Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Inside Out itketti ammattilaista

Pixarin uudessa animaatiossa Ilo oppii väistymään Surun tieltä

Kulttuuri
 
Rio Gandara HS
Anu-Katriina Pesonen
Anu-Katriina Pesonen Kuva: Rio Gandara HS

"Enpä olisi arvannut, että itkisin lastenleffassa näin!"

Kehityspsykologian professori Anu-Katriina Pesonen kuivaa kyyneleitä, niiskauttaa ja nauraa.

"Miten hieno ja inspiroiva elokuva!"

Takana on näytös animaatioelokuvasta Inside Out – mielen sopukoissa. Perjantaina Suomessa ensi-iltaan tullut elokuva on saanut haltioituneen vastaanoton.

Mutta mikä tekee Inside Outista niin mielettömän kokemuksen, että salillinen kokeneita elokuva-alan ammattilaisia vollotti jo sen ensi-illassa Cannesin filmijuhlilla?

"Se oli uskomaton elokuva, koska aluksi luuli, että se oli vain tunteiden välinen juttu ja sitten sukellettiinkin mielen eri tasoihin ja se sukellus jatkui ja jatkui ja jatkui", Anu-Katriina Pesonen kuvaa tuntemuksiaan.

"Pelkäsin, että tunteet tyhjennettäisiin disneymäisesti päähahmoihin: osta nämä hahmot tämän elokuvan jälkeen! Mutta tarina ylittikin pelkät hahmot eikä tullut tuotteistusfiilistä."

Pesosen mukaan Inside Out opettaa meille, miten me teemme jatkuvasti havaintoja toisten mielestä ja tunteista, ja miten me voimme oppia tunnistamaan ja säätelemään omia tunteitamme.

"Inside Out näyttää, miten tunteet antavat tulkintoja erilaisille tilanteille ja miten eri tulkinnat kilpailevat keskenään."

Psykologiassa puhutaan triadisista perhesuhteista, eli kuinka yksi ihminen vaikuttaa toisen tunteisiin ja tämä toinen taas kolmannen. Syntyy vaikutelmien ja reaktioiden ketju.

Inside Outissa keskitytään kuitenkin pääosin persoonallisuuden tietoiseen puoleen, joka rakentuu kontaktissa muihin ihmisiin. Kun päähenkilö Riley kokee jotain erityisen mullistavaa, kuten tekee ensimmäisen jääkiekkomaalin tai saa ensimmäisen sydänystävän, syntyy ydinmuisto.

"Tai oikeammin ne ovat ydinkokemuksia hyvästä olosta", Pesonen tarkentaa.

Jokainen ydinmuisto rakennuttaa Rileyn mieleen oman, huvipuistoa muistuttavan saarensa ja pitää sitä käynnissä. Nämä saaret, kuten Lätkäsaari, Ystävyyssaari ja Rileyn hassuttelevaa puolta edustava Pelleilysaari, tekevät Rileystä Rileyn.

Kun Riley temmataan juuriltaan vasten tahtoaan, saaret alkavat hajota ja pudota niiden alla sijaitsevaan unohduksen rotkoon.

Sen seurauksena Rileyn persoonallisuus alkaa muuttua.

"Rileyn tragedia on todella hienosti dramatisoitu. Kasvaminenhan on sitä, että joudumme jatkuvasti uudelleenkäsitteellistämään itseämme ja muistojamme."

"Riley menettää muuton takia ikään kuin kaiken yhdellä kertaa. Tavallisesti näin tapahtuu pikkuisissa vaiheissa: joku saaristamme romahtaa ja tilalle kasvaa toinen", Pesonen sanoo.

Tämä unohtamisen aiheuttama menetyksen tunne on kouriintuntuva. Koskettavinta elokuvassa on kuitenkin Ilon ja Surun tarina.

Elokuvan alussa Ilo on hallitseva, tekopirteä hahmo, joka juoksee tilanteisiin eikä anna muille tunteille, etenkään Surulle, tilaa. Tarinan edetessä Ilo huomaa, että Surulla on tärkeä funktio Rileyn elämässä.

Pesonen alkaa kyynelehtiä.

"Kun Ilo ymmärtää, että sen pitää nyt väistää, laittaa kaikki se pirteys, positiivinen ajattelu ja yritys hetkeksi syrjään ja antaa Surulle tilaa, tuli kaikista koskettavin hetki. Vieläkin itkettää!"

"Se on myös lasten tunteiden kanssa tekemisissä oleville vanhemmille hieno, pedagoginen hetki: joskus pitää vain ottaa lapsen suru vastaan", hän lisää.

Miksi Inside Outia ei voi katsoa itkemättä?

Pesonen pitää miettimistauon.

"Se on varmastikin se yksinäisyyden kokemus, joka on niin käsinkosketeltava. Rileyn tarina on niin kauhean yksinkertainen ja hieno: Riley suree sitä, ettei häntä ymmärretä ja että hän joutuu eristyksiin sosiaalisesta maailmasta."

Vaikka kyseessä on amerikkalainen, viihdyttävä lastenelokuva, tarina on Pesosen mielestä täysin suomalaiseen kokemukseen sopiva.

Tunteista puhuttaessa ajaudutaan usein juustoiselle tasolle, mutta Inside Outissa on huumori koko ajan mukana.

"Lapselle tunteet ovat usein näkymättömiä ja niiden tunnistaminen ja näkyväksi tekeminen on hirveän hankalaa."

"Tässä elokuvassa siinä on onnistuttu tosi hienosti: hei, ton tyypin pään sisällä on kokonainen sisäinen maailma!"

Disney & Pixar
Viha, Pelko, Ilo, Suru ja Inho ihailevat saaria, joista rakentuu Rileyn persoonallisuus. Oikealla pelleilysaari.
Viha, Pelko, Ilo, Suru ja Inho ihailevat saaria, joista rakentuu Rileyn persoonallisuus. Oikealla pelleilysaari.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat