Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poteroihinsa kaivautuvat suomalaiset voisivat ottaa oppia Eino Leinon humanismista

Kulttuuri
 

Laukaukset kajahtelevat Helsingin yössä, kun hermoromahduksen partaalle ajautunut runoilija Eino Leino raapustaa esipuhetta runokokoelmaansa Vapauden kirja.

Eletään maaliskuuta 1918. Sisällissota – leinolaisittain "veljessurma" – on puhjennut pari kuukautta aiemmin. Punaiset ovat vallanneet Helsingin.

Vaikka Leino tuntee sympatiaa joitakin työväenliikkeen tavoitteita kohtaan, punainen terrori järkyttää häntä. Sisällissodan keskellä hän asemoituu valkoisten puolelle.

Sisällissota oli Eino Leinolle järkytys. "Onhan tämä täydellisintä tylsämielisyyttä", hän kirjoitti maaliskuussa 1918. "[S]itä samaa, mikä niin outona ja omasukuisena tuijottaa meitä Gallen-Kallen 'Velisurmaajan' kasvoista."
Sisällissota oli Eino Leinolle järkytys. "Onhan tämä täydellisintä tylsämielisyyttä", hän kirjoitti maaliskuussa 1918. "[S]itä samaa, mikä niin outona ja omasukuisena tuijottaa meitä Gallen-Kallen 'Velisurmaajan' kasvoista."

"Unettomana ja ahdistavana yönä", kansakuntansa historian synkimmällä hetkellä, Leino vuodattaa paperille katkeraa tekstiä. Siinä ei kuitenkaan hyökätä vain bolševikkien kanssa liittoutuneita punakapinallisia vastaan. Koko Suomen kansa ja sen "kansansielun" pimeä puoli saavat kuulla kunniansa.

"Tämä kansa ei siedä mitään eikä ketään itseään suurempaa", Leino sivaltaa.

"Se on taituri vihassa eikä rakkaudessa, sillä se ei voi rakastaa muita kuin itseään ja omasukuista. Jos minulle viimeisellä hetkelläni sanotaan, että tällä niemellä asuu kansa, joka ei ole velisurmainen, ei salavihainen, ei naapurikateinen, niin silloin minä voin hyvällä syyllä silmäni ummistaakin, sillä silloin minä tiedän, että Suomen kansa on kuollut[.]" (Kursiivit Leinon)

Runoilija, sanomalehtimies, kolumnisti ja kriitikko Eino Leino (1878–1926) tunnetaan ennen kaikkea kansallisromanttisista runoistaan ja boheemista elämäntavastaan.

Unohdetaan nyt kuitenkin loppuun kalutut Lapin kesät ja Nocturnet. Leino oli myös yhteiskunnallinen ajattelija ja vaikuttaja niinä kiihkeinä vuosikymmeninä, kun Suomi nousi Venäjän keisarikunnan suuriruhtinaskunnasta itsenäiseksi valtioksi.

Kärkevissä lehtikirjoituksissaan Leino käsitteli usein polttavia aatteellisia kysymyksiä, kuten kansallismielisyyttä ja nationalismia.

Sata vuotta Leinon jälkeen keskustelu isänmaallisuudesta ja nationalismista on virinnyt Suomessa jälleen – tällä kertaa koko Eurooppaa koskevan maahanmuutto- ja monikulttuurisuuskeskustelun myötä.

Nettipuheessa piirretään viholliskuvia. Uusnatsikytköksistä epäilty nationalistinen populisti Olli Immonen (ps) perustelee ideologiaansa isänmaallisuudella.

Poliittisille vastustajille isänmaallisuudesta puhuminenkin saattaa tuntua lähinnä kiusalliselta.

Mitä Eino Leino – itsenäisyyskamppailua käyvän Suomen kokija ja tekijä – ajatteli isänmaallisuudesta?

Leinolle isänmaallisuus oli ennen kaikkea isänmaanrakkautta. Rakkauden käsitteellä Leino teki eron patrioottisuuden ja nationalismin välillä.

"Nationalismi on kielteistä, patriotismi myönteistä laadultaan", Leino kirjoitti vuonna 1911.

"Edellisen pohjana on viha muita, jälkimmäisen taas rakkaus omaa kansallisuutta kohtaan."

Akseli Gallen-Kallela: Velisurmaaja
Akseli Gallen-Kallela: Velisurmaaja

Leinon henkinen ja poliittinen koti oli vapaamielisessä nuorsuomalaisessa liikkeessä. Pakinoissaan Leino hyökkäsi usein konservatiivisia suomettarelaisia vastaan, joita hän syytti "kansalliskiihkosta".

Varsinkin nuorempana Leino oli puolueaktiivi, mutta hän näki puoluepolitiikan yllä korkeampia henkisiä arvoja. Yksi niistä oli ajatus kansallishengestä ja siitä nousevasta kansallismielisyydestä.

Kansallishenki, joka Leinon mukaan sai muotonsa Kalevalassa ja Elias Lönnrotin elämäntyössä, oli puoluekantaan katsomatta kaikkia suomalaisia yhdistävä tekijä.

"Hänen [Lönnrot] muistoaan ei voida käyttää edes minkäänlaisen kansallisen suvaitsemattomuuden lietsojana tai puolueitsekkyyden keppihevosena, sillä kaikki matala, kaikki pimeä haihtuu hänen tyynen henkisen kirkkautensa edessä niin kuin pilvet päivän tiessä", Leino kirjoitti päätoimittamassaan Sunnuntai-lehdessä vuonna 1917.

Itse asiassa Leino käytti kirjoituksissaan usein sanoja "suvaitsevaisuus" ja "suvaitsemattomuus" – näin esimerkiksi esitellessään nuorsuomalaisuuden perusperiaatetta "humaniteettiä" Hämetär-lehdessä vuonna 1906.

"Se yksin, pyrkimys valoon, kulttuuriin ja ylevään, suvaitsevaan inhimillisyyteen voi kerran koota jälleen yhdeksi kansaksi ne pirstaleet, joita nyt Suomen kansaksi nimitetään."

"Oi ihmiset toistanne suvaitkaa, niin suuri, suuri on maa", Leino runoili ihmisyysuskoa huokuvassa Hymyilevässä Apollossa vuonna 1898.

Monet Leinon runoista ja lehtikirjoituksista pyrkivät herättelemään isänmaallisia tuntoja. Isänmaallisuus ei ollut Leinolle kuitenkaan päätepiste vaan etappi.

"[K]aikkien meidän kansallisten harrastustemme yhteisenä päämäärällisenä valtamerenä, johon sen virrat juoksevat, olkoon nyt ja aina yleisinhimillisyys, kansainvälisyys." (Helsingin Sanomat 27. 2. 1921)

"[M]eidän tulee olla samalla sekä suomalaisia että hyviä maailmankansalaisia. Kuinka kaukana me olemme tästä kahden näennäisen vastakohdan onnellisesta yhdistämisestä, voi jokainen meistä kyllin havaita omasta lähimmästä ympäristöstään, ellei hän ehkä joskus ole sattunut sitä havaitsemaan vieläkin lähempää, nimittäin – omasta itsestään." (HS 28. 2. 1910)

Leino ei epäröinyt antautua keskusteluihin myös poliittisten vastustajiensa kanssa. Yhdessä tällaisessa tapaamisessa Leino katsoo jääneensä kahden ääripään, nimittäin kiihkokansallisen suomenmielisen ja kiihkokansallisen ruotsinmielisen, väliin.

"Koetin esittää miten välttämätöntä juuri pienille kansoille on ainakin yrittää ajatella suuresti ja yleisinhimillisesti, samoin miten tukehduttavaksi käy sellaisten kansojen henkinen ilmakehä, jotka sulkeutuvat itseensä kuin koppakuoriainen", hän kuvaili Sunnuntai-lehdessä 1917.

Suomalaiset näyttävät jälleen kaivautuvan poteroihinsa. Monet Leinon kirjoitukset tuntuvat tässä ajassa hätkähdyttävän ajankohtaisilta.

Voisiko Leinon ajattelusta löytyä vastauksia oman aikamme kiistakysymyksiin?

1900-luvun alussa maailma ja yhteiskunnalliset kysymykset olivat toisenlaisia. Leinon käsitykset "kansallishengestä" eivät kestä kriittistä tarkastelua. Joudumme itse etsimään ratkaisut oman aikamme haasteisiin kuten monikulttuurisuuteen.

Mutta kuten Leino kirjoittaa suomalaisuuden kehittymistä käsittelevässä artikkelissaan Karjala-lehdessä 6. 11. 1908:

"Meidän ei ole tarvis jäädä ihailemaan esipolvien työtä siihen määrään että se lamauttaa nykypolven aloitekyvyn ja halun kyntää uusia uria. Mutta me voimme vetää viivat entisyydestä nykyisyyteen ja katsoa, mitkä niistä mahdollisesti voivat olla myös johtolankoja tulevaisuuteen."

Mitä jos vetäisimme suuntaviivoja Leinon yleisinhimillisestä asenteesta?

Lyhyeksi jääneen elämänsä ehtoopuolella, Suomen traagisen sisällissodan jälkeen, Leino alkoi haaveilla paluusta kotiseudulleen Kainuuseen.

Kesken jääneessä omaelämäkerrassaan Elämäni kuvakirja (1925) Leino kulkee kotikylänsä Paltaniemen maisemissa, paikassa, missä "mikään ei ole outoa".

Lapsuusmuistojen tulviessa tajuntaan runoilija kiteyttää sen, mitä ihmisen pitää tietää omasta alkuperästään, isänmaarakkaudesta ja sen suhteesta yleisinhimillisyyteen.

"On juureton puu isänmaarakkaus ilman vastaavaa kotipaikkarakkautta", Leino hersyttelee.

"On helisevä vaski ja kilisevä kulkunen koko ihmiskuntaa syleilevän sympatian tulisinkin tunnustus, joka ei leimua aina kiihkeämmästä kiintymyksestä lähimpään ympäristöön ja siihen kuuluvien ihmisten elämänkohtaloihin.

Mutta kuitenkin lienee jokainen itsetietoon tullut, tunteva ja ajatteleva ihminen lähinnä itseään."

Leinon individualistinen humanismi versoi kotiseuturakkauden mullasta. Se kasvoi isänmaarakkaudeksi, mutta kasvu ei pysähtynyt, vaan lähti kurottelemaan kohti ihmiskuntarakkauden korkeampia ulottuvuuksia.

Liikkeellepaneva voima oli rakkaus, ei viha.

Kukin meistä rakastakoon tahtonsa, voimiensa ja kykyjensä mukaan.

 

Lähteet:
Leino, Eino: Suomen kansan Kalevala ja suomalainen kansallishenki (toim. Aarre M. Peltonen). Alea-kirjat.
Leino, Eino: Pakinat II (toim. Aarre M. Peltonen). Otava.
L. Onerva: Eino Leino. Runoilija ja ihminen. Otava.

Jukka Huusko HS jukka.huusko@hs.fi
Kirjoittaja on ulkomaantoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat