Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pahkasika-lehdestä tuli näyttelykelpoinen

Juhlanumero julkaistaan joukkorahoituksen avulla

Kulttuuri
 
Pekka Elomaa
Markku Paretskoi palaa Pahkasian päätoimittajaksi.
Markku Paretskoi palaa Pahkasian päätoimittajaksi. Kuva: Pekka Elomaa

Suomalaisen huumorin klassikko, vuonna 2000 lopetettu Pahkasika-lehti, on tänä vuonna tehnyt pienimuotoisen paluun. Sarjakuvafestivaalin yhteydessä Rööperin Taidesalongissa on esillä Pahkasika-näyttely, ja loka–marraskuussa lehdestä julkaistaan juhlanumero.

Alkuperäistä Pahkasikaa julkaistiin vuosina 1975–2000 yhteensä 77 numeroa. Lisäksi lehteä julkaistiin sen loputtua vielä juhlanumero.

Uuden, syksyllä julkaistavan juhlanumeron takana on elokuun loppuun jatkuva joukkorahoituskampanja, jossa 20 euron lahjoituksen tehneet saavat lehden itselleen. Keskiviikkona 26. 8. keräykseen oli osallistunut noin 1 800 lukijaa, eli koossa on noin 36 000 euroa 80 000 euron tavoitteesta.

Päätoimittajana juhlanumerossa on entiseen tapaan Markku Paretskoi.

Suurin osa 1980- ja 1990-luvuilla kasvaneista muistaa Pahkasian sen sarjakuvista. Niissä esiintyi usein samoja, helposti tunnistettavia hahmoja.

Sarjakuvien päähenkilöt, samoin kuin niiden tekijät, olivat koko Pahkasian historian ajan miehiä.

Vuonna 2000 päätoimittaja Markku Paretskoi kertoi Helsingin Sanomille: "Pahkasika on tullut tarpeettomaksi. Se, mille 1970- ja 80-luvuilla irvailimme, on tämän päivän todellisuutta. Kuten esimerkiksi älyttömät tv-visailut tai se, että joku työkseen suunnittelee kännyköihin pelejä. Ja kun keskiolutkin on saatu kioskeihin, ei Pahkasikaa enää tarvita."

Pahkasika on edelleen kautta aikojen sitkein suomalainen huumorilehti Arijoutsin eli Heikki Sakari Marttilan vuosina 1947–1972 ilmestyneen Pippurin ohella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat