Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kriminaalista riemun aiheeksi

Graffiti on vakiinnuttanut asemansa maailmalla. Suomessakin asenneilmapiirin muutos on selvä.

Kulttuuri
 
Outi Pyhäranta HS
Helsinkiläinen graffititaiteilija Trama voitti graffitimaalauksen SM-kisat. Hän asettui kuvaan voittajatyön kanssa.
Helsinkiläinen graffititaiteilija Trama voitti graffitimaalauksen SM-kisat. Hän asettui kuvaan voittajatyön kanssa. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Valtakunta on saanut uuden Suomen mestarin!

Hän on Trama -nimeä käyttävä helsinkiläinen graffititaiteilija, jonka uusinta työtä voi käydä ihastelemassa Vallilan entisen konepajan läheisyydessä, siinä Konepajanraitin ja Travenssikujan kulmassa. Työn tunnistaa siitä, että se on seitsemisen metriä leveä ja takana kohoaa YIT:n rakennustyömaa nostureineen kaikkineen.

Taiteilijan itsensä mukaan voittotyö edustaa 1990-luvun puolivälin "sekopäistä meininkiä" graffititaiteessa.

"Se on sitä vähän äärirajoille vietyä tyyliä, josta ei aina ota erkkikään selvää", Trama selittää. "Siinä on ammennettu siitä perinteestä, jota käytettiin 80-luvulla ja 90-luvulla Tukholmassa."

Trama selvisi graffitin SM-kilpailujen voittajaksi tuomareiden tiukan keskustelun jälkeen. Graffititaiteilijoiden lisäksi raadissa istuivat enemmän perinteisiin kuvataiteisiin suuntautuneet Kiasma-johtaja Leevi Haapala ja Hesariinkin kritiikkejä kirjoittava Timo Valjakka.

Tuomaristoa miellytti Traman tunteita herättävässä työssä erityisesti koko seinäpinnan taitava käyttö, moniuloitteisuus, värimaailman kontrastisuus sekä pidemmänkin katselukokemuksen kestävä yllätyksellisyys.

Aikaa maalaamiseen oli kahdeksan tuntia.

Maalia kului 25 purkkia.

"Kyllä siinä nopea saa olla, kun mullakin on tosi paljon värikombinaatioita siinä", Trama sanoo. "Meiltä Suomesta puuttuu edelleen muraalikulttuuri. Olisi hienoa joskus tehdä työtä viikon verran, ja näyttää kansalle, että todella osataan."

"Nyt jos maalaa Suvilahden graffitiseinällä, ja käy hakemassa kesen työn huoltikselta safkaa, niin palatessa joku on jo telaamassa sitä yli."

Trama tuntee suomalaisen graffitikulttuurin läpeensä, sillä hän aloitti uransa 11-vuotiaana Korsosta, ja parikymppisenä Trama oli piireissä jo tunnustettu tekijä.

Myöhemmin pääkaupunkiseudun kuntien nollatoleranssilinja poiki hänelle ja muille graffitimaalareille kalliiksi käyneitä oikeudenkäyntejä, joissa tuomittuja korvauksia tuore Suomen mestari makselee yhä.

Loppu tosin häämöttää jo.

"Nyt näyttää mahdolliselta, että saan ne vihdoin maksettua, ja velkavankeus päättyy."

"Sitten voi mennä töihin ja maksaa normaalisti veroja."

Vanhasta nollatoleranssilinjasta muistuttaa taiteilijan oppi, ettei graffitisuunnitelmia kannata koskaan kuljettaa takataskussa, vaan pitää piirustukset päässään.

Vartijoiden tai poliisin haaviin narahtaessa ne kun olisivat raskauttavaa aineistoa.

Enää ei entiseen ole paluuta. Graffiti on noussut maailmalla jo asemansa vakiinnuttaneiden taiteiden joukkoon, ja Suomessakin asenneilmapiirin muutos on selvä.

Siitä kertoo sekin, että kun SM-kisat jouduttiin siirtämään pakon edessä Tampereelta Helsinkiin, rakennusyhtiö YIT suostui rakentamaan graffitiseinän päivän varoitusajalla Vallilaan.

Ja nyt yhtiö on saanut lähiympäristön asukkailta sellaisen määrän positiivista palautetta, että seinä aiotaan siihen myös jättää. Ainakin toistaiseksi.

"Riemastunutta palautetta on suorastaan tulvinut", työmaainsinööri Juuso Rapeli YIT:ltä kertoo.

"Eli kyllä tästä todellinen riemun aihe on tälle ympäristölle tullut."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat