Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mistä Suomi löytää ilon? – Katri Helena, Tuomas Kyrö, Leif Segerstam ja muut kertovat keinonsa apatiaa vastaan

Yhteiskuntasopimus kaatui ja muut huonot uutiset seuraavat toisiaan. HS kysyi kulttuuripersoonilta, minkä asian pitäisi muuttua, jotta apatia saataisiin nujerrettua.

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Laulaja Katri Helena uskoo, että paluuta menneeseen ei ole.
Laulaja Katri Helena uskoo, että paluuta menneeseen ei ole. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Hannu "Tuomari" Nurmio ehdotti keskiviikon HS:ssä, että Kaisaniemen puistoon pitäisi rakentaa Kalevala-aiheinen puisto. Nurmio haluaa herätellä keskustelua siitä, voisiko taiteella olla roolia Suomen alakulon parantamisessa. Kysyimme taiteilijoilta.

Katri Helena
Katri Helena

Katri Helena, laulaja

"Ihmiset selvisivät sodankin jälkeen kaikesta. Kun tulee vaikeuksia, rivit tiivistyvät, niinhän sitä sanotaan. Suomessa on menty kauan sellaiseen suuntaan, että ollaan riippuvaisia kaikenlaisesta ulkoisesta. Nyt pitäisi löytää muilla tavoin väylä mielekkääseen olemiseen ja lopettaa riippuminen sellaisessa kuplassa, että kaikki palaa ennalleen. Ei entiseen ole paluuta missään, siltä näyttää, kun uutisia kuuntelee. Se menettämisen pelon musta pilvi pitää vain puhaltaa pois eikä taistella olosuhteita vastaan. Tärkeä on nyt tukea toisiaan. Itse luotan päättäjiin. Kyllä meitä viedään oikeaan suuntaan."

 

Tuomas Kyrö
Tuomas Kyrö

Tuomas Kyrö, kirjailija

"On perustettava Suuri Suhteellistamiskeskus, jossa on tarjolla erilaisia nahkoja, joihin kansalaiset asetetaan. Autoilija siirtyy pyöräilijän nahkoihin. Nettivihaaja kohtaa nettivihaa. Apaatikko pääsee päiväksi Alexander Stubbiksi. Rasisti joutuu Välimerelle täpötäydelle uimapatjalle odottamaan pelastajaa. Muiden nahoissa käyneet ihmiset haastatellaan ja videoidaan, ja kertyneestä materiaalista koostetaan tosi-tv-ohjelma Nahalla. Teoksen oikeudet ovat Suomen kansalla ja formaattimyynnistä kertyneillä tuotoilla poistetaan valtion velka. Hoito toistetaan tarpeen mukaan, vähintään yhden olympiadin välein." 

 

Anni Kytömäki
Anni Kytömäki

Anni Kytömäki, kirjailija

"Negatiivinen kierre katkaistaan siten, että kaikki kynnelle kykenevät ihmiset lähtevät marjastamaan tai sienestämään. Voi kuulostaa oudolta, mutta ainakin oman ja lähipiirin kokemuksen mukaan silloin rauhoittuu, saa uusia oivalluksia vanhoista ja kyllästyttävistä asioista ja kaupan päälle tulevat kaikki luonnossa liikkumisen psyko-fyysiset terveyshyödyt – sekä tietysti lisuketta ruokatalouteen. Tärkeintä on kuitenkin lähteä metsään ilman tulostavoitteita, ainoastaan tarkoituksena päästä lähelle juurevinta todellisuutta, luontoa ja omaa ihmisluontoa."

 

Leif Segerstam
Leif Segerstam

Leif Segerstam, säveltäjä, kapellimestari

"Jos luet tämän, hengästyt, ja se on kaukana apatiasta", kapellimestari-säveltäjä Leif Segerstam kertoo kesken sinfonian nro 289 säveltämisen ja lähettää HS:n lukijoille reseptinsä:

"Jos ja kun tapahtuu kulttuuriaktiviteeteissamme jokin elämysfenomenolooginen huippuhetki, sopii toivoa, että sekä media ja some heti hyökkäisivät Pohjanmaan kautta mässäilemään sitä rikasta luonnonvoimaa, joka on ollut tarjolla ja juhlia viimeistä pisaraa myöten, kaikki katalyytistä ja luovaa energiaa hurmiollisesti märehtien, jotta säteilisi maksimaalisesti jatkuvuuden territoriallista imperatiiviä, kun surffailee yhteiskunta-areenoilla missä vaan kerkeää liikkua ja siementää."

 

Miina Supinen
Miina Supinen

Miina Supinen, kirjailija

"Tähän ongelmaan Suomi tarvitsee hyvän reseptin, jota minulla ei ole. Ongelma ei ole niin kovin pieni, kaikkea muuta. Ehkä taiteilijat voisivat opettaa muille ihmisille, että pienistä tai isoista vastoinkäymisistä ei kannata lannistua eikä koettelemusten tai vaikeuksien kannata antaa viedä uskoa tulevaisuuteen . Elämähän koostuu sarjasta vastoinkäymisiä. On vain opittava kestämään epävarmuutta. Näin se on."

 

Kari Väänänen
Kari Väänänen

Kari Väänänen, näyttelijä, teatterin johtaja

"Ihmisillä menee huonosti, koska taloudella menee huonosti. Siitä lähtee kaikki. Siksi nyt olisi edelleen tärkeää saada aikaan yhteiskuntasopimus. Ja sen sopimuksen pitää olla hyvä molemmille osapuolille. Työnantajien pitää selkeästi luvata, että jos nyt lasketaan palkkoja vaikka viisi prosenttia, niin sitten kun menee hyvin, palkat nostetaan entiselle tasolleen tai niitä jopa korotetaan. Epämääräiset lupaukset uusista työpaikoista eivät riitä. Ennen lama oli kerran 30 vuodessa, nyt se on kerran 8 vuodessa. Ihmisiä masentaa. Eikä sitä auta se, että valtiovalta huutaa: 'Lama! Lama! Hätä! Hätä! Paniikki! Paniikki!' 

 

HS-työryhmä: Juhani Karila, Pirkko Kotirinta, Jukka Petäjä, Vesa Sirén.
 
Kerro oma ehdotuksesi: miten kulttuuri voi nujertaa apatian osoitteessa HS.fi/kulttuuri

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat