Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viimeiset levyt, viimeinen Sibelius-festivaali: Okko Kamun jäähyväiset "tylsälle ja vapauttavalle" Lahdelle

Sibeliuksen sinfonioiden levytys julkaistaan Okko Kamun viimeisellä Sibelius-festivaalilla

Kulttuuri
 
Juhani Niiranen HS
Okko Kamu on jättämässä ylikapellimestarin tehtävät ensi kesänä.
Okko Kamu on jättämässä ylikapellimestarin tehtävät ensi kesänä. Kuva: Juhani Niiranen HS

Kapellimestari Okko Kamu, 69, valmistautuu isännöimään viimeistä Lahden Sibelius-festivaaliaan. Festivaali alkaa maanantaina, ja samalla julkaistaan hänen ja Sinfonia Lahden uusi levytys Jean Sibeliuksen kaikista sinfonioista.

Ensi kesänä Kamu jättää ylikapellimestarin tehtävät.

Fakta

Aika paljon Sibeliusta – BBC:n sinfoniaorkesterikin saapuu

Lahden Sibelius-festivaali on Sibelius 150 -juhlavuonna nimekäs esiintyjiltään. Juhla alkaa maanantaina Sibeliustalossa Helsingin kaupunginorkesterin, Leif Segerstamin ja sopraano Anu Komsin konsertilla klo 19. Tiistaina Sinfonia Lahtea johtaa Osmo Vänskä.

Keskiviikkona BBC:n sinfoniaorkesteria johtaa Sakari Oramo ja torstaina Okko Kamu. Perjantaina Sinfonia Lahtea johtaa Jukka-Pekka Saraste ja lauantaina Okko Kamu. Lisäksi Lahdessa kuullaan Sibeliuksen kamarimusiikkia. Ohjelmisto on osoitteessa www.sinfonialahti.fi/sibelius.

Helsingissä Radion sinfoniaorkesteri esittää Sibeliuksen teosten varhaisversioita keskiviikkona ja torstaina Musiikkitalossa Hannu Linnun johdolla, solisteina Virpi Räisänen ja Elina Vähälä.

Satoja muita tapahtumia Suomessa ja maailmalla löytyy sivustolta sibelius150.org.

"Eihän me mitään muuta oikein soiteta kuin Sibeliusta", hän päivittelee Sibelius 150 -juhlavuotta. "Muusikoita ryhdyttiin rokottamaan (yliannostusta vastaan) jo muutamia vuosia sitten", hän vitsailee.

Vastareaktion vaara on ilmeinen, mutta Kamu ei huolestu: "Sibelius-festivaalilla käy paljon yleisöä ulkomailta ja muualta Suomesta. Lahtelaiset tuottavat autenttisuuden, mikä vetoaa kokeneisiin asiantuntijoihin ja kehittyneisiin kuulijoihin."

Kamu avaa ensi vuotensakin Sibeliuksella – Japanissa.

"Ei hänen suuruuttaan kukaan kyseenalaista. Nerokkuus käy ilmi tutkimalla esimerkiksi viulukonserton ja viidennen sinfonian alkuperäisversioita. Hän ei jäänyt ideoidensa vangiksi, vaan paransi teoksiaan hätkähdyttävästi."

Sinfonia Lahden kanssa on myös hyvä soittaa Sibeliusta Osmo Vänskän pitkän Sibelius-pitoisen kauden jälkeen.

"Hänen näkemyksensä oli aika hyvä. Ei tarvitse purkaa ja rakentaa uudelleen tulkintaa, vaan käydä suoraan käsiksi teoksiin ja tuoda niihin persoonallinen panoksensa, kuten toivottiin."

Kamun valtti on ollut luonteva hengittävyys. Levyttäminen oli kuitenkin "tautista puuhaa".

"Kapellimestarille levyttäminen on taloudellisesti hyvin kannattamatonta valtavaan vaivannäköön nähden. Se on välttämätöntä uran alussa oleville, jotka tarvitsevat soivan käyntikortin. Elävien säveltäjien levyttäminen on tärkeää ja sitä olen tehnyt mielelläni, mutta nyt on muiden vuoro. Nämä saavat olla viimeiset levytykseni."

Millaisia levyistä tuli?

" Martin Nagorni oli armottoman tiukka, mutta ystävällinen tuottaja. Muistaakseni pari levytystä on aika hyviä."

Miksi Lahti saa jäädä?

"Ei viroissa saa liian pitkään olla. Suostuin jo yhteen jatkokauteen, joka kattoi tämän juhlavuoden. Lahtihan on tylsä paikka, mutta kaupunki suhtautuu orkesteriin positiivisesti, mikä on vapauttavaa. Ei tarvitse kärvistellä. Ja Sibeliustalo on hieno koti orkesterille."

Kamulla on seuraajastaan Dima Slobodenioukista vain hyvää sanottavaa.

"Valinta tekee hyvää orkesterille, Dimalle ja yleisölle."

Uutta orkesteria Kamu ei enää ota harteilleen.

"Olen ylittänyt eläkeiän ja keho rappeutuu. Viulunsoitossakin on hyvin työlästä päästä tyydyttävälle tasolle näillä nivelillä."

Hän jatkaa yhä Singaporen orkesterin päävierailijana.

"20 vuotta sitä on jatkunut, eivätkä he tahdo päästää minua lähtemään. Kehitys on ollut dynaamista, ja orkesteri on vakiintunut kansallisena ikonina."

Täydellistä eläköitymistä Kamu ei harkitse.

"Työssä käyminen pitää ihmisen pois huonoilta teiltä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat