Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rollaattorit vaihtuivat merten jätteisiin

Kulttuuri
 
Tonnikalan nahasta ja muovipulloista kootun Merenneidon (2015) verisuonissa virtaa vesi.
Tonnikalan nahasta ja muovipulloista kootun Merenneidon (2015) verisuonissa virtaa vesi.
Arvio: kuvataide
Pekka ja Teija Isorättyä: Robotti ja Meri 6. 9. saakka galleria Sculptorissa (Eteläranta 12). Avoinna ti–pe 11–17, la–su 12–16.

Moni varmasti muistaa vajaan kolmen vuoden takaa Pekka ja Teija Isorättyän (molemmat s. 1980) läpimurtonäyttelyn, jossa rollaattoreitaan työntävät robottivanhukset heittivät pariskunnan kertaheitolla kineettisen taiteen kiinnostavimpien nimien joukkoon.

Kineettinen taide keskittyy usein luonnonlaeilla pelaamiseen, liikkeen hypnoottisuuteen ja nokkeliin visuaalisiin vitseihin. Isorättyät ovat tässä poikkeus: heidän koneillaan on selkeä kantaaottava ulottuvuus. Siinä missä Sculptorin edellinen näyttely keskittyi sosiaalisiin ongelmiin, uudet teokset suuntaavat katseen merten ekologiaan.

Uusimmat robottinsa Isorättyät ovat koonneet merestä löytyneestä jätteestä. Aurinkopaneelilla toimiva merikilpikonna ja mekaaninen merenneito ovat samalla sekä muistutuksia ihmisen ympäristövaikutuksesta että tutkielmia siitä, miten tekniikkaa voidaan tehdä luonnon ehdoilla. Rujonkauniiden robottien ilmaisu on hienovaraista, monitasoista ja sympaattisen humoristista, eikä se tunnu alkuunkaan osoittelevalta.

Isorättyöiden robotteja uskaltaa melkein verrata jo konetaiteen legendaan, Helsingissä vuosi sitten esitelty Jean Tinguelyyn, joka hänkin osoitti, että kineettinen taide taipuu erinomaisesti myös yhteiskunnallisen kannanoton välineeksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat