Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaihtoehtokantrin puhutuin tähti

Tänään Helsingissä esiintyvä Sturgill Simpson ei tarvitse stetsonia tehdäkseen uskottavaa kantria

Kulttuuri
 
Markus Nordenstreng
Sturgill Simpsonin yleisö löytyy Yhdysvalloissa yliopistokaupungeista. Kuva New Orleans Jazz & Heritage -festivaaleilta 30. huhtikuuta 2015.
Sturgill Simpsonin yleisö löytyy Yhdysvalloissa yliopistokaupungeista. Kuva New Orleans Jazz & Heritage -festivaaleilta 30. huhtikuuta 2015. Kuva: Markus Nordenstreng

Sturgill Simpsonia on esiintymisasunsa perusteella vaikeaa hahmottaa tämän hetken puhutuimmaksi amerikkalaiseksi kantriartistiksi.

New Orleans Jazz & Heritage Festivalin päälavalla esiintyy tennareihin, farkkuihin ja t-paitaan sonnustautunut laulaja. Välkkyvät western-paidat, buutsit saati cowboy-hatut loistavat lavalla poissaolollaan.

Fakta

Kantrin jättiläiset

 Taylor Swift. Keski-ikäisten kantritähtien joukossa 25-vuotias Swift on poikkeus. 170 miljoonasta myydystä Swiftin levystä peräti 130 miljoonaa on myyty digitaalisina kopioina.

 George Strait. 63-vuotias Strait veti kesällä Arlingtonissa Teksasissa stadionkeikalleen 105 000 ihmistä, mikä on kaikkien aikojen yleisöennätys kantrissa.

 Garth Brooks. 150 miljoonaa levyä myynyt Brooks tunnetaan Euroopassakin, mutta tuoreimmat kiertueensa hän on tehnyt Yhdysvalloissa.

 Shania Twain. Kanadalainen Twain on kaikkien aikojen menestynein naispuolinen kantriartisti. Tänä vuonna hän ilmoitti vetäytyvänsä lavoilta syksyn kiertueen jälkeen.

Välispiikit ovat lyhyitä ja ytimekkäitä. Vastaanotto on silti lähes hurmiollinen. Rokkipoliisitkin lavan laidalla nyökkäilevät hyväksyvästi.

"Ylisanoihin on vaikeaa suhtautua rationaalisesti, yritän ennemmin olla ajattelematta koko asiaa", laulaja huokaisee vaatimattomasti lavan takana keikkansa jälkeen ja ottaa kulauksen vesipuollostaan.

Rolling Stone -lehti julisti Simpsonin viime vuonna kantrimusiikin pelastajaksi. Laulajan toinen sooloalbumi – itseironisesti ristitty Metamodern Sounds In Country Music (2014) – on kerännyt varauksettomia kiitoksia rapakon molemmin puolin. Simpsonin faniksi lukeutuu jopa kantrilegenda Merle Haggard. 36-vuotiaan Simpsonin jalat tuntuvat silti olevan tukevasti maassa.

Konstailematon asenne taitaa olla verissä. Kentuckyn Jacksonissa kasvaneen Simpsonin isovanhemmat työskentelivät hiilikaivoksissa.

"Jackson ei ole kovin ruusuinen kaupunki. Isäni työskenteli huumekyttänä ja äitini oli sihteeri", laulaja kertoo.

"Kentuckyn läpi virtasi noihin aikoihin paljon ruohoa ja kokaiinia, mikä piti isäni kiireisenä. Kun kaivoksia on sittemmin suljettu, ja ihmiset ovat jääneet työttömiksi, moni on ryhtynyt elättämään itseään metamfetamiinia valmistamalla, ja ongelmat ovat eskaloituneet", Simpson valistaa.

Selvitettyään peruskoulun kelvollisesti Simpson ilmoittautui merivoimiin, koska halusi pois kotikaupungistaan.

"Sanotaanko näin diplomaattisesti, ettei minulla ole niille kulmille edelleenkään ikävä", Nashvillessä nykyään asustava Simpson sanoo virnuillen.

Kolmen vuoden komennus johti laulajan maailman ääriin. Palattuaan meriltä hän elätti itseään Salt Lake Cityssä ahtaajana ja perusti bluegrass-yhtyeen nimeltä Sunday Valley.

"Minulla on aina ollut hirveän laaja-alainen musiikkimaku. Kasvoin kuunnellen Toolia ja Radioheadia, mutta yhtä lailla minulle putosi jo teininä blues ja kantri, jolta on vaikeaa välttyä, kun kasvaa Appalakkien vuoristoseudulla."

Bändinsä hajottua Simpson muutti vaimoineen kantrin pääkallopaikalle, ryhtyi sooloartistiksi ja äänitti omakustannealbumin High Top Mountain.

Levyn 1970-lukulainen soundimaailma miellytti kriitikkoja. Simpsonia verrattiin Waylon Jenningsiin ja muihin outlaw-kantrin pioneereihin.

"Toinen levyni tehtiin vielä ensimmäistäkin nopeammin ja halvemmin – äänitys ja miksaus veivät viisi päivää ja koko hoito maksoi 4 000 dollaria. Se soundi, jota tavoittelen, ei synny kalliissa ja moderneissa äänitysstudioissa näyttöpäätteiden ääressä hikoillen."

Amerikan sydänseuduilla kuunnellaan tänä päivänä lähinnä teollista kantria.

Sturgill Simpsonin kosmiset kantriteokset lienevät teksteiltään liian monimerkityksellisiä ja liian perinteisiä päätyäkseen valtavirtakantriasemien soittolistoille.

Simpsonin yleisö löytyykin sivistyneemmistä yliopistokaupungeista. Yllätyksekseen laulaja on löytänyt itsensä esiintymästä ruutupaitaisille opiskelijahipstereille.

"Soitimme pari viikkoa sitten yhdessä yliopistossa Arkansasissa, jonka musiikkilaitoksella joku oli kuulemma tutkinut gradussaan biisieni piilomerkityksiä. Aika paradoksaalista tietäen, etten ole itse opiskellut yliopistossa päivääkään."

 

Sturgill Simpson Huvila-teltassa tänään lauantaina. Illan aloittaa Ville Leinonen & Enkelit kello 19.

Markus Nordenstreng
New Orleans

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat