Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinalainen ooppera oli taiturillinen ja kaunis

Erinomainen tekstitys helpotti mutkikkaan tarinan seuraamista

Kulttuuri
 
New Aspect
Valkoisen käärmeen tarina tuo näyttämölle erilaisia perustyyppejä.
Valkoisen käärmeen tarina tuo näyttämölle erilaisia perustyyppejä. Kuva: New Aspect
Arvio: ooppera
Helsingin juhlaviikot. Valkoisen käärmeen tarina Aleksanterin teatterissa. Pohjoinen kunqu-oopperateatteri.

 

Kiinassa käärme on eläinradan viides eläinmerkki, ja sitä on pidetty kavalana ja vaarallisena. Kansantarut tuntevat kuitenkin myös kiitollisia käärmeitä, jotka tahtovat ihmisille hyvää.

Kiinalainen Pohjoinen kunqu-oopperateatteri esitti Aleksanterin teatterissa Valkoisen käärmeen tarinan, joka on vanhan kiinalaisen oopperan suosituimpia aiheita. Kunqu-ooppera on Peking-oopperan edeltäjä, joka oli 1500–1700-luvuilla Kiinan teatterikentän vallitseva muoto.

Kunqu-ooppera sortui aikoinaan liikaan monimutkaisuuteen. Vaikeatajuisuudesta ei voi moittia yleisön hurmannutta Valkoisen käärmeen tarinaa, joka on yleisinhimillinen kansantaru. Ilman erinomaista tekstitystä monet käänteet olisivat kuitenkin jääneet arvailun varaan.

Valkoinen käärmehenki Bai on ottanut nuoren naisen hahmon ja rakastuu oppineeseen nuorukaiseen Xuhun. He menevät naimisin ja alkavat parantaa ihmisiä. Naishahmon on ottanut myös Bain sisar, vihreä käärme Quing, jonka väri symboloi alkuvettä, kaiken elämän luojaa.

Tarinan roisto on buddhalaisluostarin julma ylipappi Fa Hai, jolle buddhalainen myötätunto on, mielenkiintoista kyllä, vierasta. Hän pitää sisaruksia pahoina henkinä.

Valkoisen käärmeen tarina muistuttaa rakenteeltaan ja musiikiltaan paljon Peking-oopperaa. Sen huipennuksena on pitkä, lyömäsoitinten sotaisan räminän säestämä taistelunäytös, jossa sankarisisarukset pitävät puoliaan naisellisen sulokkaasti ja miehet esittävät huimaa akrobatiaa. Huimaavaa taistelusirkus on balettimaisen kaunista.

Rekvisiittaa ei juuri ole, mutta satumaisen koreat puvut luovat taianomaisen tunnelman. Näyttämöilmaisu on viehkeää tanssillista eleteatteria, jossa kaikki on tarkkaan määrätty.

Commedia dell'arte tulee usein mieleen, varsinkin kun kaikki hahmot ovat erilaisia perustyyppejä. Elävä ihminen näkyy päähenkilöiden voimakkaiden maskien ja korostettujen ilmeiden takaa.

Valkoisen käärmeen tarinassa ei ole kiehtovaa vain sen rituaalinomainen taiturillisuus ja värikäs myyttinen kauneus. Lumoavaa on myös sen tunneilmaisun kiihkeä voima.

Jos on tottunut vanhan kiinalaisen oopperan kimeään, läpitunkevaan falsettilauluun, sitä pitää omalla tavallaan kauniina ja ihastelee niin naisten kuin miesten äänihuulten kestävyyttä.

Pienessä orkesterissa on kiinalainen poikkihuilu ja suu-urku sheng, kimakkaäänisiä pelejä kumpikin.

Puhaltimet soittavat omin kiemuroin samaa melodiaa, jota laulaja laulaa. Puupalikat ja lautaset paukuttavat ja naksuttavat rytmikästä sykettä, elleivät päästä ilmoille räjähtelevää meteliä.

Pentatoniset melodiat saattavat olla kansanmusiikkipohjaisia, sillä niissä on korvaan tarttuvia sävelkulkuja ja mukaansatempaavia poljentoja. Melodioissa voi erottaa perusmuotoja: onnen, toimintatarmon, tunnekuohun, pohdinnan ja murhemielen universaalit lajityypit.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat