Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hitleriä postikorteilla vastustaneen berliiniläispariskunnan tarina liikuttaa

Kulttuuri
 
Kaisa Viljanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja.
Bundesarchiv
Postikorttikampanjalla Hitleriä vastustaneet Elise ja Otto Hampel Gestapon kuvissa. – Kirjan kuvitusta.
Postikorttikampanjalla Hitleriä vastustaneet Elise ja Otto Hampel Gestapon kuvissa. – Kirjan kuvitusta. Kuva: Bundesarchiv

Kesäinen Berliini on rento ja ihanan rähjäinen, sopivan boheemi. Mutta historiaa ei voi unohtaa siellä hetkeksikään, etenkään kun matkalukemisena on Hans Falladan (1893–1947) Yksin Berliinissä.

Se pitää toisen maailmansodan tiiviisti takaraivossa.

Tositapahtumiin perustuvan, Gestapon asiakirjojen pohjalta kirjoitetun tarinan päähenkilöitä ovat berliiniläisen kerrostalon asukkaat. Sota tunkee kaikkien elämään, yhdistää ja erottaa, tuhoaa.

Anna ja Otto Quangel (tosielämässä Otto ja Elise Hampel ) ovat ihan tavallisia työläisiä. Kun heidän ainut poikansa, pikku "Ottolainen" kaatuu, he ryhtyivät johonkin sellaiseen, johon eivät koskaan voineet kuvitella ryhtyvänsä.

He alkavat kirjoittaa Hitleriä vastustavia postikortteja ja levittää niitä ympäri kaupunkia. Alkaa mahdoton kilpailu, hyttysen ja elefantin välinen taisto.

"Äiti, Führer on murhannut minulta pojan", he raapustavat ensimmäiseen korttiin. "Äiti! Führer murhaa sinunkin poikasi eikä lopeta sittenkään, kun on tuonut murhetta maailman jokaiseen kotiin."

Kuljen hellepäivinä raukean oloisessa Schönebergissä ja mietin Quangeleiden rohkeutta. He käyvät kirjassa useita kertoja ihan majapaikkani kulmilla. Miten paljon Annaa, siis tosielämän Eliseä, on pelottanut, kun tulenarka kortti on polttanut reikää käsilaukun pohjaan.

Falladan kirja kuvaa raadollisesti, miten jatkuva pelko ja epätoivo jäytää ihmistä. Kuka tahansa saattoi olla petturi – tai tulla petetyksi, karmivin seurauksin. Natsikoneiston väkivalta oli niin julmaa, että lukeminen oksettaa. Samalla kirja vangitsee, sillä se piirtää tarkkaa, lohdutonta kuvaa sodan vaikutuksista yksilöihin.

Quangelit ehtivät kirjoittaa 276 postikorttia ja 9 kirjettä. Niistä valtaosa päätyi poliisin haltuun. Ja sinne päätyivät lopulta tietysti myös Quangelit itse.

Teko oli hullunrohkea, mutta olisivatko he voineet tehdä muuta?

 

Hans Fallada: Yksin Berliinissä. Suom. Ilona Nykyri. Gummerus. 766 s.

Bundesarchiv
Postikorttikampanjalla Hitleriä vastustaneet Elise ja Otto Hampel Gestapon kuvissa. – Kirjan kuvitusta.
Postikorttikampanjalla Hitleriä vastustaneet Elise ja Otto Hampel Gestapon kuvissa. – Kirjan kuvitusta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat