Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Islamista puhuvat nyt ääripäät

Suomen jättävä Hämeen-Anttila harmittelee keskustelun polarisoitumista

Kulttuuri
 
Professori Hämeen-Anttila: Nämä neljä asiaa jokaisen tulee tietää islamista
Professori Hämeen-Anttila: Nämä neljä asiaa jokaisen tulee tietää islamista
Islam-asiantuntija, professori Jaakko Hämeen-Anttila listasi HSTV:n pyynnöstä neljä asiaa, jotka jokaisen olisi syytä tietää islamilaisesta ja arabialaisesta kulttuurista.

Edinburghin yliopistosta viran vastaanottanut professori Jaakko Hämeen-Anttila pitää harmillisena sitä, että keskustelu islamista on niin voimakkaasti ääripäihin jakautunutta.

Hämeen-Anttila on arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori Helsingin yliopiston Maailman kulttuurien laitoksella. Hänen uusi virkansa on täysin vastaava Edinburghin yliopistossa, Skotlannissa, ja hän aloittaa siinä ensi vuoden kesäkuussa.

Suomalaisessa keskustelussa toisessa ääripäässä "puhutaan paljon hyvin vähän tietäen", ja toisessa ääripäässä ymmärretään liikaakin eikä myönnetä maahanmuuttoon liittyviä ongelmia, hän sanoi HSTV:n haastattelussa keskiviikkona.

"Ne jotka puhuvat paljon, eivät ole välttämättä kiinnostuneita tietämäänkään", hän sanoi mutta ei halunnut tarkentaa, keitä näissä keskustelun ääripäissä ajattelee olevan.

"Maahanmuuttoon liittyy aika paljon ongelmia. On tahoja, jotka ajattelevat, että kaikki, mikä liittyy maahanmuuttoon on kulttuurista rikkautta, eikä se välttämättä ole niin, jos puhutaan henkilöistä, jotka ovat syrjäytyneet yhteiskunnasta eivätkä ole rakentamassa sitä", hän sanoi.

"Se on ongelma, ja näistä pitäisi voida puhua."

Hämeen-Anttilan mielestä on selvää, että tiukkaan islamin tulkintaan liittyy asioita, jotka ovat ristiriidassa suomalaisen yhteiskunnan kanssa. Esimerkkinä hän mainitsi avioliittoiän, joka tiukassa islamintulkinnassa liittyy puberteetti-ikään eikä siten sovi suomalaiseen kulttuuriin.

"Valtaosa islamilaisten avioliitoista on kuitenkin solmittu täysi-ikäisten kesken", hän totesi.

Hän huomautti, että fundamentalistinen käsitys nationalismista tai kristinuskosta ei myöskään sovi yhteen kulttuurin ja demokratian kanssa.

Hämeen-Anttila haluaisi suomalaisten muistavan arabialaisesta islamista ainakin sen tosiasian, että se on vanha kulttuuri, joka on kukoistanut kauan ja sillä on paljon yhtymäkohtia eurooppalaiseen kulttuuriin.

Hämeen-Anttila on Suomen tunnetuin islam-asiantuntija, joka on tuttu vieras television islam- ja monikulttuurisuuskeskusteluista. Hänen lähtönsä sai kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluodon pelkäämään blogissaan, että kuulopuheisiin perustuva raivo ja anonyymit heitot yleistyvät entisestään maahanmuuttokeskustelussa, ja islam-keskustelun taso romahtaa.

Hämeen-Anttila rauhoittelee, että nuoria tutkijoita on kyllä kasvamassa hänen tilalleen. Tutkijat kuitenkin kärsivät samasta asiasta, joka oli yksi hänenkin lähtönsä pontimista:

Hallitus leikkaa koulutuksen rahoitusta kovalla kädellä.

"Korkeatasoisen kansainvälisen tieteen tekemisestä tehdään Suomessa koko ajan vaikeampaa", Hämeen-Anttila sanoi.

"Nuorten tutkijoiden kasvattaminen tulee entistä vaikeammaksi."

Hän totesi, että Suomessa on totuttu luottamaan siihen, että hallitus antaa hyvät edellytykset tieteelle. Nykyisen hallituksen aikana näin ei Hämeen-Anttilan mukaan enää ole.

Hämeen-Anttilasta on tullut jo eräänlainen keulakuva suomalaisten aivovuodolle, josta on kesän aikana keskusteltu myös sen takia, että Svenska Dagbladet uutisoi suomenruotsalaisten Ruotsiin-muuton lisääntyneen selvästi. Hämeen-Anttilan mielestä on selvää, että ne, joilla on mahdollisuuksia lähteä Suomesta saattavat lähteä entistä helpommin, kun tutkimuksen rahoitusta kurjistetaan.

"Suomessa se viesti on se, että te olette vähän turhia te tutkijat täällä", Hämeen-Anttila sanoi.

Jaakko Hämeen-Anttila
Jaakko Hämeen-Anttila
Jaakko Hämeen-Anttila kertoo miksi hän jättää Suomen
Jaakko Hämeen-Anttila kertoo miksi hän jättää Suomen
Professori Jaakko Hämeen-Anttila siirtyy Helsingin yliopistosta Edinburghin yliopistoon. Hämeen-Anttilan mukaan lähtöä vauhdittivat ”hallituksen järkyttävän isot koulutusleikkaukset”. Haastattelijana HS:n kulttuuritoimituksen esimies Hanna Mahlamäki.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat