Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teatterissa rock näyttää suuremmalta

Kulttuuri
 
Ilkka Mattila Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n musiikkitoimittaja.

Ulkomailla on hienoa käydä vanhoihin teattereihin rakennetuilla klubeilla katsomassa rockkeikkoja. Niissä on oma tunnelmansa: yleisö ei ole takarivissäkään liian kaukana lavasta, ja esitys näyttää komealta, kun lava on suuri ja katto korkealla. Jos esiintyjä ei tumpeloi, niin ihmiset hytkyvät villinä permannolla ja parvella.

Suomessa klubit ovat enimmäkseen askeettisempia tiloja. Tavastia on tarkoituksenmukainen musta laatikko, samoin The Circus. Vanhan ylioppilastalon komeassa salissa ei ole soitettu rockia enää aikoihin. Lähimmäs intiimiä tunnelmaa pääsee Tampereen yo-talolla, siellävain yhdessä kerroksessa.

Viime sunnuntaina Olavi Uusivirta päätti kiertueensa Kansallisteatterin suurella näyttämöllä, ja osoitti kuinka hieno paikka teatterisali on elävälle rockmusiikille.

Bändin soundi on hyvä niin permannolla kuin parvella, myös pienemmällä volyymilla. Lavalle mahtuu rekvisiittaa, taustakankaat ja projisoinnit voi tehdä paljon tavallista suuremmiksi eikä valoja tarvitse ripustaa ahtaasti.

Mikä hienointa, yleisökin näyttää suuremmalta. Saliin mahtuu vajaat 900 ihmistä, mutta loppuunmyydyn sunnuntain keikan huippuhetkinä heitä näytti olevan ainakin 1 900.

Suomessa ei vain ole ulkomaiden malliin vanhoja teatterisaleja. Aleksanterin teatterissa on aika ajoin jazzkonsertteja, mutta Kansallisteatteri on ollut käytännössä ainoa edes joskus elävää rockia tarjonnut teatteri.

Paino on sanoilla "edes joskus".

Olavi Uusivirtaa ennen suurella näyttämöllä on nähty Jenni Vartiainen, joka päätti kiertueensa siellä neljä vuotta sitten, ja keväällä 2012 Eppu Normaali soitti akustisen konsertin.

Kansallisteatterissa on Mika Myllyahon johtajakaudella avattu ovia elävälle musiikille myös Lavaklubilla. Vaikka klubin ohjelma onkin puhepainotteista, niin aika ajoin järjestettyjen bändikeikkojen kautta pop- ja rockmusiikin matka suurelle näyttämölle on lyhentynyt sekä fyysisesti että symbolisesti.

Säännölliseen ja tiiviiseen konserttitoimintaan teatteri ei voi esityskauden aikana venyä, mutta muina aikoina rockkeikkoja kannattaa ottaa. Talo saa rahaa, esiintyjä panee parastaan, ja mikä tärkeintä, yleisö saa uusia elämyksiä.

Ilkka Mattila HS ilkka.mattila@hs.fi
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat