Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjallinen Venäjä valtaa Helsingin lokakuussa

HS poimi kuusi venäläiskirjailijaa, joita kannattaa seurata Helsingin kirjamessuilla lokakuussa

Kulttuuri
 
Sami Kero HS
Kirjailija Valeri Popov (vas.), professori Tommi Huttunen ja Pietarin hallituksen tiedotus- ja kustannuskeskuksen pääjohtaja Andrei Šamrai kertoivat tulevista Helsingin kirjamessuista torstaina Helsingissä.
Kirjailija Valeri Popov (vas.), professori Tommi Huttunen ja Pietarin hallituksen tiedotus- ja kustannuskeskuksen pääjohtaja Andrei Šamrai kertoivat tulevista Helsingin kirjamessuista torstaina Helsingissä. Kuva: Sami Kero HS

"Kirjailija voi Venäjällä kirjoittaa, mitä haluaa ja miten haluaa. Kirjailija on vapaa eikä hänen sananvapauttaan rajoita kuin kirjailijan oma vakaumus tai oma etiikka", vakuuttaa toistakymmentä kirjaa julkaissut kirjailija Valeri Popov (s. 1938), joka työskentelee myös Venäjän Pen-keskuksen Pietarin osaston puheenjohtajana.

Kazanissa syntynyt Valeri Popov on yksi niistä yli kolmestakymmenestä venäläiskirjailijasta, joka osallistuu lokakuun toiseksi viimeisellä viikolla järjestettäville Helsingin kirjamessuille, joiden teemamaana on tänä vuonna Venäjä.

Historiallista on se, että koskaan aiemmin venäläinen nykykirjallisuus ei ole esittäytynyt Suomessa – harvemmin muuallakaan – näin laajalla rintamalla.

Järjestyksessään jo 15. Helsingin kirjamessuille osallistuu tänä vuonna kaiken kaikkiaan 33 kirjailijaa, joista valtaosa asuu Venäjällä.

Popovejakin on tulossa Suomeen kaksin kappalein. Helsingin kirjamessuilla esiintyy myös Valeri Popovin sukunimikaima Jevgeni Popov (s. 1946), joka tuli tunnetuksi venäläisen kirjallisuuden underground-polven näkyvimpänä nimenä jo yli 30 vuotta sitten. Häneltä on suomennettu 1990-luvulla useampi kirja, esimerkiksi romaani Elämän ihanallisuus.

Hivenen ennen Helsingin kirjamessuja ilmestyy myös WSOY:n kustantama Venäjän nykykirjallisuuden novelliantologia Toisaalta, kaikkea voi tapahtua, joka sisältää useiden messuilla esiintyvien venäläiskirjailijoiden novelleja. Mukana antologiassa ovat mm. Jevgeni Babuškin, Aleksandr Kabakov, Mihail Šiškin ja Aleksandr Snegirjov.

Helsingin kirjamessujen tämänvuotisen ohjelman rakentamisessa avustanut Helsingin yliopiston venäläisen kirjallisuuden ja kulttuurin professori Tomi Huttunen muistuttaa, että toki joissakin kustannussopimuksissa on ehtoja, joiden voi katsoa rajoittavan ilmaisun- ja sananvapautta.

"Joissakin sopimuksissa esimerkiksi kielletään elämän epäterveiden ilmiöiden kuvaaminen, mitä se sitten tarkoittaakin."

Valeri Popov korostaa, että hän ei ole koskaan törmännyt sensuuriin. Nykyään valtaosa kustantamoista on yksityisiä yrityksiä. Hän ei kiellä, etteivätkö valtiolliset kustantamot takerru aika ajoin esimerkiksi kirosanojen käyttöön.

Myös Helsingin Sanomiin venäläistä kirjallisuutta arvioiva Tomi Huttunen on tyytyväinen Helsingin kirjamessujen kattaukseen. "Venäläiset nykykirjailijat eivät ole olleet missään tapahtumassa näin hyvin edustettuina."

Tänä vuonna julkaistaan ja on jo julkaistu useita venäjänkielisiä kirjoja suomeksi. Suomennetuista kirjoistaan Helsingin kirjamessuilla puhuvat mm. Ljudmila Ulitskaja (Siltala), Lev Rubinštein (Poesia), Jevgeni Vodolazkin (Into), Mihail Šiškin (WSOY), Boris Akunin (Into) ja Roman Sentšin (Into). 

 

Helsingin Kirjamessut järjestetään 22. – 25. lokakuuta 2015 Messukeskuksessa Helsingissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat