapurimaiden kanssa? Tietääkö meidän ulkoministerimme jotakin sellaista, joka ei ole yleisesti tiedossa tämän sopimusneuvottelun suhteen? Tosi outo veto. Onkohan kysymys vain tarpeettomasta oman itsensä esiin nostamisesta. En osaa sanoa. Toimittajien olisi pitänyt tivata häneltä."

 

Juha Sipilä: Meidän täytyy palauttaa suomalaisen työn kilpailukyky. Pystymme tekemään sen työelämän muutoksella, maltillisella palkkaratkaisulla ja tuottavuuden parantamisella. Tuottavuutta voi jokainen parantaa huomenaamuna esimerkiksi omalla työpisteellään.
Hämäri: "Tämäkin muotoilu kielii avuttomuudesta. Ongelma on sellainen, että hallituksella ei oikein ole työkaluja siihen. Jokaisen täytyy tehdä työpisteellään . . . Tässä näkyy se, että Sipilä on yrittäjätaustainen, hän ymmärtää oikein hyvin mitä tuottavuus tarkoittaa yritystasolla. Siis sen, miten kannustetaan työntekijöitä parantamaan tuottavuutta ja sitä tietä yrityksen kilpailukykyä. Mutta nyt hänelle alkaa valjeta se, mitä tämä tarkoittaa poliitikon ja pääministerin näkökulmasta. Pääministeri ei voi lähestyä tätä asiaa samalla kuin yritysjohtaja. Ay-pomot ja elinkeinoelämän nokkamiehet eivät ole hänen keskiportaan johtoaan. Hän ei voi käskyttää heitä. Ongelman ratkaisu ei ratkea sanelemalla."

 
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok): Valtiovarainministerinä velvollisuuteni on toteuttaa ne leikkaukset ja veropäätökset joista on sovittu, mutta niiden aika ei ole vielä. Teemme kaikkemme sen eteen, ettemme joudu toteuttamaan näitä lisäsäästöjä.
Hämäri: "Retoriikassa tällaista kutsutaan epämiellyttäväksi johtopäätökseksi. Tämä on politiikassa erittäin tyypillisesti käytetty tapa ilmaista sitä, että 'tämä ei ole minun vastuullani, älkää liittäkö tätä päätöstä minuun'.

1990-luvun pääministeri Paavo Lipponen käytti tätä paljon. Hän puhui paljon siitä, miten asiat vain ovat, mitä niille pitää tehdä, ja miten meillä ei ole vaihtoehtoja. Lipponen osasi niin hyvin vaihtoehdottomuuden retoriikan, että säilytti kannatuksensa läpi hankalien vuosien. Stubb käyttää tässä ihan samanlaista menetelmää. Vaikka tietenkin valtionvarainministerillä olisi vaikutusvaltaa. Vaihtoehtoisia tapoja toimia on hyvinkin paljon. Mutta halutaan maalata vaikutelma, että juuri se, mihin päädytään, on välttämättömyys. Kyse on vastuuvapauden alueen venyttämisestä. Stubb sanoutui irti, Sipilä joutui selittelemään."

"Kreikan kriisin kohdalla Soinikin on turvautunut samaan. Päätös tukipaketin antamisesta on henkilökohtaisesti epämiellyttävä mutta vaihtoehtoa ei ole."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat