Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Soinnin ihme avasi Sibelius-festivaalin

Helsingin kaupunginorkesteri soitti rehevämmin kuin Concertgebouw Juhlaviikoilla

Kulttuuri
 
Juha Tanhua
Helsingin kaupunginorkesteri, sopraano Anu Komsi ja Leif Segerstam luukuttivat yllättävän suurta sointia Lahden Sibeliustalossa.
Helsingin kaupunginorkesteri, sopraano Anu Komsi ja Leif Segerstam luukuttivat yllättävän suurta sointia Lahden Sibeliustalossa. Kuva: Juha Tanhua
Arvio: konsertti
Lahden Sibelius-festivaali. Vieraana Helsingin kaupunginorkesteri joht. Leif Segerstam, solistina sopraano Anu Komsi. – Sibelius.

 

Jo ensimmäiset sekunnit Lahden Sibelius-festivaalilla hätkähdyttivät: mistä tuo sointi tulee ja onpa sitä paljon!

Helsingin kaupunginorkesteri soi Lahden Sibeliustalossa vieraillessaan paljon rehevämmin kuin akustiikaltaan analyyttisessä Musiikkitalossa, joka vähän vaimentaa suuria huipennuksia.

Amsterdamin Concertgebouw-orkesteria pidetään sointi-ihmeenä, mutta päivää aikaisemmin se soi Musiikkitalossa vaimeammin kuin Helsingin kaupunginorkesteri Sibeliustalossa.

Tässä oli sitä suurten metsien havinaa, jossa "detaljit saavat uida soosissa", kuten Jean Sibelius (1865–1957) itse opetti.

Ongelmia oli kuitenkin aluksi puhtauden ja rytmisen tarkkuuden suhteen. Tapiola soi aika verkkaisesti valutellen.

Kapellimestarilegenda Sir Simon Rattle sanoi haastattelussani taannoin, että Sibeliuksen pelottava myöhäisteos Tapiola (1926) tappaa kaikki muut konsertin teokset. Eipä tappanut, koska Luonnotar sopraanolle ja orkesterille on yhtä väkevä teos ja solistina oli itse Anu Komsi.

Komsi tosin on laulanut Luonnotarta jo niin paljon, että hän alleviivaa ja värittää asioita yhä enemmän, ehkä vaihtelun vuoksi.

Himputin vaikuttava hän yhä oli, enkä puhuisi ylitulkinnasta. Orkesterikin ryhdistäytyi.

Sibelius suunnitteli aikoinaan oopperaa Väinämöisen veneenluominen, mutta J. H. Erkon riimit eivät sytyttäneet. Ratkaiseva saattoi olla Erkon kirje Sibeliukselle 14. syyskuuta 1893.

"Puhtaudekseen / Kirkkaudekseen / Tuo meri tuolla / Ulapan puolla / Uhkuu, puhkuu, raivoaa" sai Erkon itsensäkin miettimään tekstin uudistamista. Sibelius päätyi tekemään oopperan alkusoitosta Tuonelan joutsenen, josta tuli osa orkesteriteosta nimeltä Lemminkäinen.

Leif Segerstamin tulkinta noudatti 1990-luvun verkkaisen, mutta hienon levytyksen perusratkaisuja. Hän nosti taas Sibeliuksen alkuperäisversion tapaan Lemminkäisen Tuonelassa jo toiseksi osaksi ja sai siitä irti hurjia oopperamaisia tehoja.

Erityisesti nautin ensimmäisestä osasta Lemminkäinen ja saaren neidot, jossa käyrätorvisektiosta irtosi se vanha, tumman täyteläinen HKO-sointi. Myös soolosellisti Tomas Núñez-Garcésin soitto oli puhdasta ja rehevää halki teoksen.

Muuten olisin toivonut orkesterilta ja kapellimestarilta kaiken sointiuhkeuden keskellä vieläkin hiotumpaa detaljityötä.

Sellaista odoteltiin tiistaina, kun vuoron sai Sibelius-festivaalin isäntäorkesteri Sinfonia Lahti Osmo Vänskän johdolla ja keskiviikkona, kun BBC:n sinfoniaorkesteri aloittaa vierailun Sakari Oramon johdolla.

Helsinkiläisten suuri sointi ja tunnevoima tekivät joka tapauksessa vaikutuksen.

Koko Lahteen saapunut kansainvälinen yleisö ponkaisi seisomaan ja kiitti Segerstamia innoissaan.

Concertgebouw sai helsinkiläisyleisöstä jalkeille korkeintaan viidenneksen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat