Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pixarin Inside out – mielen sopukoissa -uutuusanimaation suosio yllätti tekijänsä

Elokuvajätti Disneyn ja animaatiostudio Pixarin kiitetty elokuva Inside Out – mielen sopukoissa sai alkunsa, kun ohjaaja Pete Docterin tyttären mielialat muuttuivat yllättävästi

Kulttuuri
 
Rickard Kilström
Ohjaaja Pete Docter aloitti uransa Pixar-animaatiostudioilla parikymppisenä. Hän on tehnyt niin animaattorin kuin ohjaajan ja käsikirjoittajan töitä.
Ohjaaja Pete Docter aloitti uransa Pixar-animaatiostudioilla parikymppisenä. Hän on tehnyt niin animaattorin kuin ohjaajan ja käsikirjoittajan töitä. Kuva: Rickard Kilström

Toy Story, Monsterit Oy, WALL-E jaUp – kohti korkeuksia. Kaikkien näiden viime vuosien menestysanimaatioiden takana on tavalla tai toisella yksi ja sama mies, Pete Docter, yksi animaatiostudio Pixarin ensimmäisistä palkollisista.

Perjantaina Suomessa sai ensi-iltansa Docterin uusin tuotos, 3D-animaatio Inside out – mielen sopukoissa. Maanantaihin mennessä elokuvan oli nähnyt Suomessa noin 34 000 katsojaa.

Inside Outia on jo ehditty maailmalla ylistää Pixar-studion kautta aikojen parhaana oivalluksena. Elokuva kun käsittelee viihteen keinoin mutkikasta aihetta, ihmisen tunteita ja aivoja.

Viihdejätti Disneyn kanssa yhteistyössä tehdyn Inside Outin pääosissa ovat viisi hulvatonta hahmoa – Ilo, Suru, Pelko, Kiukku ja Inho – jotka seikkailevat 11-vuotiaan Riley-tytön mielessä. Perimmäinen kysymys on, mitä ovat tunteet ja muistot ja miten ne vaikuttavat arkielämässä.

Tarina sai alkunsa ohjaaja Docterin kotoa.

"Tyttäreni oli pienempänä hulluttelija ja jatkuvasti iloinen. Yhtenä vuonna hänestä tuli kuitenkin vakavampi ja hiljainen. Se tuntui erikoiselta, koska hän ei ollut käyttäytynyt samalla tavalla edellisenä vuonna. Havaitsin käyneeni itse läpi samanlaisia muutoksia, ja ajattelin, että luultavasti kaikki ovat. Se käynnisti koko ajatuksen: mitä tapahtuu pään sisällä, kun näin käy?" Docter kertoo HS:n haastattelussa Tukholmassa.

Elokuvan tarina alkaa, kun iloinen Riley perheineen muuttaa Pohjois-Yhdysvaltojen Minnesotasta Kaliforniaan isän työn perässä.

Rileylla ei enää ole tuttuja kavereita eikä kodin läheistä luontoa. Elämästä tulee yhtäkkiä surullista.

Samaan aikaan Rileyn pään sisällä, "päämajassa", tunnehahmot energisen Ilon johdolla säätelevät suojattinsa tuntoja.

Vaikeudet alkavat, kun Ilo ja Suru eksyvät pään sopukoihin kauaksi päämajasta ja mielen ohjaamosta. Mukanaan heillä on pussillinen Rileyn persoonaa määritteleviä ydinmuistoja.

Koko tyttö on vähällä muuttua.

Inside Outissa leikkisyys yhdistyy tieteeseen tavalla, joka saa muistelemaan takavuosien animaatiosarjaa Olipa kerran elämä. Inside Out on silti pääasiassa hauska ja kaukana opetuselokuvamaisesta eetoksesta.

Tuotantoryhmä teki taustaksi laajaa tutkimustyötä. Tällä kertaa ei opiskeltu vaikkapa autojen osia, kuten ennen Pixarin Autot-elokuvan tekoa. Sen sijaan Docterin ja kumppaneiden apuna olivat psykologit, neurologit ja muut alan asiantuntijat.

"Kysyimme perusasioita, kuten mitä tunteet oikeastaan ovat ja mikä on niiden tarkoitus", Docter kertoo.

Tarkoituksena ei ollut, että elokuva olisi tieteellisesti täysin tarkka. Sen piti silti olla yleisössä istuvalle neurologillekin jotakuinkin uskottava. Tieteellinen pohja näkyy siinä, miten elokuva kertoo lyhytaikaisen ja pitkäaikaisen muistin toiminnasta.

Inside Outin erottaa perinteisemmistä Disney-tuotannoista paitsi puolitieteellinen ote myös päähenkilö. Riley ei leiki prinsessaleikkejä. Hänen lempiharrastuksensa on jääkiekko.

"Halusimme vain esittää lapset ja tytöt sellaisena kuin he ovat. He eivät ole vain pinkkejä ja glitterillä koristeltuja. Rakastan itse erityisesti sitä, kun lapset ovat hyvin pieniä ja pukeutuvat prinsessoiksi kaikkine rimpsuineen ja sitten menevät hyppimään mudassa täysin välittämättä asiasta", Docter sanoo.

Docter palkittiin Up-elokuvasta parhaan animaatioelokuvan Oscarilla. Inside Out lienee myös vahvoilla palkintogaaloissa.

Ensi-iltaviikonloppunaan Yhdysvalloissa se toi yli 90 miljoonaa dollaria lipputuloja, mikä on Toy Story 3:n jälkeen Pixar-elokuvien suurin summa.

Myös kriitikkojen ylistys on ollut liki yksimielistä. Variety-lehti kuvasi Inside Outia parhaaksi ideaksi, jonka Pixar-studio on koskaan saanut. Washington Post kirjoitti elokuvasta paitsi hyvänä bisneksenä myös "välttämättömänä sielun ravintona".

Docter sanoo osin yllättyneensä vastaanotosta.

"Ensin tavoitteenamme oli vain, että ihmiset nauraisivat ja heillä olisi hauskaa. Sitten myös, että he ehkä liikuttuisivat. Nyt ihmiset tuntuvat puhuvan elokuvasta jonakin, joka on muuttanut sitä, miten he näkevät itsensä ja muut. Se on paljon enemmän kuin mitä osasimme koskaan toivoa", hän sanoo.

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat