Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paksu ja paljon mainostettu kesäkirja jättää pahan maun suuhun

Kulttuuri
 
Suvi Ahola Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Menneenä kesänä lomalukulistallani oli kaksi tuoretta romaania, joita on mainostettu niin Suomessa kuin muuallakin suurin fanfaarein.

Paula Hawkinsin Nainen junassa -dekkari oli kuulemma pysytellyt Britannian myyntilistan kärjessä pitempään kuin yksikään toinen teos. Yhdysvaltalaisen Anthony Doerrin romaanista Kaikki se valo jota emme näe tuli puolestaan myynti- ja arvostelumenestys, kun se voitti keväällä Pulitzer-palkinnon.

Molemmista jäi silti huiputettu olo. Olin käyttänyt paksuihin romaaneihin tuntikausia, eikä käteen jäänyt juuri mitään.

Kansainvälinen ilmiö nimeltä kesäkirja hioutuu vuosi vuodelta.

Se on romaani, joka ilmestyy keväällä (monesti samaan aikaan ympäri maailmaa) ja on tarkoitettu tulevien lomakuukausien bestselleriksi. Suomessa tällaisia ovat olleet esimerkiksi David Nichollsin romanttinen Sinä päivänä 2012 ja viime vuoden mammutit, Donna Tarttin Tikli ja Joël Dickerin Totuus Harry Quebertin tapauksesta.

Kesäkirjan päätarkoitus on viihdyttää – ja koukuttaa.

Doerrin kohdalla huomasin tämän liian myöhään. Pulitzer-maineeseen luottaen odotin vakavaa proosaa toisesta maailmansodasta mutta sain tunnelmapaloja ja kauhukliseitä. Lukijan odotettiin säikähtelevän keskitysleirejä, natsien eliittikoulua ja ranskalaisia luopioita, huokailevan Berliinin raiskaaville miehittäjille ja jännittävän sokean tytön pakoa sadistin kynsistä.

Hawkinsin dekkarissa tuoretta oli päähenkilö, jonka alkoholi sai epäilemään havaintojaan. Muuten naisen elämä oli pahimman luokan saippuaoopperaa. Naapuruston vauras väki harrasti lähinnä syrjähyppyjä, kuntoilua ja valkoviiniä.

Kiinnostus sekä henkilöitä että kerrontaa kohtaan lopahti siis jo varhain. Kuitenkin luin romaanit. Miksi?

Siksi, että niitä oli mahdotonta jättää kesken. Juonet olivat huolellisia, salaisuuksia varjeltiin ja uusia yllätyksiä paljastui. Uteliaan lukijan piti kahlata loppuun, jotta näkisi koko kuvan.

Tällainen liukkaus sai pohtimaan, oliko kyse enää kirjailijoiden teoksista vaan viihdetuotteista.

Aloin jopa kuvitella erityisiä kesäkirjapajoja, syvällä kustantamojen tai mediatalojen kellareissa. Ehkä sellaisia onkin?

Niissä tarinoita syntyy huolellisesti rakentamalla, tiimityönä, ja taiteellisen kunnianhimon on korvannut taloudellinen.

Suvi Ahola HS suvi.ahola@hs.fi
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat