Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juha Hurme teki teatteriesityksen keskelle Lapin erämaata

Teatteriohjaaja Juha Hurme sai kaksi vuotta sitten mahtavan idean. Jotta lopputuloksen voi nähdä, on vaellettava erämaahan Lappiin.

Kulttuuri
 
Teatterilaiset esiintyvät erätamineissaan, mutta ilmaisusta ei tingitä. Etualalla Iida-Maria Lindstedt.
Teatterilaiset esiintyvät erätamineissaan, mutta ilmaisusta ei tingitä. Etualalla Iida-Maria Lindstedt.

Aloitamme eksymällä.

Seisomme kuvaaja Jouni Porsangerin kanssa männikössä Lemmenjoen kansallispuistossa Inarissa ja tuijotamme puhelinta. Ruudulla on kartta, jolla poukkoilee sininen täplä, eli me, kuin mieltä vailla pitkin korkeuskäyriä.

Tässä tulee vielä kiire.

Jouni Porsanger
Juha Hurme nukkuu teltassa satayötä vuodessa. Kokenut retkeilijä antoi teatteriryhmälle tarkat tiedot, mitä varusteita erämaassa tarvitaan.
Juha Hurme nukkuu teltassa sata
yötä vuodessa. Kokenut retkeilijä antoi teatteriryhmälle tarkat tiedot, mitä varusteita erämaassa tarvitaan.

Yritämme ehtiä teatteriohjaaja, kirjailija Juha Hurmeen Operaatio Paulaharjun toisen tuotantokauden ensi-iltaan Ravadasjärvellä. Hurme työryhmineen esittää tutkija-kirjailija Samuli Paulaharjun (1875–1944) novellikokoelmaan Tunturien yöpuolta perustuvia näytelmiä erämaassa viikon ajan kännykkäverkkojen ulottumattomissa.

Viisivuotinen operaatio alkoi elokuussa 2014. Silloin pop-up-teatteri pystytettiin Pallas-Yllästunturin kansallispuistoon. Ensi vuonna näyttämö on Kevon luonnonpuisto Utsjoella, sitä seuraavana Näätämön alue Inarissa ja finaali toimitetaan korskeimmassa mahdollisessa paikassa, Halti-tunturilla Enontekiöllä.

Esitykset ovat maksuttomia. Ennen lähtöään ohjaaja Hurme sanoi puhelimessa, että kohteeseen on vaellettava, jotta ihmisen tarina asettuu maisemaan oikean kokoisena: pienenä.

Emme tiedä, missä olemme. Saamelaisena Porsanger saa arpoa suunnan, ja lähdemme painelemaan.

Polku löytyy. Oikotie, jolla yritimme leikata keskelle reittiä, on vienyt meidät parkkipaikalle Njurkulahteen koko reissun alkupisteeseen.

Tilanne: Kello käy kahta, esitys alkaa kuudelta, matkaa on vajaa 20 kilometriä ja aurinko keittää meitä hiljaisella, hellittämättömällä tulella.

Aapa-Juntti (Timo Torvinen) uhoaa valtaavansa rikkaanHannun aarteen.
Aapa-Juntti (Timo Torvinen) uhoaa valtaavansa rikkaan
Hannun aarteen.

Lähdemme kävelemään.

Heikun Piettar hiihtää vihaisesti kuin henkensä edestä pitkin öistä aapaa. Vihaisesti hän survaisee suksisauvansa hankeen, köykistää selkänsä ja potkaisee. . . Ja taas, ja taas. . . oikealla ja vasemmalla. . . oikealla ja vasemmalla.

Näin käynnistyy Tunturien yöpuolta -kokoelman avausnovelli. Teos jäi Paulaharjun ainoaksi fiktioksi. Sen irtonainen tyylittely ja ilmaisuvoimaisen saamelaissanaston sekoittelu yleiskieleen sai Martti Haavion eli P. Mustapään hihkumaan riemusta kritiikissään vuonna 1934.

Paulaharjun taiteilijansielu oli herkkä. Vain yksi moite, Kaiku-lehden Arvi Järventauksen penseä arvio, lopetti tutkijan kaunokirjalliset pyrinnöt kuin seinään.

Työryhmän jäsenet asuvat metsässä kaksi viikkoa. Ensimmäinen viikko harjoitellaan, toinen viikko esitetään.
Työryhmän jäsenet asuvat metsässä kaksi viikkoa. Ensimmäinen viikko harjoitellaan, toinen viikko esitetään.

Nousemme harjanteelle Lemmenjoen viereen. Maiseman kauneus on halkaista silmämunat. Männyt räjäyttävät valon pisaroiksi kanervikkoon, ja komeissa, harmaissa keloissa on enemmän karismaa kuin kokonaisissa kaupunginpuistoissa.

Polun vieressä mättäällä istuu kaksi hahmoa. Elina Perälä ja Sami Lahtinen Kouvolasta ovat myös matkalla teatteriin. Lahtinen vetelee sikarista pitkiä, nautinnollisia henkosia.

Ymmärtävätkö lepäilijät, paljonko matkaa on yhä jäljellä?

Lahtinen puhaltaa savua.

"Ei mitään hajua."

Seitsemän kilometriä, huikkaamme ja tuumimme, että pariskunnalta jää show väliin.

Tauolla Seariknivan leiripaikalla metsästä pölähtää kaksi miestä kevyellä askeleella. Oululaiset Mikko Viitanen ja Ville Wittenberg ovat juosseet koko matkan Njurkulahdesta, mutta menivät nurin alkumatkasta ja teloivat kätensä verinaarmuille.

Veljien ilmeet ovat kaikesta huolimatta iloiset. He lähtivät ajamaan Oulusta ja aamuyöstä, ja tarkoitus on teatterin jälkeen hilpaista iltaa vasten takaisin Njurkulahteen.

Jätkät heilauttavat kättä ja pinkaisevat pöpelikköön. Raahaudumme rinkkoinemme superkaksikon perään.

Fakta

Operaatio Paulaharju

  Juha Hurme teatteriryhmineen esittää tutkija-kirjailija Samuli Paulaharjun novellikokoelmaan Tunturien yöpuolta perustuvia näytelmiä vielä kolmen vuoden ajan eri puolella Tunturi-Lappia. Ensi vuonna ollaan Kevolla Utsjoella, sitä seuraavana Näätämöllä Inarissa ja lopuksi Halti-tunturilla Enontekiöllä. Tältä vuodelta esitykset ovat ohi.

 Esitykset ovat maksuttomia, ja näytelmiä esitetään viikon ajan elokuussa aina samaan aikaan.

 Työryhmä: ohjaaja Juha Hurme, hänen vaimonsa, laulaja Petra Poutanen-Hurme, tanssija Sofia Simola, lavastaja Matti Rasi, näyttelijät Onerva Kärkkäinen, Harri Fronden, Jouni Rissanen, Niklas Groundstroem, Iida-Maria Lindstedt ja Timo Torvinen.

 Lisätietoa: operaatiopaulaharju.fi

Saavumme Ravadasjärvelle puoli tuntia ennen esityksen alkua höyryävinä ja silmät päässä seisoen.

Nuotiopiiristä kavahtaa pystyyn pitkäraajainen, takkupartainen olento, oikea mörkö mieheksi. Hän ojentaa kätensä.

"Terve. Juha Hurme."

Sydämellinen ohjaaja nauraa hohottaa reitinvalinnallemme.

"Hyvin tehty", hän kehuu eksymistä, neuvoo puron vesipullojen täyttöön ja sanoo, että eiköhän lähdetä teatteriin.

Näyttämö on jyrkkä jokitörmä. Katsojat asettuvat rinteeseen, esiintyjät temmeltävät sen ja joen väliin jäävällä kapealla kentällä.

Polttiaiset eivät ole uskoa onneaan. Tuskin koskaan ne ovat tavanneet näin paljon tuoretta lihaa yhtä pieneen tilaan pakkautuneena. Hyönteiset ryömivät katsojien lahkeista sisään ja alkavat kilpailla parhaista suonista.

Hurme avaa suunsa aloittaakseen. Katsomoon pyrkii vielä kaksi vierasta.

Kouvolalaiset Perälä ja Lahtinen, ajoituksen mestarit, saavat parhaat paikat eturivistä. Edes hiki ei helmeile retkeilijöiden otsalla.

Ja nyt Hurme:

"Uvjaladnen suuri kortsi on kolo paikka."

Ensi-ilta keräsi 49 katsojaa. Osa vaeltajista ei tiennyt esityksestä etukäteen, vaan osui paikalle sattumalta.
Ensi-ilta keräsi 49 katsojaa. Osa vaeltajista ei tiennyt esityksestä etukäteen, vaan osui paikalle sattumalta.

Näytelmissä Rikkaan Hannun aarre ja Niilas Saaran kiroissa etsitään myyttisiä silparahoja ja kamppaillaan Lapin noitien kanssa. Korpeen tempaistut teatterilaiset eivät tingi tuotteen laadusta piiruakaan.

Stemmalaulu kajahtaa jokitörmällä jylhästi, kohtaukset vyöryvät napakoina, ja näyttelijät singahtelevat energisinä mättäältä toiselle.

Esityksen jälkeen juoksijamiehet kirjoittavat pika-arvion vieraskirjaan ja sanovat teatterin tiedottajalle ja esiintyjälle Elli Salolle:

"Nyt lähdemme ottamaan kiinni teidän ääniänne."

Parivaljakko kipaisee taas matkaan.

Iltanuotiolla teatterilaiset ja katsojat sekoittuvat. Tulilla puhutaan pelkästään syvällisiä.

"Alitajunta ohjaa ihmistä. . ."

"Elämässäni olen kokenut, että. . ."

Hurme kertoo havahtuneensa Paulaharjun nerouteen 16 vuotta sitten. Silloin hän alkoi pitää draamakurssia Sodankylässä ja rupesi lukemaan kairoja tutkinutta kirjailijaa päännyökkäyksenä pohjoista kohtaan.

"Olin heti myyty."

Paulaharjun novellit ovat pinnalta suoraviivaista kauhua, syvältä jotain ihan muuta.

"Niissä on jännä kaksoisvalotus. Tarinassa, jossa meriraukka piinaa laivan miehistöä, osa tyypeistä ei ole näkevinäänkään otusta. Kummitusjutuissaan Paulaharju antaa aina ymmärtää, että olennot voivat olla pelkkää tuntureiden legendaa."

Idea erämaateatterista juolahti miehen päähän Hailuoto-festivaaleilla kaksi vuotta sitten.

"Kutsuin muutaman näyttelijän pikapalaveriin ja sanoin, että minulla on paras idea koskaan. Kaikki olivat heti mukana."

Hurme otti mukaan tyypit, joiden "pää kestää metsässä oloa, ja joiden kanssa on kiva olla".

Tänäkin vuonna seurue tuli korpeen treenaamaan viikko ennen ensi-iltaa. Hurme herätti porukan joka aamu kahdeksalta paukuttamalla vaskoolia.

Kun harjoitukset oli vedetty läpi aamuviileällä, ryhmällä oli aikaa tehdä päivävaelluksia, vuoleskella puukauhoja, istua tulilla ja lukea.

Hurme, joka korostaa kantavansa metsään aina pelkästään välttämättömän, kertoo pakanneensa rinkkaansa kahdeksan kiloa kirjoja.

"Nyt mukana on Kafkaa, vähän Nietzscheä ja Carl Barksin Aku Ankkoja. Ne ovat parhaita!"

"Olen kirjallisuusmies. Teatteri on minulle vain keino elävöittää kirjallisuutta hauskasti."

Hurmeen mukaan monia Paulaharjun tekstejä on mahdoton dramatisoida häpäisemättä alkuperäistekstiä. Siksi näytelmä on myös mainos: Lue tämä kirjana!

Yöllä Ravadasjärven autiotuvassa ei meinaa tulla uni. Lavastaja Matti Rasin – joka on muuten Hurmeen kirjoittaman Nyljettyjen ajatusten Aimo – rakentaman telttasaunan jämäkät löylyt ja iltauinti hellivät ruumista, mutta Paulaharjun jutut saamelaisnoidista eivät jätä rauhaan.

Porsanger ilmoittaa, että häneltä lähtee taju samalla sekunnilla kun saa makuupussinsa vetoketjun kiinni. Kuvaaja pitää lupauksensa.

Hurme herättää kahdeksalta. Lemmenjoki kimaltelee kirkkaassa valossa, ja kirpeä aamuilma sävähtää kehon läpi. Nuotiolla kiehuu suunnaton pannu täynnä kahvia.

Ai niin, nähtiinhän me eilen joku näytelmäkin.

Operaatio Paulaharjun esiintyjiin kuuluu myös Onerva Kärkkäinen.
Operaatio Paulaharjun esiintyjiin kuuluu myös Onerva Kärkkäinen.
Operaatio Paulaharjun esiintymispaikat.
Operaatio Paulaharjun esiintymispaikat.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat