Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin Lahti vei Sibelius-viikonkin

Kulttuuri
 
Vesa Sirén Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Helsingin kaupunginorkesterin vierailu Lahden Sibelius-viikolla muistutti historian oikusta. Helsinkiläisorkesteri kantaesitti säveltäjän melkein kaikki orkesteriteokset Sibeluksen itsensä johdolla ja isännöi vuodesta 1951 lähtien Helsingin Sibelius-viikkoa, jossa vierailivat kaikki legendat Eugene Ormandyn johtamasta Philadelphian orkesterista kapellimestarivieraisiin, kuten Sir Thomas Beecham ja Leopold Stokowski.

Helsinki kuitenkin luopui Sibelius-viikosta ja vaihtoi sinänsä järkevästi Juhlaviikkojen järjestämiseen jo 1960-luvulla. Aikansa kutakin, ajateltiin.

Lahti nappasi brändin, joka olisi luontevimmin Helsingin.

He tekivät Sibeluksen varhaisversioiden ensilevytyksiä, mikä johti käytännössä koko orkesterituotannon levyttämiseen tavalla, jota kehutaan maailmalla ehkä useammin kuin helsinkiläisorkesterien levyjä.

Menestys toi orkesterille Sibeliustalon, jonka akustiikka on ensimmäisellä parvella vielä parempi kuin Musiikkitalon hillitty akustiikka.

Ja vuodesta 2000 lähtien on järjestetty Sibelius-festivaalia, jonka konsepti sama kuin Helsingin hylkäämän Sibelius-viikon.

Niinpä kansainvälinen yleisö suuntaa Lahteen.

Paikalla oli jo toistakymmenettä kertaa esimerkiksi @JeanJCSibelius eli birminghamilainen terveydenhuollon ammattilainen Anjali Dhar, joka twiittaa Sibeliuksen nimellä ja kuvalla faneille.

Yksi asia kun vielä huomioitaisiin: taksien tarve konsertin päättyessä.

Nyt japanilaiset, yhdysvaltalaiset ja muut Sibelius-turistit olivat hämmentyneitä, kun takseja tuli tipottain, ja useimmat eivät välittäneet pitkästä pitkästä jonosta, vaan saapuivat huutelemaan niiden nimiä, jotka tiesivät puhelinnumeron ja tilasivat taksin nimellään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat