Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin painajaisia siitä, että petän Lisbeth Salanderin maailman, sanoo uusi Millennium-kirjailija

Kohuteoksen kirjoittaja David Lagercrantz kertoo HS:n haastattelussa kirjoitusajasta. "Olin tulla hulluksi", hän toteaa nyt.

Kulttuuri
 
David Lagercrantz ennen uuden teoksen julkaisua: "On selvää, että olen hermostunut"
David Lagercrantz ennen uuden teoksen julkaisua: "On selvää, että olen hermostunut"
David Lagercrantzin teos Se mikä ei tapa julkaistiin tänään 25 maassa yhtä aikaa suuren markkinointihumun saattelemana. Kyse on edesmenneen Stieg Larssonin Millenium-sarjan neljännestä osasta, jota Larsson itse ei koskaan ehtinyt kirjoittaa. Kustantaja Norstedtsin ja Lagercrantzin kirjahanke on saanut matkan varrella runsaasti arvostelua. Lagercrantz on varma, että Larssonin perintö vain hyötyy Millenium-sarjan jatko-osasta. Toimittaja Elina Kervinen HS, kuvaus Magnus Laupa, leikkaus Kalle Koponen HS

Sirkus. Se on meneillään Norstedts-kustantamon punatiilisessä linnassa, Tukholman Riddarholmenilla.

On maanantai, runsas viikko ennen tätä päivää, h-hetken torstaita, ja kirjailija David Lagercrantz antaa kulmahuoneessa haastatteluja liukuhihnalta.

Tänään suomalaiset. Toisena päivänä ruotsalaiset. Kolmantena jotkut muut. Samaa pyöritystä on kestänyt nyt jo viikkoja yhtä soittoa. Onhan kyse valtavasta operaatiosta.

"Pää on kuin tulessa, se on pakko sanoa. Päivät ovat hyviä, koska silloin istun haastatteluissa koko ajan enkä ehdi ajatella. Mutta kun menen sänkyyn ja lapset ovat nukahtaneet, tuntuu kuin pää räjähtäisi", Lagercrantz aloittaa.

Operaatio on se, josta puhutaan kirjavuoden suurimpana tapauksena. Lagercrantz, lähinnä jalkapalloilija Zlatan Ibrahimovićin elämäkerrasta tunnettu kirjailija, on laatinut jatko-osan edesmenneen Stieg Larssonin Millennium-sarjaan. Se mikä ei tapa -romaani ilmestyy tänään kauppoihin samanaikaisesti 26 maassa valtavien markkinointikampanjoiden saattelemana.

Kirjoitusprosessin aikana David Lagercrantz teki töitä enemmän kuin minkään aiemman kirjansa kanssa, hän sanoo.
Kirjoitusprosessin aikana David Lagercrantz teki töitä enemmän kuin minkään aiemman kirjansa kanssa, hän sanoo.

Kirjasta on julkaistu valikoiduissa lehdissä maistiaisia, Tukholman kadut ja metro on tapetoitu teoksen mainoksilla ja kustantaja on asettanut ehdon, että Lagercrantzin haastattelut – tämänkin – saa julkaista vasta määrättynä ajankohtana. Keskiyöllä Lagercrantz signeerasi ensimmäiset kappaleet kirjasta Tukholman keskustassa salamavalojen loisteessa. Ympäri maailmaa on erilaisia tapahtumia.

"En oikein ollut ymmärtänyt, että tämä olisi niin suurta. Kun julkistimme ennakkoon tiedon kirjasta joulukuussa, lehdethän lähettivät asiasta uutishälytyksiä", Lagercrantz muistelee.

Kirjailijan paineet ovat olleet kovat. Jatko-osilta, noin lajityyppinä, odotetaan liki lähtökohtaisesti epäonnistumista. Lisäksi Larssonin kolmea Lisbeth Salander -kirjaa on myyty maailmalla yhteensä noin 80 miljoonaa kappaletta. "Pelkäsin kuollakseni, että epäonnistuisin", hän sanoo.

Tiedon jatko-osasta tultua julki seurasi laaja keskustelu kirjan eettisyydestä. Lagercrantz luki juttuja ja googlasi itseänsä.

"Nykyisin, kun kuulen julkkiksesta, joka on prakannut tai sortunut huumeisiin, ymmärrän häntä. Ei siis niin, että olisin itse ottanut huumeita. Mutta sellainen julkisuusmylly, johon jouduin silloin. Olin tulla hulluksi."

Kirjaprojektin tarina alkoi keväällä 2013. Lagercrantz oli vastikään vaihtanut agenttia, ja tapahtumaa juhlittiin tukholmalaisessa ravintolassa viinilasillisen tai parin kera. Keskustelua käytiin muun muassa siitä, kuinka Lagercrantz kokee olevansa parhaimmillaan silloin, kun hän saa asettua jonkun muun ihmisen rooliin. Siis kuten hän teki Zlatan-kirjan kanssa tai kirjoittaessaan aiemmin matemaatikko Alan Turingista.

Kuka?

David Lagercrantz tunnetaan Zlatan-kirjasta

 David Lagercrantz (s. 1962) on ruotsalainen kirjailija ja toimittaja.

 Tunnetuin teos tähän mennessä on jalkapalloilija Zlatan Ibrahimovićista kertova Minä, Zlatan Ibrahimović, joka on myynyt yksin Ruotsissa noin 810 000 kappaletta. Teos synnytti keskustelua, kun Lagercrantz kertoi, ettei hän siteerannut Ibrahimovićia vaan koetti itse haastattelujen perusteella muotoilla tämän äänen.

 Aloitti uransa rikostoimittajana iltapäivälehti Expressenissä. Kirjoitti muun muassa Åmselen kolmoissurmasta, josta suomalainen Juha Valjakkala tuomittiin elinkautiseen vankeuteen. Kirjoitti tapahtumista kirjan Änglarna i Åmsele.

 Aatelisen Lagercrantzien suvun monet jäsenet ovat vaikuttaneet ruotsalaisessa kultuurielämässä. Isä Olof Lagercrantz oli runoilija ja kirjailija ja toimi myösDagens Nyheter -lehden päätoimittajana.

 Naimisissa Ruotsin television SVT:n johtajistoon hiljattain nimitetyn Anne Lagercrantzin kanssa. Kolme lasta. Viettävät kesiä Suomessa Härligön saarella.

Agentti Magdalena Hedlund tiedusteli, voisiko Lagercrantz ajatella kirjoittavansa myös fiktiota. Hedlund tiesi, että kustantamossa jatko-osasta oli ollut keskustelua. Loppukesästä Lagercrantz kutsuttiin tapaamaan Larssonin kustantajan edustajaa Eva Gediniä ja hänet kuljetettiin sisään Norstedtsille kellarin kautta.

"Silloin tajusin, että he olivat tosissaan. Koko kehossani tuntui kuumeiselta. Osaksi ajattelin, että tätä tulen katumaan koko elämäni. Toisaalta tunsin, että tämä oli kaikella tapaa oikein. Tunsin, että päähenkilö Lisbeth Salander oli juuri sellainen persoona, jollaisten kanssa olen tehnyt töitä koko elämäni. Nero, jota yhteiskunta on kohdellut huonosti, mutta joka iskee takaisin", Lagercrantz sanoo.

Työ käynnistyi nopeasti: Päivä sen jälkeen kun Lagercrantz oli ottanut tehtävän vastaan, hänen mieleensä tuli tarina autistipojasta, josta hän oli kirjoittanut artikkelin toimittaja-aikoinaan.

Poika oli kahdeksan. Hän ei osannut puhua. Vanhemmat eivät saaneet häneen kontaktia. Sitten, yhtenä päivänä, poika meni autossa liikennevalojen ohi ja katsoi valoa kuin lumoutuneena. Seuraavana päivänä – mitään perspektiivin piirtämisestä tietämättä – hän piirsi yksityiskohtaisen jäljitelmän valosta.

"Aloin miettiä, mitä tapahtuisi, jos tuollainen poika näkisi jotakin aivan kamalaa."

Muiston pojan kaltainen poika, tekoälyä tutkiva ruotsalaisprofessori Frans Balder, Yhdysvaltojen tiedustelupalvelu ja hakkerimaailma ovat aineksia, joiden ympärille Se mikä ei tapa rakentuu. Larssonin henkilöhahmot, oikeudentuntoinen toimittaja Mikael Blomkvist ja mystisen vahva ja vahingoittunut Lisbeth Salander ovat mukana. Lisänä on joukko Lagercrantzin luomia uusia hahmoja.

Kirjan kirjoittamisen aikana tarina pidettiin visusti salassa. Lagercrantz kirjoitti tietokoneella, joka ei ollut verkossa. Kustantaja Suomessa sai käsikirjoituksen paperikopiona postissa. Salassapitosopimus määritteli tarkasti, mitä kirjasta sai kertoa. Toimittajat, muutamia lukuun ottamatta, eivät saaneet lukea kirjaa ennalta, mikä on poikkeuksellista ja mikä on herättänyt arvostelua.

Jatko-osaa on silti ruodittu medioissa kuukausia. Lagercrantzia ja kustantajaa on ehditty arvostella muun muassa haudanryöstöstä ja rahastuksesta Larssonin perinnöllä. Myös Larssonin kirjallisen työn häpäisemisestä. Lagercrantz sanoo puhuvansa mielellään kritiikistä.

Hän tuntuu silti hiukan kiihtyvän aiheesta ja palaa arvosteluun myös, kun häneltä kysyy muista asioista.

Sanottua

"Minun mielestäni kirja on todella hyvä. Ihan yllätyin siitä, ja siitä että hän onnistui. Olimme aluksi hiukan skeptisiä."
Joakim Larsson, Stieg Larssonin veli
 

"Emme saa penniäkään tuloista. Kaikki menee Expolle."
Erland Larsson, Stieg Larssonin isä kirjan tuotoista. Expo on Stieg Larssonin perustama rasismia ja muukalaisvastaisuutta vastaan kamppaileva säätiö.
 

"Koska Stieg Larsson on niin suuri maailmalla, uutinen yhdessä maassa leviää kuin kulovalkea. Siksi pidimme tärkeänä pitää kiinni ohjaksista. Ja siksi asetimme julkaisuajan, joka myös on päivä, jona kaikki saavat lukea kirjan."
Norstedtsin kustannusjohtaja Eva Gedin tiukasta mediaohjailusta teoksen ympärillä
 

"He sanovat, että sankarien kuuluu elää ikuisesti. Se on täyttä roskaa. Tässä on kyse rahasta."
Eva Gabrielsson, Stieg Larssonin elämänkumppani AFP:lle aiemmin tänä vuonna

"Larssonin lapsuudenystävät muotoilivat lehtikirjoituksessaan näin: 'Antakaa hänen kirjailijuutensa levätä rauhassa.' Minä en ole koskaan kuullut kirjailijasta, joka haluaisi, että hänen kirjailijuutensa lepäisi rauhassa. Kirjailijat haluavat tulla luetuksi, ja nyt hänen kirjojaan taas luetaan", Lagercrantz sanoo.

Yksi kovasanaisimmista arvostelijoista on ollut Larssonin pitkäaikainen elämänkumppani Eva Gabrielsson. Hän hävisi Larssonin kuoleman jälkeen taistelun kirjailijan oikeuksien hallinnasta Larssonin perheelle. Nyt hän on tehnyt selväksi, ettei Larsson olisi halunnut kuullakaan jatko-osasta. "Luulin aluksi, että se oli vitsi", Gabrielsson sanoi hiljattain The Sunday Timesille.

"Stieg olisi ollut ihmeissään ja loukkaantunut. Lagercrantz ei ollut osa Stiegin ja minun elämääni", hän sanoi.

AFP:lle Gabrielsson totesi, että kustantaja tarvitsee rahaa. Norstedts teki viime vuonna yhden historiansa heikoimmista tuloksista. Lagercrantzista Gabrielsson puhui kirjailijana "jolla ei ole mitään kirjoitettavaa ja joka siksi kopioi joltakin muulta".

Lagercrantz ei tuntenut Larssonia. Gabrielssonin kanssa hän ei ole yrittänyt keskustella, mutta sanoo tuntevansa suurta myötätuntoa tätä kohtaan. Silti, jos haluaa hyvää Larssonin kirjalliselle perinnölle, on jatko-osa hyvä asia, Lagercrantz toteaa.

Hän palaa kerta toisensa jälkeen siihen, kuinka uudet sukupolvet nyt löytävät Larssonin maailman. "Kaikella kunnioituksella Eva Gabrielssonia kohtaan – tunnen häntä kohtaan suurta sympatiaa – luulen, että hän käyttää Larssonia lyömäaseena. Siihen hänellä on tietenkin oikeus. Hän on varmasti vihainen", Lagercrantz sanoo.

Hän haluaa myös mainita, ettei häntä motivoi raha. Zlatan-kirjan jälkeen on mennyt oikein hyvin. "En vain voinut vastustaa tätä haastetta."

"Riskinotto motivoi minua. Riskien myötä kasvaa."

Kysymys siitä, mitä Larsson olisi mahtanut ajatella jatko-osasta, on Lagercrantzin mielestä "hypoteettinen tavalla, joka on sekopäinen". Jos Larsson olisi elossa ja ajattelisi jotain, ei jatko-osalle olisi tarvittu kirjoittajaa.

"En tietenkään ole Stieg Larsson, mutta minä ainakin olisin tästä fantastisen imarreltu. On vain hyvin harvoja, jotka ovat luoneet henkilöhahmoja, jotka jäävät elämään. Tarkoitan että, härregud, Agatha Christie on aivan legenda, ja hänen hahmojansa on jatkettu jälkikäteen."

Arvostelusta huolimatta Lagercrantz puhuu Larsson-jatko-osan kirjoittamisesta hauskimpana projektina, jossa hän on koskaan ollut mukana.

Hän viuhtoo käsillään, ja sanat tulevat suusta kuin nopeutetulta nauhalta. Joukossa on paljon fantastista.

"En ole koskaan tuntenut tällaista paloa elämäni aikana."

Vaikeinta kirjoittamisen aikana oli punoa juoni yhtä monisyiseksi kuin Larssonin kirjoissa. Ja löytää Larssonin päähenkilön Lisbeth Salanderin maailma oikealla tavalla.

"Näin painajaisia siitä, etten tekisi hänelle oikeutta."

Kirjoitusprosessin aikana Lagercrantz teki töitä enemmän kuin minkään aiemman kirjansa kanssa, hän sanoo.

Hän nousi neljältä aamulla, kirjoitti, vei lapset, kirjoitti, haki lapset, kirjoitti. Treenaaminen meni terapiasta.

Hän teki myös laajaa tutkimustyötä, istui muun muassa seuraamassa tosimaailman hakkeria ymmärtääkseen Salanderia.

"Välillä en uskonut, että onnistun. Välillä taas olin ihan maaninen. Mania on toisaalta hyvä tila, silloin ihminen luottaa ajatuksiinsa ja ajattelee, että on paras. Sitten iskee masennus, ja silloin alkaa epäillä."

Oikean kielen sävyn löytäminen oli kova tehtävä. Larssonin yhteiskunnalliseen otteeseen oli sen sijaan verraten helppo samastua. Näin siitä huolimatta, että Lagercrantz itse on aatelisen kulttuurisuvun vesa, Larsson puolestaan vaatimattomammista oloista.

"Olen tietenkin aivan eri yhteiskuntaluokasta kuin Larsson, mutta isäni oli yhtä myrskyä ja hyvin vasemmistolainen. Joten ne ydinkysymykset, joita hänellä oli, ovat olleet osa kasvuani. Ja kun sain tyttäreni, feministisistä kysymyksistä tuli minulle paljon tärkeämpiä kuin ennen."

Nyt, kun kirja on valmis, on projekti tavallaan vasta alussa. Jossain vaiheessa voisi kuvitella seuraavan jatko-osia ja elokuvia, vaikka ei niistä vielä puhuta. Aluksi edessä on kuuden viikon kiertue ympäri maailman.

Vaimo ja kustannustoimittaja ovat kuulemma huolissaan jaksamisesta. Itse Lagercrantz miettii, mitä ihmettä sellaisille matkoille voi edes pakata. "On kuin saisin olla mukana jossakin hyvin erikoisessa teatterissa."

Clément Morin
Kirjoittamisen aikana yksi vaikeimmista asioista oli David Lagercrantzin mukaan löytää oikea ote Lisbeth Salanderin henkilöön. "Näin painajaisia siitä, etten tekisi hänelle oikeutta", Lagercrantz sanoo. Keskiviikkona hän piti lehdistötilaisuuden Norstedtsin päämajassa.
Kirjoittamisen aikana yksi vaikeimmista asioista oli David Lagercrantzin mukaan löytää oikea ote Lisbeth Salanderin henkilöön. "Näin painajaisia siitä, etten tekisi hänelle oikeutta", Lagercrantz sanoo. Keskiviikkona hän piti lehdistötilaisuuden Norstedtsin päämajassa.

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat