Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tältä näyttää kummitus Kansallisoopperassa – kymmeniä­tuhansia lippuja myyty

Suosittu musikaali saa Kansallisoopperassa suuremmat puitteet kuin Broadwaylla. Esitys vahvistetaan 137 mikrofonin kautta.

Kulttuuri
 
Näin soi Kansallisoopperan kummitus - jo 65 000 lippua myyty
Näin soi Kansallisoopperan kummitus - jo 65 000 lippua myyty
HSTV vieraili Kansallisoopperan tämän vuosituhannen ensimmäisen musikaaliproduktion harjoituksissa ennen perjantain ensi-iltaa. Andrew Lloyd Webberin Phantom of the Operan uusi ohjaus alkaa tilanteesta, jossa oopperaseurue esittää tavallista oopperaa, mutta sitten kummitus puuttuu peliin. Syksyn esitykset on loppuunmyyty ja kevään esityksistä on varattu jo 80 prosenttia. Kaikkiaan lippuja on mennyt jo 65 200 kappaletta. Toimittaja: Vesa Sirén, kuvaus: Esa Syväkuru.

Puhelu katkeaa yllättäen. "Se oli kummitus!"

Haastattelu ei onnistukaan aikataulussa. "Se oli kummitus!"

Kansallisoopperassa hihitetään näinä päivinä ehkä vähän syyllisyydentuntoisesti. Mitä odottamatonta vain tapahtuukaan, toimittaja saa kuulla kummitusvitsejä.

Syynä on taiteellisen johtajan Lilli Paasikiven idea tuoda oikein kaupallinen musikaali ensimmäistä kertaa tällä vuosituhannella Kansallisoopperaan. Edellinen musikaali oli Stephen Sondheimin Sweeney Todd Juice Leskisen suomennoksena 1997–1998. Vanhassa oopperatalossa esitettiin myös Kernin Teatterilaivaa 1960–1963, Leonard Bernsteinin West Side Storya 1965–66 sekä Bockin Viulunsoittajaa katolla (1986–87)

Pitkän musikaalitauon jälkeen vuoron saa Andrew Lloyd Webberin Phantom of the Opera, oopperan kummitus.

Ja yleisöryntäys on tosiasia jo ennen ensi-iltaa. Syksyn esitykset on myyty loppuun ja kevään esityksistäkin on ostettu tai varattu jo yli 80 prosenttia.

Kaikkiaan kummituslippuja on mennyt jo yli 65 000.

Stefan Bremer / Suomen kansallisooppera
Ilkka Hämäläinen ja Hanna-Liina Võsa.
Ilkka Hämäläinen ja Hanna-Liina Võsa.

Lloyd Webberin Really Useful Group antoi Kansallisoopperalle luvan tehdä oman produktion, mutta pidätti veto-oikeuden kaikkiin ratkaisuihin.

"Olemme kuitenkin saaneet ratkaisuistamme vain kiitosta", ohjaaja Tiina Puumalainen kertoo. "Eri asia olisi ehkä ollut, jos olisimme muuttaneet tarinaa ja aikakautta aivan toiseksi."

Phantom of the Operassa esiintyy 125 henkeä laulajineen ja orkestereineen, mikä on enemmän kuin normaaliproduktioissa West Endissä ja Broadwaylla.

"Lavakin on 2–3 kolme kertaa leveämpi, mutta tarinan ydin on sama: tämä on kasvutarina tytöstä, joka kasvaa naiseksi ja oppii tekemään omat päätöksensä."

Fakta

Oopperan isoin kummitus

 Kansallisoopperan Phantom of the Operassa esiintyy 46 orkesterimuusikkoa, 50 kuorolaulajaa, 11 solistia, 12 tanssijaa ja kuusi avustajaa.

 Kapellimestari Nick Davies arvelee, että kyseessä olisi suurin produktio tästä musikaalista.

 Kansallisoopperan mittakaavassa spektaakkeli ei ole suuri. Useissa oopperoissa käytetään paljon suurempaa orkesteria.

 Vahvistus on poikkeus: käytössä on 137 mikrofonia, joista 43 on langattomia.

Phantom of the Opera perustuu Gaston Leroux'n kirjaan vuodelta 1910. Siinä nuori nainen saa tilaisuuden nousta oopperatähdeksi ja joutuu valitsemaan turvallisen miehen ja mystisen "kummituksen" välillä.

Tarinasta on tehty useita elokuvia ja muita produktioita, joista suosituin on juuri Lloyd Webberin musikaali vuodelta 1986.

Sitä on esitetty yli 150 kaupungissa yli 30 maassa, ja sen lipputulot ovat suuremmat kuin yhdenkään elokuvan, Really Useful Groupin verkkosivu väittää.

Ohjaaja Puumalainen on perinteisen vuoden 1986 ohjauksen Lontoon West Endissä sekä musikaalista tehdyn elokuvan.

"Toivon tarinan tempaavan mukaan niin, että vertailu jää turhaksi."

Outi Pyhäranta HS
Kapellimestari Nick Davies johtaa Oopperan kummituksen ensi-illan.
Kapellimestari Nick Davies johtaa Oopperan kummituksen ensi-illan.

Oopperassa ei ole ilmennyt erityistä musikaalivastaisuutta. Nykyajan orkesterimuusikot ja oopperalaulajat omaavat usein myös kevyen musiikin taustaa. Tämä pätee myös ykkösmiehityksen kummitukseen, Ville Rusaseen.

"Kouliuduin ensiksi kontrabasistiksi ja soitin Kuopion kaupunginorkesterin vakituisena avustajana sekä big bandeissa. Lisäksi minulla oli tanssi- ja rautalankabändi."

Rusanen pitää musikaaliroolia jopa toteutuneena unelmana.

"Rooli on äänellisesti laaja-alainen, mikä sopii tällaiselle korkealle baritonille. Äänentoisto ei minua haittaa, sillä mikrofoni antaa lisää mahdollisuuksia käyttää ääntä monipuolisesti ja tuoda eri karaktäärejä esiin. Musikaali on oma genrensä, jolle tulee olla uskollinen."

Lloyd Webberillä oli uransa alussa jopa progressiivisen rockin särmää, mutta hän on edennyt kohti yhä siirappisempaa viihdettä. Kummitus edustaa siirtymävaihetta.

"Siirappisuus on sudenkuoppa, jota olemme mielestäni onnistuneesti välttäneet. Tämä on vahva tarina, jonka rooleihin sukeltaa mielellään. Silloin tahaton siirappisuus ja koomisuus varmasti vähenevät."

Rusaselle musikaali on genre, jota voisi kokeilla toistekin, mutta ooppera säilyy pääasiana.

"Edessä on toinen vuosi Kansallisoopperan solistikunnassa. Teen myös Taikahuilua ja konsertteja ja palaan ensi kesänä Savonlinnan oopperajuhlille.

Esa Syväkuru HS
Oopperaseurue kokee kummitustalossaan yllätyksiä. – Kuva Kansallisoopperan harjoituksista.
Oopperaseurue kokee kummitustalossaan yllätyksiä. – Kuva Kansallisoopperan harjoituksista.

 

Oopperan kummitus Kansallisoopperassa 4. syyskuuta alkaen. Syksyn näytökset loppuunmyyty.

Korjaus kello 8.42: Otsikossa väitettiin lippuja myydyn yli 46 000, mutta oikea määrä on torstaihin mennessä yli 65 000.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat