Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olli Piipon maalauksissa näkyy suurkaupungin yö

Hiusviivainen ornamentiikka saa vastaansa tietoisen karkeita öljyväritöitä

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Olli Piippo: Casa Blanca, 2015, öljy kankaalle.
Olli Piippo: Casa Blanca, 2015, öljy kankaalle.
Arvio: kuvataide
Olli Piippo: Staring at the Sea, Standing in the Sand 13.9. saakka Forum Boxissa (Ruoholahdenranta 3). Ti–pe 11–17, la–su 12–16.

"Kaupungin värit ovat musta ja keltainen", yhdysvaltalainen taidemaalari Frank Stella on sanonut. Minun on helppo olla hänen kanssaan samaa mieltä kun katson Berliinissä työskentelevän Olli Piipon (s. 1980) seinänmittaista teossarjaa Huhu (2012–15).

Noin 100-osaisen kokonaisuuden pienet maalaukset ovat yhtä punasävyistä poikkeusta lukuun ottamatta mustakeltaisia. Vahvasti kontrastinen väriasteikko tuo elävästi mielen yöllisen kaupungin ja sitä valaisevien natriumlamppujen kaikki muut värit hävittävän keltaisen loimun.

Ankarien värien vastakohtana on erilaisten ja eri suuntiin viittaavien abstraktien, figuratiivisten ja ornamentaalisten kuva-aiheiden runsaus, joka houkuttelee viipymään keltamustassa maailmassa.

Piipon näyttely on vahvasti kaksijakoinen. Huhu-teoksen hiusviivaisen ornamentiikan vastapoolina on joukko tietoisen karkeita, sekoittamattomilla öljyväreillä tehtyjä maalauksia, jotka näyttävät siltä kuin nekin olisivat syntyneet pikkutunneilla ja kovassa keinovalossa.

Maalausten aiheissa toistuvat myrskyävät meret, tyylitellyt purjealukset sekä oudot ja etäiset kaupungit lisäävät niihin mytologisiksi tulkittavia merkityksiä. Maalaustaiteen sisäiset viittaukset ulottuvat puolestaan Edvard Munchista saksalaista ekspressionismia leimaavaan eksotiikannälkään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat