Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iisakinkirkon graniittipylväät tuotiin Suomesta

Kulttuuri
 

Neljäkymmentä vuotta jatkuneet ponnistelut Pietarin uuden pääkirkon rakentamiseksi päättyivät vuonna 1858, jolloin Iisakinkirkko vihdoin valmistui.

Arkkitehti Auguste Ricard de Montferrandin suunnitteleman katedraalin rakentamiseen osallistui 500 000 työläistä, taidemaalaria, kuvanveistäjää ja insinööriä.

Myös Suomen suuriruhtinaskunta otti osaa rakennustöihin. Virolahden Pyterlahden louhokselta rahdattiin kymmeniä punertavia graniittipylväitä. Sortavalan läheltä Ruskealasta louhittua marmoria näkee kirkon lattiassa.

Kirkon rakennusurakka oli niin raskas, että suomen kieleen jäi siitä ikuisuushanketta kuvaava sanonta "rakentaa kuin Iisakinkirkkoa". Vastaavaa ilmaisua ei tunneta venäjäksi.

Kirkon rappeutuminen alkoi lokakuun vallankumouksen jälkeen 1917, jolloin valtio lopetti kirkkojen rahallisen tukemisen ja takavarikoi arvoesineitä. Iisakinkirkko suljettiin 1928.

Leningradin piirityksen aikana 1941–1944 kullattu kupoli maalattiin harmaaksi hyökkäysten varalta. Tunnetussa valokuvassa kirkon edessä näkyy kaalipelto. Nälkää näkevät kaupunkilaiset yrittivät keksiä keinoja hengissä pysymiseen.

Iisakinkirkko toimi ateismin museona vuodesta 1931 vuoteen 1986. Pääosin se entisöitiin jo vuoteen 1963 mennessä. Vuonna 1990 siellä pidettiin ensimmäinen jumalanpalvelus vuosikymmeniin.

Jyhkeän myöhäisklassisen ulkokuoren sisällä avautuu runsaasti koristeltu kirkko, jossa ei ole säästelty kultausta. Monimetriset seinät on päällystetty marmorilla, vihreät Uralin malakiitilla päällystetyt pylväät rytmittävät pääalttarin ikonostaasia. Veistoksia on kirkossa 350 ja mosaiikkitauluja 62, tietää suomenkielinen opastusnauhoite.

Iisakinkirkko on yksi Pietarin suosituimmista turistikohteista. Sen näkee yli kolme miljoonaa kävijää vuodessa. Ympärillä hyörii turistiryhmiä Saksasta ja Italiasta. Venäläisryhmien naisilla on huivit päässä, muut kulkevat paljain päin. Iltapäivän aurinko loistaa suoraan kullanväriseen mosaiikkitauluun, joka kuvaa pyhää ehtoollista.

Ylhäältä näköalatasanteelta näkee kerralla koko Pietarin keskustan. Liikuntarajoitteisille on käytössä hissi ja oma tasanteensa.

Anneli Ahonen
Pietari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat