Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alle 25-vuotiaat kiinalaiset taiteilijat ovat valloittaneet Kaapelitehtaan.

Festarien järjestäminen Kiinassa vaatii oveluutta: "Vaihdamme paikkaa joka ilta"

Kiinassa kasvaa uusi taiteilijoiden sukupolvi, joka on oppinut väistelemään sensuuriherkkiä viranomaisia. Yksi näistä nuorista on Juhlaviikoilla vieraileva 31-vuotias elokuvantekijä Jenny Man Wu.

Kulttuuri
 
Selena Yuzhou Lu harjoittelee kuukautiskipumonologiaan Period Pain monologues. Se on osa kiinalaisten nykytaiteilijoiden tapahtumaa Kaapelitehtaalla.
Selena Yuzhou Lu harjoittelee kuukautiskipumonologiaan Period Pain monologues. Se on osa kiinalaisten nykytaiteilijoiden tapahtumaa Kaapelitehtaalla.

Tätä lukiessa Kaapelitehtaalla saattaa olla jo väsynyttä väkeä.

Iltayhdeksältä alkanut 25 tunnin yhtäjaksoinen kiinalainen taidemaraton on edennyt lauantaiaamuna puoleen väliin, ja vasta iltakymmeneltä lopetetaan.

Mukana on kaksitoista nuorta tai nuorehkoa taiteilijaa – performanssitaiteilijoita, muusikoita, videotaiteilijoita, tanssijoita ja runoilijoita – joiden taidetta Juhlaviikot mainostavat kiinalaiseksi undergroundiksi.

On aika tavata heistä yksi.

31-vuotias elokuvantekijä Jenny Man Wu puhuu hiljaisella äänellä. Hän näyttää pieneltä ja haavoittuvalta, juuri sellaiselta taiteilijaraukalta, jonka voisi kuvitella olevan helisemässä kiinalaisen väkivaltakoneiston kanssa.

Kaapelitehtaalla hänellä on esillä videoteos I Have Recorded Everything, jota varten 25 tavallista kiinalaista on kuvannut maailmaa sellaisena kuin he sen näkevät, tai millaisena he toivoisivat meidän sen näkevän.

Osa kuvaajista on ammattimaisia tekijöitä, osa täysiä amatöörejä, ja välineetkin vaihtelevat elokuvakamerasta kännykkään.

Teema on maailmanlaajuinen.

"Minua kiinnostaa nuorten kiinalaisten pakkomielteinen suhtautuminen kuvaan ja itsensä tallentamiseen", hän selittää. "On kuin haluaisimme tallentaa kaiken mitä näemme tai jopa ajattelemme."

Kuten Man Wun aiemmissakin töissä, ääneen pääsevät myös naiset ja seksuaaliset vähemmistöt. Pakkomielteisistä lieveilmiöistä huolimatta hän pitää uutta teknologiaa pääosin tervetulleena ilmiönä.

"Se muuttaa tapaamme toimia, ja samalla se muuttaa politiikkaa. Nyt naisillakin on välineet elokuvien tekoon, mikä on perinteisesti ollut Kiinassa lähinnä keski-ikäisten miesten yksinoikeus."

Sami Kero HS
31-vuotiaan Janny Man Wun elokuvat ovat poliittisia, mutta eivät ilmeisellä tavalla.
31-vuotiaan Janny Man Wun elokuvat ovat poliittisia, mutta eivät ilmeisellä tavalla.

Man Wu pitää suurten asioiden kertomisesta pienten havaintojen kautta. Teoksessa A Choice (Maybe Not) kahvilaan tullut nuori nainen ei pysty tekemään pienintäkään päätöstä, kuten valitsemaan ottaisiko kahvin, limun, viinin vai oluen.

Laajemmin teos kuvaa patriarkaalisessa yhteiskunnassa kasvaneiden kiinalaisnaisten paineita muuttuvassa maailmassa.

Naisen mahdollisuus päättää elämästään on ohjaajan mukaan edelleen heikko.

Hän kertoo arkielämän esimerkin:

"Eräs ystäväni tuli raskaaksi ja halusi pitää lapsen. Kun hän kertoi siitä poikaystävälleen, tämä oletti ilman muuta, että on hänen päätöksensä, keskeytetäänkö raskaus vai ei."

Taiteilijan kenties rajuin työ on Last Words, jossa hän kertoo lapsena kokemastaan hyväksikäytöstä ja pohtii itsemurhan mahdollisuutta.

Lopussa Man Wu katsoo kameraan ja kysyy: "Jos tapan itseni, olenko antautunut maailman edessä?"

Hän sanoo yhä saavansa palautetta naisilta, jotka kertovat kokeneensa samaa.

Man Wun teokset ovat poliittisia, mutta eivät mitenkään ilmeisellä tavalla.

Taiteilija on joutunut vastatusten viranomaisten kanssa lähinnä johtamansa Beijing Queer Film Festivalin takia.

Seksuaalisten vähemmistöjen asemaa ajava festivaali on keskeytetty useampaan kertaan, ja järjestäjät ovat oppineet uusia keinoja viranomaisten harhauttamiseksi.

"Tiedämme, että lupia ei tulisi, joten emme yritäkään hakea niitä", itsensä panseksuaaliksi määrittelevä Man Wu kertoo.

"Sen sijaan yritämme pitää matalaa profiilia, ja pidämme esityksiä eri paikassa joka ilta, jolloin poliisien on vaikea jäljittää meitä."

"Toki se tekee mainostamisesta hieman haasteellista."

Man Wun mukaan yhteisymmärrys poliisin kanssa on mennyt jopa niin pitkälle, että ennen festivaalin alkua nämä käyvät puhuttelemassa järjestäjiä.

"Emme tee siitä poliittista tapahtumaa vaan pidämme sen elokuvafestivaalina, jossa ei ole esimerkiksi keskustelutilaisuuksia."

"Emme heiluta lippua, mutta pidämme asiaamme esillä."

Hän myöntää, ettei saa elokuviaan kaupallisiin teattereihin, joissa sensuurisäädökset ovat tiukemmat.

Zhizhuo Tan on mukana tanssiteoksella Present Bodies.
Zhizhuo Tan on mukana tanssiteoksella Present Bodies.

Länsimaiseen taiteenvapauteen tottuneesta ihmisestä touhu saattaa kuulostaa kamalalta.

Taiteilijat itse eivät kuitenkaan koe sitä niin yksisilmäisesti.

Kaapelitehtaalla esiintyvä ryhmä kuuluu kiinalaistaiteilijoiden sukupolveen, joka on löytänyt keinonsa selviytyä sensuuriherkässä maassa.

Kiinalaista katu- ja graffittitaidetta tutkineen taidehistorian tohtorin Minna Valjakan mukaan taiteilijat ovat luovimisen mestareita.

"Kiinalaiset ovat todella hyviä käyttämään piilotettuja viestejä. Poliittisesti sensitiivisiä aiheita pystytään käsittelemään ilman, että hallituksen edustaja sitä huomaa."

"Se saattaa jopa rikastuttaa sitä kenttää."

Valjakka muistuttaa, että kiinalaisen nykytaiteen nykyiset kansainväliset supertähdet, kuten Ai Weiwei, ponnistavat samasta alustasta.

Jo 1990-luvulla silloiset nuoret taiteilijat järjestivät salaisia taidenäyttelijä kodeissaan, koska gallerioitakaan ei ollut.

Nykyisin kansainvälinen maine suojaa nimekkäitä tekijöitä, mutta muiden on syytä varoa.

"He voivat toimia niin kauan kun eivät ole liian näkyviä", Valjakka sanoo. "Silloin he eivät uhkaa yhteiskuntarauhaa ja harmoniaa."

Kaikki nykytaiteilijat eivät ole kiinnostuneitakaan politiikasta, ja osa heistä suuntaa taiteensa yhä maksukykyisemmälle kaupunkilaiselle keskiluokalle.

Poliittisesti arkaluontoista taidetta tehdään myös ulkomaille myytäväksi, ilman että sitä on tarkoitustakaan esittää Kiinassa.

Ai Weiwein omaa luovimistaitoa kuvaa hänen tämän viikon kommenttinsa.

Nykyjohdon ykkösvihollisena pidetty taiteilija ilmoitti Kiinan hallituksessa olevan paljon humaaneja ihmisiä.

Lausunnon on epäilty johtuvan siitä, että nykyjohto palautti taiteilijan passin heinäkuussa.

Ai Weiwein näyttely avaa remontoidun Helsingin taidemuseon ensi kuun lopulla.

Bolun Shenin videoteoksen nimi on Wutever.
Bolun Shenin videoteoksen nimi on Wutever.

Jenny Man Wu hymyilee, kun kysyn hänen tulevaisuudestaan.

Eikö häntä kiinnostaisi haistattaa Kiinan nykyjohdolle ja suunnata vapaammille taidekentille, varsinkin kun hän on parikymppisenä asunut Hollannissa?

Ei, lähtö ei kiinnosta ohjaajaa.

"Pidän Hollannista, mutta kaipasin siellä koko ajan Pekingiin."

"Ollessani poissa opin kuitenkin havaitsemaan kotimaassani olevat ongelmat, ja jopa ymmärtämään niitä."

"Nyt haluan pysyä Kiinassa, ja muuttaa asioita siellä."

"Se on joskus raskasta, mutta tarpeellista."

 

25X25: Kiinalainen underground-maraton alkoi 28. 8. klo 21.00 ja jatkuu la 29. 8. klo 22.00 saakka. Kaapelitehdas. Liput 27,50 e.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat