Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Peter Jöback ja Helen Sjöholm ovat musikaalien supertähtiä, mutta lapset palauttavat maan pinnalle

Peter Jöback ja Helen Sjöholm ovat musikaalien supertähtiä, mutta lapset palauttavat maan pinnalle

Kulttuuri
 
Markus Jokela HS
Peter Jöback ja Helen Sjöholm saivat uralleen lentävän lähdön Kristina från Duvemåla -musikaalista 20 vuotta sitten. "Parasta oli se, että me olimme osa jotain aivan uutta. Me esitimme kaikki ne laulut ensimmäisenä! Oli myös siistiä tehdä musikaali, jonka olivat tehneet Benny ja Björn. Se oli maailmanlaajuinen uutinen. Malmöhön tuli ihmisiä kaikkialta maailmasta", kaksikko muistelee.
Peter Jöback ja Helen Sjöholm saivat uralleen lentävän lähdön Kristina från Duvemåla -musikaalista 20 vuotta sitten. "Parasta oli se, että me olimme osa jotain aivan uutta. Me esitimme kaikki ne laulut ensimmäisenä! Oli myös siistiä tehdä musikaali, jonka olivat tehneet Benny ja Björn. Se oli maailmanlaajuinen uutinen. Malmöhön tuli ihmisiä kaikkialta maailmasta", kaksikko muistelee. Kuva: Markus Jokela HS

Yli miljoona katsojaa.

Kyllä, musikaalitkin voivat saada popmusiikin veroisen suosion. Ainakin Ruotsissa.

Kuka?

Peter Jöback ja Helen Sjöholm

 Peter Jöback on syntynyt Tukholmassa vuonna 1971.

 Jöback on esiintynyt lukuisissa musikaalirooleissa niin Ruotsissa, Lontoossa kuin New Yorkissakin. Hän on julkaissut useita levyjä, yhden esimerkiksi Eva Dahlgrenin kanssa.

 Helen Sjöholm syntyi Sundsvallissa vuonna 1970.

 Sjöholm on tehnyt lukuisia musikaalirooleja ja suuria konserttiproduktioita ulkomaita myöten. Benny Andersson Bandissakin laulavaa Sjöholmia on nähty ruotsalaiselokuvissa kuten Så som i himmelen.

Abba-miesten Benny Anderssonin ja Björn Ulvaeuksen tekemän Kristina från Duvemålan ensimmäinen, vuonna 1995 alkanut esityskierros oli ennen näkemätön menestys.

Nuorista pääosan esittäjistään se teki supertähtiä.

"Elämäni muuttui täydellisesti", kertoo laulaja Peter Jöback, musikaalin Robert.

"Kun sai sellaisen naisosan 25-vuotiaana, ilman lavakokemusta, oli se iso juttu", muistelee myös Helen Sjöholm, musikaalin Kristina.

Nökötämme auton takapenkillä, matkalla Helsinki-Vantaan lentokentälle.

Kaksikko on tullut päiväkäynnille Suomeen mainostamaan lokakuista I Love Musicals -konserttiaan Helsingissä.

Kiire kotiin on jo kova. Sillä vaikka nämä kaksi ovat isoja tähtiä ja kiireisiä taiteilijoita, molemmat ovat perheihmisiä henkeen ja vereen.

Heleniä odottaa Tukholmassa aviomies ja kolme lasta, Peteriä taas aviomies ja kaksi lasta.

Kristina från Duvemålaa harjoiteltiin ja esitettiin Malmössä ja Göteborgissa melkein viisi vuotta. Sen jälkeen he ovat esiintyneet yhdessä vain pari kertaa.

Mutta nyt Peter "pakotti" Helenin mukaan konserttiinsa, jota lähdetään kierrättämään syyskuun lopussa ympäri Pohjolaa.

I Love Musicals -konseptin ideana on laulaa parhaita lauluja hyvin erityylisistä musikaaleista, ison orkesterin säestyksellä, isolla lavalla, komeissa lavasteissa.

"Kolmen pennin oopperaa, Kristinaa, Chessiä, Cabaret'a, Evitaa", kaksikko luettelee.

Tarkoitus on palvella musikaalin rakastajia viimeisen päälle. Sillä niin pidetty taiteenlaji kuin musikaali Ruotsissa onkin, ei Jöbackin mielestä rakkautta silti saa aina näyttää avoimesti.

"Tämä on vähän kuin musikaaliväen AA-kerho. Voit suljettujen ovien takana myöntää rakastavasi musikaaleja. Joskus tuntuu, että musikaaleista pitäminen on sosiaalinen vamma", hän kummastelee – ja pitää heti perään monologin siitä, kuinka tärkeää on, että ihmiset nousevat barrikadeille.

"Pitää toimia ylpeästi sen puolesta, mihin uskoo, koskee se sitten seksuaalisuutta tai mitä tahansa. Itselleni se on musikaalit", sanoo Jöback.

Mitä seksuaalisuuteen tulee, on Jöback puhunut avoimesti myös siitä. Hän on kertonut olevansa biseksuaali. Puolisonsa Oscar Nilssonin, (nyk. Jöback) kanssa hän meni naimisiin 2010.

Suomessa Kansallisoopperakin on jo ryhtynyt tekemään musikaaleja, ja esitykset myydään loppuun. Silti Ruotsin musikaalikulttuuri on vielä rutkasti edellä.

Suurin syy on musikaali-idolien puuttuminen Suomesta.

"Suomi tarvitsee uusia esikuvia", sanoo meidänkin musikaalikenttäämme tunteva Jöback. Sellaisia, joita syntyi esimerkiksi Svenska Teaternin Hype-musikaalin myötä 1990-luvulla tai nyt Kristinan uudella esityskierroksella.

Kristinaa Svenska Teaternissa esittänyt ja nyt saman roolin Ruotsissa tekevä Maria Ylipää saa vuolaita kehuja 20 vuoden takaiselta Kristinalta.

"Olen tavannut hänet, ja näin hänet myös lavalla Helsingissä. Hän on mahtava!" Sjöholm huudahtaa. "Tosin itkin pal–jon. Se hetki oli niin tunteellinen ja henkilökohtainen monen vuoden jälkeen, etten pysty sanomaan aivan tarkasti, millaisia näyttelijät todella olivat."

Helen Sjöholmin mukaan musikaaliammattilaisten koulutus on Ruotsissa pitkällä. Oppilaitoksia on jo seitsemän. Itse hän loi taitopohjansa käymällä kotona Sundsvallissa musiikkikoulua ja laulamalla kuorossa.

Peter Jöback taas on tehnyt musikaalirooleja jo pikkupojasta.

"Aloitin 10-vuotiaana Sound of Musicissa. Olin Kurt von Trapp, yksi niistä ärsyttävistä tanssivista ja laulavista lapsista", hän virnistää.

Vaikka tähtiä seurataan mediassa, he ovat pystyneet elämään hyvinkin tavallista elämää. Sillä juuri sitä he ovat tahtoneet.

Varsinkin Jöback haluaa pitää osan yksityiselämästään tiukasti omana tietonaan. Hän ei puhu julkisuudessa lapsistaan mitään – paitsi nyt.

"Tyttäreni on puolitoistavuotias. Olen miettinyt, koska hän tajuaa, mitä isä tekee. Nyt hän jo huutaa isää, kun näkee minut televisiossa", Jöback kertoo.

Helen Sjöholmin lapset ovat asian jo tajunneet. Laajaa arvostusta ei ole silti herunut.

"Jos yritän lauleskella kotona, minulle huudetaan: 'Äiti älä laula, ÄLÄ LAULA!'" 

 

I Love Musicals -konsertti Helsingin Hartwall-areenalla 24. lokakuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat