Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yes! Progressiivisen rockin jättiläinen itkee Sibelius-festivaalilla koko viikon

Yes-yhtyeestä tunnettu Jon Anderson halusi 70-vuotislahjaksi viikoksi Lahteen, konsertteihin

Kulttuuri
 
Juha Tanhua
Jon Anderson toivoi syntymäpäivälahjaksi liput Sibelius-festivaalille. Hän aikoo liikuttua Lahdessa koko viikon.
Jon Anderson toivoi syntymäpäivälahjaksi liput Sibelius-festivaalille. Hän aikoo liikuttua Lahdessa koko viikon. Kuva: Juha Tanhua

"Itkin koko konsertin. Jean Sibelius muutti elämäni."

Ei harvinainen lausuma Lahden Sibelius-festivaalilla, mutta lausuja on sitä kiinnostavampi: progressiivisen rockin jättiläinen ja Yes-yhtyeen kultakauden kantava voima Jon Anderson!

Hän aikoo liikuttua koko viikon Lahdessa.

"Kaunis vaimoni kysyi, mitä haluan 70-vuotislahjakseni. Minä sanoin, että liput kaikkiin Lahden Sibelius-festivaalin konsertteihin!"

Jo maanantai ja Helsingin kaupunginorkesteri sai hänet kyyneliin.

"Joulupukkimainen kapellimestarinne Leif Segerstam on varmasti hyvin kuuluisa täällä. Ne kädet, se tunne! Katsoin konsertin vielä uudestaan iPadilla seuraavana päivänä."

Anderson on kuunnellut Sibelius-konsertteja Los Angelesista Lontooseen.

"Nyt kuuntelen Sibeliusta ensimmäistä kertaa Suomessa, ja tunnelataus on sekä lavalla että yleisössä vahvin kokemistani."

Andersonin Yes-yhtye ei piilotellut klassisia vaikutteita. Esimerkiksi Fragile-levyllä 1971 kuullaan pieni pätkä Johannes Brahmsia, ja keikat alkoivat esimerkiksi Igor Stravinskyn Tulilinnun musiikilla.

"Sitten näin BBC Walesin kanavalla elokuvan, jossa mies metsästää oria halki maiden ja mantujen [ John Kingin ohjaama The Stallion, kuvattu 1971] ja kun hän lopulta nousee sen selkään, aivan ihmeellinen musiikki puhkesi soimaan!"

Anderson soitti BBC:lle: mitä musiikki oli?

"He sanoivat, että se on Jean Sibeliuksen viidennestä sinfoniasta. Ostin heti kaiken Sibeliuksen musiikin, mitä vain löysin."

Andersonia kiehtoo Sibeliuksen omalaatuinen orkesterinkäyttö ja tapa rakentaa musiikki niin, että teemat paljastuvat kuulijalle vähitellen.

Tätä kautta Sibelius muutti Andersonin mukaan progressiivisen rockin. "Fragile-levymme oli valtava hitti, ja manageri sekä levy-yhtiö kehottivat jatkamaan samalla linjalla. Minä vaadin toisin. Halusin pitkiä jatkumoja ja sibeliaanista kehittelyä."

Tästä syntyi progressiivisen rockin klassikko Close to the Edge, jonka ensimmäinen puoli on yhtenäinen kokonaisuus.

"Olin ymmärtänyt, että musiikissa on paljon enemmän kuin pophitit. Näitä jatkumoja, näitä kauniita matkoja halusin synnyttää. Ja yleisö pysyi mukana!"

Sibelius oli tietysti vaikuttanut progressiiviseen rockiin jo aikaisemmin, kun Keith Emersonin Nice-yhtye levytti Sibeliuksen Karelia-sarjaa vuonna 1969. Sittemmin Emerson vei Sibelius-intoilunsa myös Emerson, Lake & Palmeriin.

Mutta Andersonin pakkomielle saattaa olla Emersoniakin syvempi. Myös Yes-jäsen Alan White on todennut, että "Anderson kuunteli Sibeliusta koko ajan, mikä vaikutti musiikintekoomme".

"Sama jatkui soolourallani. Tein sanoja Sibeliuksen musiikkiin muistaakseni toisella sooloalbumillani."

Anderson on myös puhunut siitä, miten Sibeliuksen viulukonsertto vaikutti Violin Stories -projektiin.

"Ja pian julkaistaan levyni viulisti Jean-Luc Pontyn kanssa. Julkaisun jälkeen lähdemme kiertueelle."

Anderson säveltää parhaillaan myös uutta materiaalia. Siitä saattaa tulla entistäkin sibeliaanisempaa.

"Sävellän tällä viikolla Lahdessakin mitä vain Sibelius-kuuntelulta ehdin!"

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat