Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ortodoksikirkko haluaa Iisakinkirkon hallintaansa: "Tämä tarkoittaa museon murhaa"

Museonjohtaja Nikolai Burov pelkää suositun museon näivettyvän, jos kirkko saa tahtonsa läpi

Kulttuuri
 
Nikolai Gontar
Iisakinkirkon taideaarteisiin kuuluu kaksitoista kullattua kuparienkeliä. Kirkossa on yhteensä 350 veistosta.
Iisakinkirkon taideaarteisiin kuuluu kaksitoista kullattua kuparienkeliä. Kirkossa on yhteensä 350 veistosta. Kuva: Nikolai Gontar

Pietarin kenties tunnetuin nähtävyys, Iisakinkirkko, on joutunut keskelle kirkollisen ja maallisen vallan kiistaa.

Iisakinkirkon museonjohtaja Nikolai Burov on tuohtunut.

"Tarkoittaa museon murhaa, jos Iisakinkirkko siirtyy ortodoksikirkolle", hän sanoo painokkaasti pääkatu Nevski prospektilla sijaitsevalla toimistollaan.

Nikolai Burov ei aio hevin luovuttaa museotaan ortodoksikirkon hallintaan.
Nikolai Burov ei aio hevin luovuttaa museotaan ortodoksikirkon hallintaan.

Burov on pannut kaikki voimansa likoon julkiseen taisteluun museonsa puolesta. Ääni on kirjaimellisesti käheytynyt palopuheista.

Heinäkuussa Burov sai tietää, että ortodoksikirkon Pietarista vastaava hiippakunta vaatii kaupungilta Iisakinkirkkoa käyttöönsä. Elokuussa hiippakunta vahvisti, että pyyntö on lähetetty kaupungille.

Riita museona toimivan kirkon hallinnasta on kiihdyttänyt Pietarin kulttuurikeskustelun uusille kierroksille. Kaupunginvaltuutetut ovat esittäneet kansanäänestystä kirkon asemasta ja liberaali oppositiopuolue Jabloko haluaisi kokonaan kieltää merkittävien kulttuuriperintökohteiden luovuttamisen kirkolle.

Pietarin vaalilautakunta torppasi kansanäänestysesityksen heti kättelyssä.

Kirkon vaatimus on sinänsä täysin laillinen, sillä vuonna 2010 säädetyn lain mukaan sillä on oikeus palauttaa sen aikaisemmin hallitsema omaisuus itselleen. Hiippakunta katsoo, että Iisakinkirkon pitäisi toimia ensisijaisesti alkuperäisessä tehtävässään kirkkona ja vasta toissijaisesti museona.

Iisakinkirkko on toiminut museona vuodesta 1931. Sen pääalttarilla pidetään jumalanpalvelus neljä kertaa vuodessa ja sivualttarilla joka lauantai ja sunnuntai.

"Kirkko hakee revanssia. Nythän on kirkon kukoistuksen aika. Uskonnollinen koulutus kehittyy nopeasti ja uusia pyhäkköjä avataan", Burov selvittää.

"Olen syvästi uskovainen ihminen eikä minulla ole mitään kirkkoa vastaan", hän korostaa.

Burov johtaa museota, jonka hallintaan kuuluu neljä kirkkoa. Näistä Smolnan luostarin kirkko on jo siirtymässä virallisesti ortodoksikirkolle, joka ottaa lain nojalla vanhoja omistuksiaan käyttöönsä ympäri Venäjän.

Iisakinkirkosta ja toisesta Pietarin nähtävyydestä, koristeellisesta Kirkosta veren päällä, Burov pitää kiinni viimeiseen saakka.

Hänen välinsä nykyiseen Pietarin hiippakunnan metropoliittaan Varsonofiin olivat hyiset jo ennen taistelua Iisakinkirkosta.

Burovin avarassa työhuoneessa on ikoninurkkaus, jonka vieressä on yhä esillä Varsonofin edeltäjän, Pietarin entisen metropoliitan Vladimirin valokuva.

Museonjohtaja ylistää Vladimiria ja toteaa kuivasti, että nykyiseen metropoliittaan hänellä ei ole minkäänlaista yhteyttä.

Pietarilaiset muistavat hänen luonnehdintansa pääsiäiseltä, jolloin Burov arvosteli Mordvasta tulleen uuden metropoliitan palkkaavan töihin tuttujaan ja huomautti, että "kaupunki selvisi piirityksestä ja selviää teistäkin".

Hän viittasi Leningradin piiritykseen vuosina 1941–1944, jolloin saksalaisjoukot piirittivät kuolevaa kaupunkia.

Iisakinkirkko kuvattuna 1970-luvulla. Leningradin piirityksen aikana sen edessä olevalla aukiolla oli kaalimaa.
Iisakinkirkko kuvattuna 1970-luvulla. Leningradin piirityksen aikana sen edessä olevalla aukiolla oli kaalimaa.

Julkisuutta taitavasti käyttävä kulttuurivaikuttaja Burov tunnettiin ennen museonjohtajan työtään näyttelijänä. Taiteellisia kykyjään hän pääsi esittelemään jo 40 vuotta sitten Viipurissa Ety-huippukokouksen aikaan. Se oli myös hänen ensimmäinen kosketuksensa Suomeen.

Neuvostoliiton johtajan Leonid Brežnevin oli määrä matkata Helsinkiin junalla Viipurin halki ja julkisivut piti ehostaa. "Minut laitettiin maalaamaan taulu Leninistä. Sillä peitettiin läikkä Viipurin rautatieaseman seinässä", Burov kertoo yksityiskohtana.

Näytteleminen ja maalaaminen ovat sittemmin jääneet vähemmälle, sillä yli kolmen miljoonan vuosittaisen kävijän museon johtaminen vie kaiken ajan.

Museota vuodesta 2008 johtanut Burov puhuu Iisakinkirkosta elävänä olentona, jonka terveydestä tulee koko ajan pitää huolta.

"Sen ilmanvaihto on sen keuhkot, ja katto kuin iho. Pienistä vaurioista voi huomaamatta kasvaa laaja tuho", hän toteaa.

Johtajan tärkein peruste kirkon vaatimusta vastaan onkin se, että nyt Iisakinkirkko tulee toimeen omillaan. Hän on ylpeä siitä, että se ei saa julkista tukea, vaan kattaa korjaus- ja entisöintityöt pääsylipputuloilla.

Hiippakunta puolestaan vakuuttaa, että entisöinnistä huolehdittaisiin, vaikka Iisakinkirkko olisi ortodoksikirkon hallussa.

Anneli Ahonen
Pietari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat