Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Romeon ja Julian rakkaustarina joutui nukketeatterissa kaatopaikalle

Kulttuuri
 
Turku
Vesa-Matti Väärä
Romeo & Julian nuket ovat Heini Maarasen käsialaa.
Romeo & Julian nuket ovat Heini Maarasen käsialaa. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Romeo on slummipoika, Julia haaveileva esiteini ja Veronan kaupunki yksi iso kaatopaikka. Turkulaisessa Tehdas-teatterissa saa torstaina ensi-iltansa ohjaaja Merja Pöyhösen Shakespeare-nukketeatteritrilogian toinen osa. Romeo ja Julia on turkulaisen nukketeatteriyhteisö Aura of Puppetsin tuottama.

Trilogian ensimmäistä osaa Myrskyä kutsuttiin kaksi vuotta sitten kotimaisen nukketeatterin valopilkuksi. HS:n kriitikon Maria Säkön mukaan Myrsky oli uraauurtava näyttö suomalaisen nukketeatterikentän ammattimaisesta vahvuudesta.

Aura of Puppetsin tulkinta maailman tunnetuimmasta rakkaustarinasta poikkeaa kuvastoltaan perinteisistä hempeilytulkinnoista tai vaikkapa Baz Luhrmannin ohjaamasta elokuvasta. Näytelmän tapahtumapaikkana oleva kaatopaikka ja sen luonne tuovat esteen rakastavaisten tavoitteelle.

"Mietin pitkään, mikä voisi olla sopiva elementti, tapahtumapaikka, jossa kohtalo jyrää alleen, eikä kenelläkään ole oikeutta rakastaa. Törmäsin sattumalta romanialaiseen kaatopaikkaan, jolla ihmiset asuivat. Slummi ja kaatopaikka luovat olosuhteet, joissa ihminen ei voi tehdä halunsa mukaan", Pöyhönen kuvailee.

William Shakespearen näytelmässä rakkauden esteenä on Montague- ja Capulet-sukujen välinen riita. Tätä sukuriitaa on häivytetty turkulaisversiossa. Romeo ja Julia on kuitenkin kohtalaisen uskollisia alkuperäistekstille. Näyttelijät ovat naiiveja esiteinejä, eikä sukupuolinen rakkaus edes korostu esityksessä.

"Nukketeatterissa on se etu, että me pystymme esittämään nukkejen avulla uskottavia esiteinejä", Pöyhönen hymyilee.

Nukenrakennuksesta vastaa Heini Maaranen, joka teki myös Myrskyn nuket.

Esityksessä käytetään hieman yllättäen Paavo Cajanderin 1880-luvulla julkaistua suomennosta, vaikka tarjolla olisi useita tuoreempia käännöksiä. Pöyhönen kertoo, että suomennos valittiin osittain tekijänoikeuskustannusten takia, mutta myös vanhan kielen takia. Se kun toimii nukeilla poikkeuksellisen hyvin.

"Nuket ovat kuin muukalaisia, erirotuisia kuin ihmiset. Ne puhuvat hassulla kielellä, joten vanha kieli sopii niille hyvin", Pöyhönen sanoo.

Esitys nähdään todennäköisesti ensi keväänä myös Helsingissä.

Aura of Puppetsin Romeo ja Julian ensi-ilta on torstaina 3. 9. Tehdas-teatterissa Turussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat