Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ismo Alanko palaa sanojaan varoen Huvilaan: HSTV:n videolla uusi kappale

"Taantumukselliseksi" tuomittu suomirockin legenda esittelee uutta tuotantoaan HSTV:n videolla. Tänään hän esiintyy myös Juhlaviikkojen Huvilassa.

Kulttuuri
 
Ismo Alanko treenikämpällä: Tältä kuulostaa Juhlaviikoilla esiteltävä uusi laulu
Ismo Alanko treenikämpällä: Tältä kuulostaa Juhlaviikoilla esiteltävä uusi laulu
Ismo Alanko yhtyeineen palaa perjantaina Huvilaan, jota Alanko oli 20 vuotta sitten pystyttämässä. Konsertissa soi tuleva albumi ja vanhempaa tuotantoa. HSTV seurasi treenikämpällä Omat laulut -harjoitusta. Toimittaja: Vesa Sirén, kuvaus: Sami Kero, leikkaus: Kristiina Marttinen

"Jokainen hetki on liikaa / kun laulu katoaa."

Haikea melodia täyttää treenikämpän Kaapelitehtaalla. Suomalaisen rockin ikihonka Ismo Alanko (s. 1960) laulaa julkaisematonta uutuutta Omat laulut HSTV:n videolle.

"Olen pitkään halunnut tehdä rauhallisemman ja dynaamisine rosoineenkin kauneuteen pyrkivän levyn, jossa on vahva kokonaistunnelma. Hilpeät rallit ja rokkibiisit siirsin odottamaan tulevaisuutta."

Ismo Kullervo Alanko -levyn virallinen julkaisu on lokakuussa, mutta albumin kaikki laulut kuullaan Helsingin juhlaviikkojen Huvila-teltassa perjantaina.

Alanko oli Esa-Pekka Salosen kaudella 1995–1996 Juhlaviikkojen taiteellisessa toimikunnassa pystyttämässä Huvilaa.

"Julkaisemattoman levyn soittaminen tuntui sopivalta tavalta juhlistaa minulle rakasta 20-vuotiasta Huvilaa. Loppupuolella soitamme kyllä vanhempaakin tuotantoa."

Sami Kero HS
"Tarkoitan hyvää mutta tuhoan kaiken tyhmyyksissäni", Ismo Alanko laulaa uudessa Aivokääpiö-laulussa. "Sen voi ottaa henkilökohtaisena tunnustuksena, mutta se sopii myös poliittiseen tilanteeseen."
"Tarkoitan hyvää mutta tuhoan kaiken tyhmyyksissäni", Ismo Alanko laulaa uudessa Aivokääpiö-laulussa. "Sen voi ottaa henkilökohtaisena tunnustuksena, mutta se sopii myös poliittiseen tilanteeseen."

Alangon edellinen levy Maailmanlopun sushibaari oli "kokoelma-albumi uusilla biiseillä kaikenlaisesta musiikista, mitä olen tehnyt". Nyt hän sanoo tehneensä "lauluja".

"Rockbiisi ei välttämättä ole laulu, vaan se voi perustua hokemaan, riffiin ja šamanistiseen rytmiin, mitä olen myös harrastanut."

Alanko sanoo suoraan, että nyt keskeinen teema on "rakkauden etsintä ja sen eri puolet".

"Sen kaipuu, katoaminen ja löytyminen."

Tämä sivunnee omaa elämää, koska Alangon avioerosta on uutisoitu alkuvuodesta. Saman suhteen alun Alanko taltioi 1980-luvulla Sielun veljien klassikkoon Rakkaudesta.

"Levyllä on pari laulua, joissa ero kuuluu, mutta ei tämä erolevy ole. Tunteista voi laulaa, mutta ei olisi kovin relevanttia kertoa asioista, joihin liittyy muita ihmisiä."

Yhteiskunnan muutokset vaikuttavat myös sanoituksiin.

"En yleensä julista yhteiskunnallista viestiä, vaan kuvaan tunteita, joita maailma ja sen muutokset herättävät. Levyllä on yhteiskunnallinen jakso, joka alkaa kappaleesta Liikemies, jatkuu Aivokääpiön kautta Haudankaivajaan ja palaa lähtöteemaan [rakkauteen]."

Alangon mielestä "aina on epävakaa aika ja jossain päin hirveä kriisi menossa". Onko mystisen kauneuden ja rakkauden etsintä pakoa todellisuudesta?

"Yhteiskunta koostuu ihmisistä. Kaiken takana – myös poliittisten päätösten – on tunne-elämä, jota hallitsee voimakkaasti rakkaus tai sen puute. Sen käsittely ei ole eskapismia vaan ytimeen menemistä."

Tunteet ratkaisevat myös sosiaalisen median valvontayhteiskunnassa, jossa harkitsemattomat sanavalinnat tuomitaan nopeasti ja varsin massiivisesti.

Alanko huomasi tämän kutsuttuaan kulttuuriministeriä HSTV:n kameran edessä "sirpsakaksi tyttöseksi". Hän kertoo pahoitelleensa tätä ministerille heti toimittajien poistuttua ja saaneensa anteeksi. Kohun noustua Alanko pahoitteli sekä taustoitti asiaa myös julkisesti ja tyhjentävästi Facebookissa.

"Tyhmä sanavalinta väärässä tilanteessa. Täysin oma vikani."

HS oli pyytänyt häntä improvisoimaan äkkiseltään kysymyksen kulttuuriministerille.

"Olin edellisenä yönä tehnyt keikan musiikillista improvisaatiota Kimmo Pohjosen kanssa ja lähdin improvisoimaan täysin tyhjästä satiiris-provokatiivista performanssia, mikä epäonnistui täysin, ja sitten tuli vielä tyhmä sanavalinta."

HS:n musiikkitoimittaja Ilkka Mattila vainusi lauantaiesseessään 25. heinäkuuta aikojen muuttumisen, kun myös Kauko Röyhkän aivan toisenlainen miespuhe oli herättänyt vaivaantunutta huomiota.

"Nyt on heidän vuoronsa jäädä vertailussa taantumukselliselle puolelle", Mattila katsoi.

Alanko ei tästä uhriutunut: "Mattila kuvaili mekanismia, miten maailma ja some toimivat."

Postmoderni ironia olisi onnistuessaankin vaikea tyylilaji.

"Sitä yritin, mutta en ollut tarpeeksi hyvä, joten sitä ei voinut tajuta. Uudella levyllä laulan: Olen hölmö pelle / aivokääpiö / kusipää mulkku ja idiootti / tarkoitan hyvää / mutta tuhoan kaiken / tyhmyyksissäni. Sen voi ottaa henkilökohtaisena tunnustuksena, mutta se sopii myös poliittiseen tilanteeseen."

Alangon mukaan kaikki kuvittelevat tekevänsä hyvää "uskonnollaan tai aatteellaan".

"Vaikka saavat toisen näkökulmasta pahaa aikaan."

Sami Kero HS
Ismo Alanko pohtii jo seuraavaa, rempseämpää levyä yhtyeensä kanssa. "Osa siitä materiaalista on jo äänitetty. Tämän levyn konseptiin ne äänitykset eivät sopineet."
Ismo Alanko pohtii jo seuraavaa, rempseämpää levyä yhtyeensä kanssa. "Osa siitä materiaalista on jo äänitetty. Tämän levyn konseptiin ne äänitykset eivät sopineet."

Tajutaanko postmodernia ironiaa nykyään edes silloin, kun pyrkimys onnistuu? Kaikkien Jacques Derridan ja Jean Baudrillardin teorioiden jälkeen nyt uskotaan kielen eksaktiuteen. Postmodernismiin kuului kielen epäeksaktin monimerkityksellisyyden tekeminen näkyväksi sekä leikillisyys, jolla yritettiin myös purkaa hierarkioita. Alankokin on tätä harrastanut.

"1980-luvulla ihmiset olivat paljon avoimempia ymmärtämään tekstien kaksoismerkityksiä, intertekstuaalisuutta, ironiaa ja satiiria. Sellainen kuullun ymmärtäminen on nykyään tosi huonoissa kantimissa."

"Nytkin, kun puhun kanssasi, olen tosi huolestunut siitä, että sanon jotain sellaista, mikä lehdestä luettuna ymmärretään ihan väärin. Tosi tarkkana pitäisi olla ja helvetin yksinkertainen."

Se köyhdyttää kieltä, mikä ei sinänsä ole uutta. Jo 1980-luvulla politiikan ja talouden vaikuttajat harjoittelivat viitisen slogania, joita he toistelivat julkisesti kysymyksestä riippumatta.

"Pitkän linjan poliitikko totesi minulle kohusta erään keskustelutilaisuuden jälkeen, että poliitikkojen tulee puhua kieli keskellä suuta niin ympäripyöreitä, että mihinkään ei voi tarttua. Sitten syytetään, ettei sanota mitään, mutta se on ainoa vaihtoehto toimia."

Onko lyriikka viimeinen pakopaikka, jossa saa kokeilla ja leikkiä, jopa epäonnistua?

"Ainakin teen kovasti työtä, että tämä ei vaikuttaisi sanoituksiini. Yhä on kiinnostuneita ihmisiä, jotka lukevat esimerkiksi Karl-Ove Knausgårdia, vaikka tämän teksti ei ole yksinkertaista eikä yliselitteistä."

Knausgård on saanut osansa väärinymmärryksistä, kuten toki Alankokin myös silloin, kun hän on onnistunut. 35 vuotta sitten ilmestyi Hassisen koneen Täältä tullaan Venäjä, jonka Rappiolla-hittiä paheksuttiin, vaikka alle 20-vuotias Alanko määritteli rappion uudelleen: Jos rappio on sitä että rakastaa.
Nyt Alanko korostaa etsintää eikä väitä omaavansa totuuksia. Levy päättyy sanoihin en ymmärrä elämää / rakastan sitä.

"Ehkä pitäisi vain sanoa, että olen aina rauhan, vapauden ja tasa-arvon puolella. Mitään muuta sanottavaa mulla ei ole. Sitä ei voi ymmärtää kovin monella tavalla. Eikä tämä ollut ironinen lausunto." 

 

Ismo Alanko yhtyeineen Huvilassa klo 19.

Ismo Alanko haastoi ministeri Grahn-Laasosen: Miten "kaunis, nuori, sirpsakka tyttönen" pystyy puolustamaan kulttuurin asemaa?
Ismo Alanko haastoi ministeri Grahn-Laasosen: Miten "kaunis, nuori, sirpsakka tyttönen" pystyy puolustamaan kulttuurin asemaa?
Muusikko Ismo Alanko sai esittää kulttuuriministerille improvisoidun kysymyksen Porin Suomi-Areenassa. Yli kaksiminuuttisessa kysymyksessään Alanko tiukkasi, miten käy taiteelle perussuomalaisten, keskustan ja kokoomuksen johtamassa Suomessa, jossa "kulttuurivihamielisyys on kasvussa". Toimittaja: Jaakko Lyytinen HS, kuvaus: Matti Nousiainen HS

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat