Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisten pitäisi opetella harrastamaan törkeää huumoria

Poliittisesti korrekti huumori on ihmeen vaikeaa, mutta ilman sairasta ja epäkorrektia huumoria me halvaannumme

Kulttuuri
 
Jantso Jokelin Helsingin Sanomat
Mario Anzuoni Reuters
Chris Rock on lopettanut yliopistoilla esiintymisen, sillä opiskelijat eivät enää ymmärrä huumoria.
Chris Rock on lopettanut yliopistoilla esiintymisen, sillä opiskelijat eivät enää ymmärrä huumoria. Kuva: Mario Anzuoni Reuters

Tv-sarja Seinfeldin luojan Larry Davidin vähemmän tunnettu sarja Jäitä hattuun (Curb Your Enthusiasm) sisältää yhden komediahistorian nerokkaimmista kohtauksista.

Sarjassa itseään esittävä Larry on juuri avannut hienon ravintolan. Avajaisiltana hän valvoo hermostuneena, että ilta sujuu ongelmitta. Ihmiset seurustelevat, ruokaa kehutaan ja palvelu toimii.

Tunnelman rikkoo lopulta ranskalainen kokki, joka saa tourette-kohtauksen ja karjahtaa keittiöluukusta listan rivouksia.

Koko sali halvaantuu järkytyksestä. Kamera seuraa Larrya. Hän yrittää ymmärtää mitä tapahtui ja samalla keksiä tavan pelastaa tilanne.

Pitkän hiljaisuuden jälkeen hän huutaa: "Kuonaturpainen äidinnussijahuora!"

Ihmettelyn jälkeen joku nurkasta tulee hätiin: "Kulli, kulli, mälli! Isoäiti! Kulli!" Pari muutakin sivustakatsojaa luettelee varovasti pahimmat törkeytensä.

Hitaasti koko ravintolaväki syttyy kollektiiviseen kiroilukimaraan. Jakso loppuu vapautuneeseen naurunremakkaan ja kirosanojen mereen.

Kohtaus on kenties ainoa koko kahdeksan tuotantokautta jatkuneessa sarjassa, jossa huoneellinen ihmisiä jakaa iloisen ja vapautuneen hetken.

Tv-sarja Jäitä hattuun tunnetaan huonosti Suomessa. Olisi helppo ajatella, että amerikkalaiset tarvitsevat sarjaa enemmän, sillä niillä nyt on se teennäinen ja yltiöpositiivinen kulttuuri, jota pitääkin tökkiä.

Tosiasiassa amerikkalaiset saattavat olla asiassa meitä huomattavasti pidemmällä. Ainakin he uskaltavat vitsailla kipukohdistaan.

Yhdysvaltalainen komiikan perinne on aina ollut rohkeampi kuin Suomessa. Rima on noussut viime vuosikymmeninä Doug Stanhopen, Bill Burrin ja Louis CK:n kaltaisten uusien törkyilijöiden ansiosta. Huumori järkyttää armottomasti kaikkia poliittisia ja uskonnollisia vakaumuksia, sukupuolia, seksuaalisuuksia ja vähemmistöjä. Sananvapautta ihailevassa kulttuurissa miltei kaikki on sallittua, vaikka jutut herättäisivätkin kuohuntaa.

Paukkuja ei säästellä edes vuosittaisella Valkoisen talon kirjeenvaihtajien illallisella, jossa eturivin koomikot pilkkaavat valtionhallintoa kasvotusten presidentin ja muiden päättäjien kanssa. Asetelma on hykerryttävän lähellä keskiaikaisen kuninkaanhovin narri-instituutiota.

Trendi saattaa kuitenkin olla kääntymässä toiseen suuntaan. The Atlantic -lehden tuoreen artikkelin mukaan Jerry Seinfeld, Chris Rock ja monet muut huippukoomikot ovat lopettaneet kokonaan yliopistoilla esiintymisen. Nykyinen opiskelijasukupolvi ei heidän mukaansa ymmärrä vitsejä ja loukkaantuu kaikesta.

Komedia pitää kuohia koulutetulle sukupolvelle juuri sellaiseksi viattomaksi pelleilyksi, jollaista se on Suomessa ollut ikiaikaisesti. Sen vuoksi nahkamme on huumorin suhteen erityisen herkkä.

Baaripöydässä keskustellaan feminismistä. Heitän sekaan vitsin, jonka olen kuullut äskettäin: "Mistä tietää, että E.T. on feministi? – No sehän on ihan sen näköinenkin."

Eräs seurueesta kutsuu minua kovaan ääneen kusipääksi ja kieltäytyy puhumasta minulle.

Toisena iltana eri baarissa kehun erästä yliopisto-opettajaani ammattitaitoiseksi ja valoisaksi persoonaksi. Lopuksi totean, että hän on mielestäni ihana nainen.

Eräs työkaverini kysyy happamasti: "Ai muut naiset ei ole vai?"

Tällaisessa keskustelukulttuurissa on mahdotonta pysyä kärryillä siitä, miten ihmisen pitäisi puhua. Oikeaoppinen lause olisi ilmeisesti kuulunut näin: "Opettajani on ihana nainen – mutta tämä ei tarkoita mitenkään sitä, että muut naiset olisivat vähemmän ihania".

Vastaavasti voisin hyvin sujuneen illan jälkeen julistaa: "Hei kiitos sinulle – ja kiitos tietenkin myös kaikille muille maailman naisille kaikesta, mitä olette tehneet kaikkien maailman iltojen hyväksi."

Feminismikeskustelua tuskin olisi voinut satirisoida mitenkään. Poliittisesti korrektia feminismihuumoria ei nimittäin ole olemassa. Silti kumpikin edellisistä kohtauksista voisi olla Larry Davidin sarjassa miltei sellaisenaan.

Korkeasti koulutettujen ihmisten seurassa minusta onkin alkanut tuntua, etten enää ota osaa baarikeskusteluihin, vaan outoihin sketseihin. Se voi olla jonkin aikaa hauskaakin. Etenkin komedian käsikirjoittajana näistä ihmiskarikatyyreista on ollut minulle korvaamatonta apua.

Samaan aikaan jatkuva pöyristely mädättää minulle erittäin rakasta sosiaalisen kanssakäymisen muotoa – baarikeskustelua.

Kiinnostavimmat keskustelut on aina käyty pubeissa ja kahviloissa. Yöilman, päihteiden ja ihmisten yhteisvaikutus sähköistää elämän: puheenvuorot pomppivat tunnustusten, julistusten, jaarittelujen ja vitsien välillä. Hyvää keskustelua ei suotta sanota maailman parantamiseksi, sillä sellaisen jälkeen maailma tuntuu selkeämmältä ja vieraatkin ihmiset tutummilta ja ihastuttavammilta.

Filosofian ensimmäinen muoto oli keskustelu. Ajattelevat ihmiset ovat harrastaneet sitä vuosituhansia; välillä sovussa, välillä tapellen. Vireän ravintolakeskustelun arvaamaton kaaos on elämänilon perussuure.

Ymmärrettävästi politiikan ja uskonnon kaltaisia aiheita on perinteisesti vältetty illanvietoissa, joissa rento yhdessäolo ajaa vakavien kysymysten ohi. Puoluekantoja ei kysellä ja muiden uskomukset jätetään rauhaan. Emmehän me halua pilata yhdessäoloa paljastamalla todellista etäisyyttämme.

Mutta mitä tapahtuu jos politiikasta ei saa puhua, ja kaikki puheenaiheet politisoidaan?

Politiikka pakenee pinnan alle, saunailtoihin ja komeroihin. Samalla huumorista tulee juuri se nurkkakuntien patoutunut vihakone, jota kaikki pelkäävät.

Järkyttävä huumori jakaa ihmisiä karkeasti kahteen koulukuntaan. Poliittisen korrektiuden kannattajat ajattelevat, että rasistinen tai seksistinen vitsailu vahvistaa stereotypioita ja lietsoo muukalaisvihaa. Huumorianarkistit uskovat vitsien päinvastoin purkavan yhteisöllisiä jännitteitä ja rakentavan solidaarisuutta.

Näin uskoo myös slovenialainen vasemmistofilosofi Slavoj Žižek. Keväällä julkaistulla Big Think -nettivideolla hän kertoo nuoruutensa Jugoslaviasta, jossa serbit, kroaatit ja muut kansat kertoivat jatkuvasti räävittömiä vitsejä toisistaan. Vitsejä ei kuitenkaan ollut suunnattu toisia vastaan, vaan ne toimivat yhteishengen nostattajana.

"Ne olivat sopimattomia rasistisia juttuja, mutta ne synnyttivät ihanan tunteen yhteisestä räävittömästä solidaarisuudesta", Žižek kertoo (Nyt.fi 24. 4. 2015).

Ikävä kyllä sananvapautta eivät Suomessa puolusta näkyvimmin filosofit, vaan ahdasmielistä piiloagendaansa sananvapaudella oikeuttavat kiihkoilijat. Retoriikallaan he tekevät omalle asialleen hallaa yhtä paljon kuin vastapuoli varjelemalla suojeltujen ryhmien tunteita jo ennakolta. Sananvapausjäärille sen enempää kuin feministeille tai ihmisoikeusjärjestöillekään sananvapaus ei ole leikin asia.

Ja siinä koko ongelma piileekin. Minusta sillä pitäisi leikkiä.

Tietenkin järkyttävien vitsien kertominen vaatii tilannetajua ja taitoa. Mutta voiko taito kehittyä, jos sitä ei saa harjoitella?

Ja toisaalta, miten kerrotaan järkyttävä vitsi, jos se ei saa järkyttää?

Larry David kertoo suhteestaan Jäitä hattuun -sarjan roolihenkilöönsä amerikkalaisen tv-sarjan historiaa käsittelevässä dokumentissa: "Sarjassa esiintyvä Larry on oikea minä. Tämä mies tässä on täysi feikki", David sanoo ja osoittaa itseään.

Ajatukseen on helppo samaistua. Joudumme suitsimaan itseämme päivittäin yhteiskuntarauhan säilyttämiseksi. Sarja onkin ennen muuta painajaismainen kuvaus siitä, mitä tapahtuisi, jos olisimme oikeasti keitä olemme.

Sosiaaliset kompromissit eivät kuitenkaan tarkoita sitä, että törkeydet katoaisivat sisältämme. Kenties parhaiten asian ilmaisi kirjailija Louis-Ferdinand Céline (1894–1961) maailmaa pilkkaavassa teoksessaan Niin kauas kuin yötä riittää.

"Painajainen on sitä että alkuperäinen ali-ihmisemme on voitava esittää aamusta iltaan yli-ihmisenä, maailmankaikkeuden ihanneolentona."

Jos ali-ihminen on joka tapauksessa olemassa, häntä olisi ehkä terveellistä tutkia.

Huumoria parempaa keinoa en ole keksinyt.

 

Kirjoittaja on osallistunut Putouksen ja YleLeaksin käsikirjoittamiseen.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat