Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taiteilija Jani Leinonen toi romanikerjäläiset Kiasmaan

Tottelemattomuuskoulu-näyttely opettaa ihmisiä kapinoimaan ja auttamaan muita. Katsojaa itkettää ja hävettää.

Kulttuuri
 
Taiteilija Jani Leinonen neuvoo, miten puuttua törkypuheeseen
Taiteilija Jani Leinonen neuvoo, miten puuttua törkypuheeseen
Taiteilija Jani Leinosen Tottelemattomuuskoulu-näyttely avautuu Kiasmassa perjantaina. Koulussa voi oppia, miten maailman vääryyksiin voi puuttua. Toimittaja: Kaisa Viljanen, kuvaus ja leikkaus: Arttu Luhtala.

Hävettää katsoa, ja hävettää olla katsomatta. Ja ennen kaikkea hävettää olla tekemättä mitään.

Taiteilija Jani Leinosen Anything Helps -teoksen edessä Kiasmassa istuu kaksi romaninaista. Heidät on palkattu teokseen pariksi päiväksi. Teos on osa Leinosen Tottelemattomuuskoulu-näyttelyä.

Kuka?

Jani Leinonen

 Syntynyt 1978.

 Asuu Helsingissä.

 Opiskellut mm. Kuvataideakatemiassa ja Carnegie Mellon -yliopistossa Pittsburghissa.

 Tunnettuja projekteja mm. HungerKing-hampurilaisravintola Budapestissa 2014, Ronald McDonald -hahmon kaappaus (Food Liberation Army -teos) Helsingissä 2011, taidesupermarket Pikasso Helsingissä 2006.

 Osallistunut useisiin ryhmänäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla.

Leinonen on kerännyt teokseen kylttejä kerjäläisiltä eri puolilla maailmaa. Kymmenet kyltit ovat nyt kultakehyksissä museon seinällä.

Kyltit julistavat yhtä asiaa: auttakaa.

Naiset ovat kotoisin samasta kylästä keskisessä Romaniassa. Helsingissä he kerjäävät rahaa. He ovat myös myyneet Iso Numero -lehteä.

Kuten moni muukin lehdistötilaisuuteen osallistuva toimittaja, haluan haastatella naisia.

Yhteistä kieltä meillä ei ole, eikä tulkkia, mutta galleriapäällikkö Ellinor Janssonin ja pastori Marjaana Toiviaisen avulla naisten viesti tulee selväksi. He toivovat, että voisivat tehdä työtä, mitä tahansa. Ja että ihmiset kohtelisivat heitä ihmisinä, eivät potkisi tai sylkisi.

"Haluaisin olla äiti omille lapsilleni", Garofita Marin sanoo.

Meitä itkettää, eikä siitä ole tulla loppua.

Tilanne on outo. Kaikki kysyvät samat kysymykset, mutta miksi vasta nyt, museossa?

Huomenna perjantaina Kiasmassa avautuva Tottelemattomuuskoulu-näyttely on täynnä massiivisia, visuaalisesti näyttäviä teoksia. Mutta suurin voima on lopulta pahvilapuilla ja tällä yksinkertaisella eleellä.

Leinonen haluaa vaivaannuttaa. Hän halusi rikkoa näyttelyn steriilin tunnelman ja otti yhteyttä romanien kanssa työskentelevään Toiviaiseen.

"On hämmästyttävää, että romanit pistävät silmään vasta täällä", Leinonen sanoo.

Minunkin piti tulla museoon asti itkemään. "Vasta kun heidät kuin esineellistetään täällä osaksi teosta, niin heidät huomataan."

Naiset ovat paikalla vielä näyttelyn avajaisissa tänään. Leinonen toivoo, että heidän annettaisiin olla siellä rauhassa.

Tottelemattomuuskoulu on paitsi Jani Leinosen iso takautuva näyttely, myös osallistava teos ja oikea koulu. Museoon on rakennettu söötti koulurakennus. Siellä voi oppia, miten taistella paremman maailman puolesta.

Opettajina on tuttuja vaikuttajia ja aktivisteja. Kansanedustaja Li Andersson opettaa kansalaistoimintaa, mm. Docventures-ohjelmasta tuttu kaksikko Riku Rantala ja Tunna Milonoff media- ja lähdekritiikkiä, pastori Toiviainen puhuu ihmisarvosta. Koulussa järjestetään työpajoja, opastuksia ja tapahtumia.

Toisin kuin meille koulussa on taottu päähän, tottelemattomuus ei ole ongelma. Tottelevaisuus on, Leinonen sanoo.

"On helpompaa antaa joka vuosi rahaa hyväntekeväisyyteen kuin alkaa oikeasti miettiä, mistä köyhyys johtuu, ja alkaa toimia sen poistamiseksi", Leinonen sanoo.

Tiedotustilaisuudessa Marjaana Toiviainen levittää kätensä ja lausuu siunauksen.

"Tämä oli tottelemattominta mitä minä voin tässä tilanteessa tehdä", itseään "tavallisuuden matkasaarnaajaksi" tituleeraava pastori sanoo, ja pitää koskettavan puheenvuoron inhimillisyyden osoittamisen puolesta.

"Tottelemattomuus on ihmisenä elämistä eikä mikään ääriliike", hän kiteyttää. En ole ainoa jota itkettää. En ole koskaan ollut yhtä tunteikkaassa lehdistötilaisuudessa.

Leinonen on Suomen tunnetuimpia nykytaiteilijoita, jonka teoksista monet ovat olleet julkisuudessa tapahtuvia ja siitä eläviä teoksia. Hän on myynyt taidetta supermarket Pikassossa, tuunannut taidetta uuteen uskoon, kaapannut Ronald McDonald -hahmon ja mestannut sen kopion.

Monet teoksista näyttävät siltä kuin monikansallisten brändien logoja olisi vedetty yhteiskunnallisen suodattimen tai tehosekoittimen läpi. Teoksissa toistuvat massa- ja populaarikulttuurin hahmot Hello Kittystä Cornelius Kukkoon. Leinonen tekee populaarikulttuurista pilkkaa sen omilla keinoilla ja kuvilla. Made in China -maalaussarjan hän teetätti kiinalaisessa tehtaassa. Yhden huoneen täyttävät brändien hautakivet. Ristillä roikkuu yksi Leinosen omista brändihahmoista, Elovena-tyttö.

Mutta voiko taiteella oikeasti vaikuttaa? Suuret, kansainväliset nykytaiteen näyttelyt pursuavat teoksia, jotka läiskivät katsojan eteen epämiellyttäviä asioita – köyhyyttä, sotaa, kulutusjuhlaa, ympäristötuhoja. Suuri osa teosten yleisöstä on maailman taide-eliittiä. Kuuleeko teosten viestiä kukaan, joka voisi tehdä asioille jotain? Onko yhteiskunnallinen taide vain yhteistä kauhistelua?

"Turhautuminen taidemaailmaan on yksi syy siihen miksi näyttely on pystyssä. Taidemaailma ei ole vain elitististä vaan myös eksklusiivista. Markkinat kontrolloivat taidetta, vaikka taide itse yrittää puhua mahdollisimman monelle", Leinonen sanoo.

Leinonen toivoo, että "sadat, jopa tuhannet" ihmiset tulisivat Tottelemattomuuskoulun tunneille, ja sanoma leviäisi.

"Toivon, että oppitunnit synnyttäisivät kansanliikkeitä ja Suomi rupeaisi muuttumaan. Pointtina on tarjota ihmisille malleja ja työkaluja."

Mutta lamaantuminen ei ole sallittua. Tottelemattomuuskoulussa ei tarvitse kompastua globaaleihin ongelmiin. "Maailman muuttaminen kannattaa aloittaa omasta korttelista. Isot kysymykset voivat olla liian musertavia."

"Meillä on oikeus unelmoida ja vaatia parempaa maailmaa, ja velvollisuus tehdä sille jotain." 

 Tottelemattomuuskoulu Kiasmassa 4. 9. 2015–31. 1. 2016.

Arttu Luhtala HS
Taiteilija Jani Leinonen haluaa kannustaa tekoihin paremman maailman puolesta. Kiasman näyttelyssä taiteilija käveli kyynärsauvoilla urheillessa sattuneen akillesjännevamman takia. Taustalla näkyy Kiinassa teetetty maalaussarja Made in China.
Taiteilija Jani Leinonen haluaa kannustaa tekoihin paremman maailman puolesta. Kiasman näyttelyssä taiteilija käveli kyynärsauvoilla urheillessa sattuneen akillesjännevamman takia. Taustalla näkyy Kiinassa teetetty maalaussarja Made in China.
Arttu Luhtala HS
Leinonen palkkasi Lidia Curcanin ja Garofita Marinin muutamaksi päiväksi osaksi teosta, joka koostuu kerjäläisten kylteistä.
Leinonen palkkasi Lidia Curcanin ja Garofita Marinin muutamaksi päiväksi osaksi teosta, joka koostuu kerjäläisten kylteistä.
Arttu Luhtala HS
Hunger King –teos jäljittelee hampurilaisravintolaa ja jaottelee asiakkaat rikkaisiin ja köyhiin.
Hunger King –teos jäljittelee hampurilaisravintolaa ja jaottelee asiakkaat rikkaisiin ja köyhiin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat