Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuvan synnyttämä tuska ei riitä – jos järkytyit, niin auta

Kulttuuri
 
Hanna Mahlamäki Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimituksen esimies.

Kolmevuotias poika rantahiekalla. Asento on kuin nukkuvalla lapsella, kasvot alaspäin. Mutta asetelma ei ole harmoninen vaan häiritsevä, sillä eihän kukaan nuku rantahiekalla vesirajassa.

Pojan tummat hiukset ja vaatteet ovat märät. Hän on kuollut. Hän on hukkunut matkalla, kun hänen perheensä on lähtenyt Syyriasta sotaa pakoon, ja sitten hän on huuhtoutunut rantaan Turkissa.

Kumivene tyhjentyi, isä kertoi myöhemmin haastatteluissa. Lapset lipesivät hänen käsistään ja lasten äitikin hukkui.

Kuvan katsominen itkettää ja ahdistaa joka kerta yhtä paljon – ja se on tullut monta kertaa vastaan ilman ennakkovaroitusta niin kuin mikä tahansa asia sosiaalisessa mediassa.

On mahdotonta tietää, kuinka monta miljoonaa ihmistä uutistoimisto Reutersin kuvasta on tällä viikolla järkyttynyt, mutta suurin osa meistä on sen nähnyt.

Aalto-yliopiston valokuvauksen lehtori Hanna Weselius totesi torstaina HS:n haastattelussa, että kuvasta tuli sosiaalisen median ansiosta Välimeren pakolaiskriisin symbolikuva muutamassa tunnissa.

Vaikka kuvia meren ylittävistä pakolaisista, täyteen ahdetuista veneistä, kukista meressä – jopa uppoavista ruumiista on nähty jo vuosia, juuri tämä kuva pysäytti monet eri tavalla.

Aiemmin kesti paljon kauemmin, että kriisivalokuva muuttuu tällaiseksi ikoniksi, koko tapahtumaa leimaavaksi yksittäiseksi otokseksi.

Sellainen on Pulitzer-palkitun Nick Ut'n Vietnamin sodassa 1972 ottama kuva, jossa Phan Thi Kim Phúc -niminen tyttö juoksee selkä tulessa napalmipommin tuhoja pakoon. Toinen historiaan piirtynyt kuva on niin ikään Pulitzer-palkitun Kevin Carterin kuva Etelä-Sudanista vuodelta 1993, jossa korppikotka väijyy nälänhädän riuduttamaa lasta.

Kärsivä tai kuollut lapsi kuvassa koskettaa jokaista inhimillistä ihmistä. Mutta pelkkä tuskan synnyttäminen ei voi olla itsetarkoitus. Carterilta kysyttiin, auttoiko hän lasta ja selvisikö tämä. Carter teki myöhemmin itsemurhan. Kim Phúcille puolestaan kävi hyvin, ja hänen vammansa saatiin hoidettua.

Kolmevuotiasta ei voi kukaan enää pelastaa, mutta tuhansia hänen kaltaisiaan voidaan auttaa.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat