Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Boheemi Ville Hytönen ryhtyi mesenaatiksi, vaikka kustantajalla ei aina ole tulojakaan

Savukeidas-kustantamon sielu uskoo, että kaikki pikkuisen hankala pakottaa kehittymään

Kulttuuri
 
Ville Hytönen asuu Tallinnassa. Kun pitää tavata kirjailijoita, hän matkustaa lahden yli Helsinkiin. Tai sitten kirjailijat matkustavat Tallinnaan ja yöpyvät kustantajan kodin sohvalla.
Ville Hytönen asuu Tallinnassa. Kun pitää tavata kirjailijoita, hän matkustaa lahden yli Helsinkiin. Tai sitten kirjailijat matkustavat Tallinnaan ja yöpyvät kustantajan kodin sohvalla.

Kentän asfaltti kupruilee, joten koripallo pomppii minne sattuu. Lasinsirujakin on. Olemme Koplin kaupunginosassa. Runoilija ja Savukeidas-kustantamon sielu Ville Hytönen, 33, asuu täällä ja yrittää palailla kouluvuosiensa urheiluharrastukseen.

Mutta harrastuksen ja nykyhetken erottava 18 vuotta boheemielämää vaatii veronsa. Hikeä ja huohotusta pukkaa. Korisukka ei heilu.

"Oikeasti olemme Sitsin puolella", hän korjaa. "Sanon kuitenkin aina asuvani Koplissa, koska se on katu-uskottavampaa."

Romanttisen runopojan maineesta ei ole ihan helppo luopua. Tavatessamme Tallinnan satamassa Hytösen kaulassa roikkui kuitenkin kravatti.

"Pitää aina yrittää rikkoa ennakkokäsitykset", selitys kuuluu.

Laura Mendelin HS
Savukeitaan kirjat painaa tallinnalainen AS Pakett. "Pienyrittäjä ymmärtää, että toista pienyrittäjää ei petetä", Ville Hytönen sanoo. Hän on aina onnistunut maksamaan laskut ajallaan.
Savukeitaan kirjat painaa tallinnalainen AS Pakett. "Pienyrittäjä ymmärtää, että toista pienyrittäjää ei petetä", Ville Hytönen sanoo. Hän on aina onnistunut maksamaan laskut ajallaan.

Entä Mercedes Benz, jolla hän saapui vastaan? Sellaista autoa ei selitä liukkainkaan elämäntaiteilija.

"Ostin sen käteisellä Pärnun Superalkon takapihalla venäläiseltä jobbarilta", Hytönen kuittaa. "Ei se kauhean hyvässä kunnossa ole."

Sen verran kunnossa kumminkin, että sillä pystyy myöhemmin iltapäivällä ajamaan Tallinnan toisella laidalla Nõmmessa sijaitsevaan studioon, jossa boheemielämälle hyvästejä suukottelevan tuoreen isän on määrä lukea kymmenkunta iltasatua. Ne Viron radion suomenkielinen toimitus lähettää sunnuntaisin.

Lokakuussa 2006 siilitukkainen ja pyöreäposkinen Hytönen ilmoitti esikoiskokoelmansa Kuolema Euroopassa (Tammi) täydentyvän myöhemmin trilogiaksi, jossa hän "tutkii Eurooppaa eri näkökulmista".

Rohkenin epäillä.

Siitä huolimatta, että edessäni oli aito outolintu: Hytönen oli perustanut Savukeidas-kustantamon 19-vuotiaana, abiturienttivuotenaan, ja se puski markkinoille niin maailmankirjallisuuden klassikoiden vähemmän tunnettuja teoksia, esseistiikkaa, matkakirjallisuutta kuin ärhäkkää yhteiskunnallista debattiakin.

Nyt trilogian kolmas osa Helvetinjumalankone (Siltala) on ilmestynyt.

"Kirjoitin yli puolet siitä kahdessa viikossa kirjallisuusyhdistys Särön residenssissä Berliinissä vuonna 2010", Hytönen kertoo. "Loput syntyivät myöhemmin vähitellen viiden vuoden aikana."

Itse hän ei julkaise omia runojaan, muita tekstejä kyllä.

"On hyvä, että joku päättää puolestani, ovatko runoni tarpeeksi hyviä julkaistavaksi."

Viime vuonna ilmestynyttä Sotaraamattua (Siltala) voi pitää jopa jonkinlaisena tapauksena.

Puolitoista vuotta Tallinnassa asunut Hytönen yrittää tulla toimeen eestiksi. Usein on vaihdettava englantiin.
Puolitoista vuotta Tallinnassa asunut Hytönen yrittää tulla toimeen eestiksi. Usein on vaihdettava englantiin.

Hytönen kertoo "pelaavansa maailman paskimmalla koriskentällä" siksi, että olosuhteiden asettama haaste pakottaa kehittymään.

"Ainoa fiksu asia, jonka Jari Sarasvuo on sanonut, on se, että kaikki kehitys tapahtuu epämukavuusalueella. Olen täysin samaa mieltä. Kaikki ennakoimaton ja pikkuisen hankala pakottaa pinnistelemään. Onnistuakseen on yritettävä täysillä."

Juuri sellaista kustantaminenkin on hänen mukaansa ollut koko ajan.

Käännösrunouden julkaisemista Hytönen kutsuu itsemurhaksi ja totisesti tietää mistä puhuu. Savukeitaan paristakymmenestä kokoelmasta ainoastaan Wislawa Szymborskan Täällä on ollut voitollinen.

"Jos valitsisin Savukeitaan kirjat sen mukaan, minkä tiedän menestyvän paremmin, kaikki jännitys ja into katoaisivat."

Epätasaista kenttää, epäviihtyisyyttä ja hankaluutta pitää olla – myös matkustaessa. Mieluummin Hytönen menee Etelä-Kirgisian Ferganan laaksoon kuin Pariisiin.

"Jos alkaa väsyttää, voi ehkä loikata helpompaan kyytiin tai tasaisemmalle kentälle ja huomata olevansakin aika hyvä."

Röykytystä on aiheuttanut myös vanhan ystävän Timo Hännikäisen kirjojen julkaiseminen.

"Aika hankala juttu kyllä", Hytönen huokaa viime juhannuksen skandaalista. Hännikäinen julkaisi netissä naisia halventavia loppuillan provokaatioita, ja Savukeidas – eli Hytönen – ilmoitti lopettavansa yhteistyön hänen kanssaan.

"Mitään muuta vaihtoehtoa ei ollut. Hännikäinen oli jo aika pitkään koetellut rajojaan."

Hytönen on edelleen periaatteessa sitä mieltä, että kustantajalle ei kuulu, mitä kirjailija tekee teoksensa ulkopuolella.

"Mutta ehkä käytännössä on kuitenkin jonkunlaisia rajoja, ja Hännikäisen juhannustoilailut olivat jo niin kammottavia. . . Jossain mielessä ero oli helpotuskin. Enää ei tarvitse vaivata päätään hänen tekemisillään."

Sekin ihme kaikentietävässä sosiaalisessa mediassa ehdittiin nähdä, että nollatuloksessa tai sen alla toimivaa Savukeidasta syytettiin kaupallisuudesta, kun se piti Hännikäistä ohjelmassaan.

"Hännikäisen Ilman oli taloudellisesti fiksua toimintaa, mutta hänen Marko Tapiota käsittelevää esseekokoelmaansa, joka julkaistiin kovakantisena tyylikkäänä laitoksena, ei ostanut kukaan", Hytönen kuittaa.

Ylivoimaisesti parhaiten Savukeitaan teoksista ovat menestyneet Jenni Haukion runokokoelmat. Menestys on myös Antti Nylénin Vihan ja katkeruuden esseet (2007) noin viidentuhannen kappaleen myynnillä.

Nyt edessä on vuosittaisen yli 30 nimikkeen listan supistaminen pariinkymmeneen.

"En osaa sanoa, kumpi on tärkeämpää, kustantaminen vai oma kirjoittaminen", Hytönen sanoo. "Mutta kirjoittamalla elän ja tarvitsen sille enemmän aikaa."

Superalkon takaa ostettu mersu liikkui nyt viikonloppuna Haapsalun suunnalla. Hytönen on ottanut lainaa ja ostanut vanhasta huvilasta huoneiston, jota suomalaiset kirjailijat voivat käyttää pientä korvausta vastaan. Lauantaina avaimet sai ensimmäinen vieras, tietokirjailija Johanna Vehkoo.

Nyt boheemipoika on siis jo mesenaattikin?

"Ei minulla omaisuutta ole, eikä aina välttämättä tulojakaan", hän toppuuttelee.

"Olen vain yksi nuori kaveri, eikä minun painoarvoni ole kummoinen. Tämä saattaa kuulostaa tekopyhältä, mutta sanon silti: aina, jos suinkin pystyn, niin ihan vilpittömästi pyrin toiminnallani mahdollistamaan suomalaista kirjallisuutta edistäviä asioita."

Antti Majander HS
Tallinna

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat