Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Räjäyttäisitkö Juhlaviikot?

Kulttuuri
 
Vesa Sirén Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Erik Söderblomin kausi Helsingin juhlaviikkojen taiteellisessa johdossa päättyy totutun korkeatasoisesti, kun "maailman parhaaksi sinfoniaorkesteriksi" kansainvälisessä kriitikkoäänestyksessä valittu Amsterdamin Concertgebouw palaa Musiikkitaloon sunnuntai-iltana.

Söderblom ei ollut valtava uudistajahahmo. Ilmaistapahtumia ja leikkisiä kaupunkitapahtumia oli ehkä entistä näkyvämmin, ja yleisö oli entistä useammin myös osa taiteilijakuntaa.

Muuten perusrakenteet luotiin jo 20 vuotta sitten Esa-Pekka Salosen kaudella. Huvila nousi silloin uuden ajan symboliksi, ja juuri Salonen mursi klassisen musiikin ylivallan.

Nyt Huvilassa käy samaa jengiä, mutta 20 vuotta vanhempana. Tällainen jatkuvuus ei välttämättä ole jähmettymistä, mutta onneksi tapahtuu muutakin. Juhlaviikot uusiutui esimerkiksi tuomalla vaihtoehtobändien Modern Sky -tapahtuman Helsinkiin.

Klassisen musiikin asemakin palautui, kun uusi Musiikkitalo innoitti säätiöt tukemaan huippuorkesterien vierailusarjaa.

Teemavuosillekin on paikkansa, vaikka Kiina-teeman nostalgia veristä kulttuurivallankumousta kohtaan herätti kysymyksiäkin.

Pitäisikö seuraajan Topi Lehtipuun räjäyttää kaikki? Ei välttämättä. Joka ilta haluaisi ainakin kolmeen samanaikaiseen tapahtumaan. Onneksi tallenteita voi nauttia joskus tapahtuman jälkeenkin Yleisradion ja muiden toimijoiden avulla.

Söderblom ja monet muut puhuvat siitä, että Helsingin elokuu pitäisi brändätä maailmalle paremmin. Yleisöstä ei nytkään ole pulaa, ja budjetti pitänee tänäkin vuonna. Mutta huikeaahan se olisi, jos esimerkiksi Karita Mattilan tähdittämästä Wozzeckista saisi lisäesityksiä kansainvälisen kysynnän kasvaessa.

Tärkeintä lienee, että Juhlaviikot tuovat jotain ekstraa, jota ympärivuotiset toimijat eivät pysty tuottamaan. Sen luulisi olevan entistä helpompaa taidelajien sekoittuessa hedelmällisesti yhä useammin. Seuraavalla johtajalla Topi Lehtipuulla on genrejen sekoittamisesta jo vuosien kokemus Turun musiikkijuhlilta.

Oletan siis kehityksen olevan orgaanista. Vaikka räjäyttäjästä saisikin enemmän uutisoitavaa ja analysoitavaa.

Vesa Sirén HS vesa.siren@hs.fi
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat