Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuure Kilpeläisen unelma toteutui – vuosien työ palkittiin, kun Kaihon Karavaani sai soittokaverikseen Orchestra Baobabin

Kulttuuri
 
Tuure Kilpeläisen yhtye sai vieraakseen legendaarisen orkesterin Afrikasta - tältä kuulostivat ensi tahdit yhdessä
Tuure Kilpeläisen yhtye sai vieraakseen legendaarisen orkesterin Afrikasta - tältä kuulostivat ensi tahdit yhdessä
Suomen suosituimpiin yhtyeisiin kuuluva Tuure Kilpeläinen ja Kaihon karavaani on valmistellut jo kolmen vuoden ajan legendaarisen senegalilaisorkesterin Orchestra Baobabin kohtaamista. Tiistaina kohtaaminen viimein toteutui: yhtyeet kohtasivat ensimmäisissä yhteisissä harjoituksissa Helsingin Nosturissa. Torstaina soitetaan yhteinen keikka Huvila-teltassa. HS kävi todistamassa, kuinka erilaisista kulttuureista tulevien muusikoiden kohtaaminen sujui. Toimittaja: Mari Koppinen, kuvaaja: Rio Gandara, leikkaus: Hertta Tuomi

Nyt tapahtuu se, mitä Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani ovat valmistelleet kolme vuotta.

Yksi yhtyeen lempibändeistä, legendaarinen senegalilaisyhtye Orchestra Baobab, on saatu viimein lennätettyä Suomeen. Nyt he istuskelevat Helsingin Nosturin lavan edessä valmiina soittamaan ensi kertaa suomalaisten kanssa.

Fakta

Orchestra Baobab

 Senegalilainen Orchestra Baobab perustettiin vuonna 1970 ministerien omistaman Dakarin Baobab Club -yökerhon orkesteriksi.

 Musiikin tyyli on afrokuubalainen. Vaikutteita otetaan sekä Kuubasta että Länsi-Afrikan perinteistä.

 Yhtye lopetti toimintansa 1987, kun uusi mbalax-tyyli peittosi Baobabin pehmeämmän kuubalaissenegalilaisen tyylin.

 Orkesteria oli perustamassa uudelleen vuonna 2001 World Circuit -levy-yhtiön tuottaja Nick Gold, joka tunnetaan myös kuubalaisen Buena Vista Social Clubin tuottajana.

 Maailmanmaineeseen kohonnut orkesteri esiintyy edelleen. Helsingin ja Tampereen keikkojen jälkeen se matkaa Britanniaan.

Mitä tästä tulee?

Lähtötilanne on aikamoinen. Muusikoita on jopa 16, eri kieliä ja tyylejä vain vähän vähemmän.

Mutta kohta lavalta jo kajahtaa Irrallaan mandingon kielellä.

Wolofia ja portugaliakin kuullaan. Ja suomea: "Hummani hei", laulaa koko joukko iloisesti tanssahdellen.

Uskomatonta, tämähän toimii!

Maailmalla kiertää kuulu AfroCubism-yhtye, jossa yhteen on koottu Kuuban ja Malin parhaimmistoa.

Onko meillä tässä nyt AfroFinnism – suomalaisen ja afrikkalaisen musiikin parhaimmisto yhdessä ja samassa porukassa?

Koska pukkaa kiertuetta?

Rio Gandara HS
Orchestra Baobab sekä Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani harjoittelivat tiistaina Nosturissa. Kappaleita oli opeteltu puolin ja toisin levyltä kuuntelemalla, nyt niitä päästiin soittamaan ensi kertaa yhdessä. Kuvassa etualalla Alpha Dieng (vas.) Tuure Kilpeläinen ja Balla Sidibé.
Orchestra Baobab sekä Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani harjoittelivat tiistaina Nosturissa. Kappaleita oli opeteltu puolin ja toisin levyltä kuuntelemalla, nyt niitä päästiin soittamaan ensi kertaa yhdessä. Kuvassa etualalla Alpha Dieng (vas.) Tuure Kilpeläinen ja Balla Sidibé.

Parin tunnin treenin jälkeen hikiset muusikot tulevat tauolle. Hymyt ovat maireita.

"On tämä ihmeellistä", Kilpeläinen huokaa.

"Olemme kuunnelleet heidän musiikkiaan ja haaveilleet. Nyt se toteutui. Ei paljon viime yönä nukuttanut", tunnustaa kosketinsoittaja Jiri Kuronen.

Perkussionisti Aarne Riikonen päivittelee, kuinka kotoisalta kaikki tuntuu. Asiaa auttaa se, että molempien yhtyeiden musiikillinen pohja on myös Kuubassa. "Selvästi he ovat kuunnelleet samoja lattarilevyjä kuin minäkin."

Myös vieraat Senegalista vaikuttavat tyytyväisiltä.

"Ihan kuin Baobab soittaisi! Tunnelma on heillä ihan samanlainen kuin meillä", ihmettelee laulaja Balla Sidibé.

Oikeastaan kohtaamisen takana on vierailun tulkkina ja organisaattorina toimiva Kilpeläisen naisystävä Miriam Attias.

"Tuure ja koko Karavaani ovat jo pitkään haaveilleet kohtaamisesta ja yhdessä soittamisesta nimenomaan Orchestra Baobabin kanssa, koska yhtyeet ovat musiikillisesti niin samanhenkisiä. Minulla sattui olemaan senegalilainen naapuri, jonka siskon kautta löytyi yhteys bändiin. Ja koska olin hänen luonaan syönyt niin hyvää ruokaa, ilahduin kovasti ajatuksesta mennä Senegaliin."

Alkoi kova työ, joka näytti monesti aika epätoivoiselta. Aivan ensimmäinen haaste oli saada Baobab-orkesteri ylipäätään suostumaan yhteistyöhön.

45 vuotta toiminut, yksi Afrikan tunnetuimmista orkestereista oli aina kieltäytynyt ehdotuksista. "Maailmassa on niin paljon pettämistä", perustelee perkussionisti Ndiouga Dieng.

Mutta kun Kilpeläinen ja Attias tulivat puolitoista vuotta sitten käymään Dakarissa, mieli muuttui.

"He olivat kiinnostuneita meistä ja kunnioittivat meitä. Mietimme todella tarkkaan. Emmekä erehtyneet. Kaihon Karavaani on yhtye, joka tekee paljon työtä. Niin teemme mekin."

Jos orkesterien yhteistyö toimii musiikillisesti, niin hyvin näyttää menevän persoonatasollakin. Muusikot heittelevät toisilleen ylävitosia. Baobabin muusikot kutsuvat suomalaisia jo pikkuveljikseen.

Vaikuttaa siltä, että jatkoa on luvassa.

Helsingin- ja Tampereen-keikkojen jälkeen yhtyeet sulkeutuvat studioon Hollolassa. Kukaan ei tiedä, mitä sen jälkeen seuraa.

"Itse he sanovat, että lähdetään soittamaan yhdessä sinne ja tänne, mennään pitkin maailmaa", Kilpeläinen sanoo.

"Katsotaan nyt. Siinä on ainakin ihan valtava organisointi."

 

Yhtyeet esiintyvät tänään torstaina Huvila-teltassa klo 19. Perjantaina esiinnytään Tampereella.

Korjaus to kello 13.55: Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani haaveilivat yhteistyöstä alun perin nimenomaan Orchestra Baobabin kanssa, ei vain jonkin ulkomaisen yhtyeen kanssa, kuten artikkelissa alun perin mainittiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat