Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Susanne Sundførin salaisuus paljastui Huvilassa – norjalaislaulaja on ylivertainen

Susanne Sundførin keikka ei yrittänyt miellyttää, mutta nerokas se oli

Kulttuuri
 
Mika Ranta HS
Intensiivinen Susanne Sundfør hurmasi Huvila-teltan yleisön.
Intensiivinen Susanne Sundfør hurmasi Huvila-teltan yleisön. Kuva: Mika Ranta HS
Arvio: konsertti
Helsingin juhlaviikot. Susanne Sundfør Huvila-teltassa.

 

Toisia salaisuuksia ei vain voi jättää salaisuuksiksi. Toisin kuin muussa elämässä, musiikin kohdalla tämä on toki helpottavaa, ellei satu kokemaan suosikkiartistinsa menevän pilalle, jos joku muu siitä sattuu kuulemaan.

Yksi tällainen salaisuus on ollut norjalainen Susanne Sundfør (s. 1986), joka on kotimaassaan Chisu -kokoluokan tähti, listaykkönen.

Suomessa Sundførin kappaleet eivät ole juuri soineet, lehdissä maininta on ollut säännön vahvistama poikkeus.

Silti Huvila-teltta oli lähes täynnä, kun Sundfør monen vuoden odotuksen jälkeen saatiin Suomeen keikalle.

Viihdyttämään Sundfør ei ollut tullut.

Se kävi ilmi ennen kaikkea sovituksista: pitkiksi ajoiksi hän kyyristyi lattialle ja hukutti yleisönsä kaikkia harmaan sävyjä kanavoineeseen meluun.

Samoin kansainväliseen tunnettuuteen Sundførin vieneestä White Foxesista oli käännetty komppi ja sovitettu nostattavuus piiloon. Keväällä ilmestyneen Ten Love Songs -levyn hitit Delirious, Accelerate ja Kamikaze taas soitettiin laahaavina. Ja kun jälkimmäinen saatiin nostatettua melodramaattiseen kertosäemelodiaansa, huipennus oli kuoletettu tahallisen lakoniseksi.

Mutta juuri tavassa tehdä tyylipuhtaita poplauluja ja samalla vältellä arvattavimpia mielihyväpisteitä piili Sundførin nerous, mahtavuus ja yliverta.

Flow-festivaalilla muistan tuhahdelleeni, kuinka Florence Welch oli tulkitsijana kuin kykykilpailuista: ääni on poikkeuksellisen vahva, mutta fraseeraukset, joilla lopulta tyylitaju ja lahjakkuus mitataan, läpeensä arvattavia.

Sundførillä annosteli voimakkuutta taiturimaisesti ja fraseerasi miten lystäsi, ääni saattoi kujertaa missä vain, mutta se oli aina juuri oikeassa paikassa.

Esiintyjänä hän sen sijaan vaikutti ennen muuta nörttimäiseltä muusikolta, jonka suosio on pakottanut opettelemaan jonkinlaisia jäykähköjä koreografioita.

Se on tosin täysin ymmärrettävää, sillä Sundfør on tehnyt musiikkinsa tarkasti, suorastaan pakkomielteisesti. Ennen kaikkea siitä välittyy, että hän on kuunnellut valtavan määrän musiikkia –mikä on arvokkainta, mitä muusikko saattaa tehdä.

Jos Sundførin musiikin nostaisi ilmaan ja ravistelisi, lattialle ropisisi Björkin laulumelodioita, Grace Jonesin rytmiluurankosovituksia, Chromaticsin narkoottista ja Depeche Moden harmonista diskoa, M83:n neonvärisiä syntikkamattoja ja Andy Stottin puhkikuluneiden vinyylilevyjen suhinateknoa.

Konsertin luoma joukkohurma vaikutti yllätykseltä myös Sundførille itselleen. Kun hän kiitteli vuolaasti yleisöä kesän ehkä parhaasta keikasta, jäi tunne, että Ruotsin ja Norjan festarikeikkoja selvästi tiiviimpi settilista oli kirjattu odottamaan erilaista vastaanottoa.

Encoreista kieltäytyminen on tietty aina tyylikäs ele, mutta en aivan heti muista, milloin yleisö olisi viimeksi vaatinut samalla tavalla lisää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat