Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brittitähti Joan Armatrading ei tuo Helsinkiin rekkalastillista tavaraa, vaan kitaransa ja äänensä

Helsingissä esiintyvä brittitähti Joan Armatrading tekee uransa viimeistä maailmankiertuetta

Kulttuuri
 
Lucas Jackson Reuters
Joan Armatrading tuo Helsinkiin tärkeimpiä laulujaan vuosien varrelta.
Joan Armatrading tuo Helsinkiin tärkeimpiä laulujaan vuosien varrelta. Kuva: Lucas Jackson Reuters

Helsinkiin ei ole rantautumassa pitkää rekkakaravaania, joka olisi täynnä soittimia, musiikkilaitteistoa, kaapeleita, piuhoja ja valaisimia. Sunnuntaina Savoy-teatterissa esiintyvät brittilaulaja Joan Armatrading (s. 1950) ei tarvitse rekkalastillista tavaraa, vaikka tuokin Helsinkiin yli vuoden kestävän maailmankiertueensa, jonka nimi on Me, Myself, I. Kiertue nimittäin rakentuu soolokonserteista.

Euroopan lisäksi Yhdysvaltoihin, Australiaan, Kanadaan ja Etelä-Afrikkaan ulottuva Me, Myself, I on saanut nimensä vuonna 1980 julkaistulta samannimiseltä menestysalbumilta. Tuon albumin myötä nyt jo 42-vuotisen uran tehnyt, kolme kertaa Grammy-ehdokkaaksi nimetty laulaja-lauluntekijä muutti kurssia ja nivoi hänelle tuttuun folk-ilmaisuun uuden aallon elementtejä.

"Ensimmäistä kertaa pitkän urani aikana olen halunnut tehdä koko kiertueen ilman yhtyettä. Estradilla olen vain minä ja kitara tai piano. Haluan päästä mahdollisimman lähelle yleisöä ja tarjota mahdollisuuden aitoon vuorovaikutukseen", toteaa hyväntuulinen Armatrading puhelmessa. Hän on juuri esiintynyt Amsterdamissa – legendaarisessa Paradisossa. Ennen Helsinkiä hän nousee lavalle Hampurissa.

Armatradingin maailmankiertue on siinä mielessä historiallinen, että se on samalla sekä hänen viimeinen maailmankiertueensa että ensimmäinen soolokonserttikiertueensa.

"Siksi haluan jättää ainutkertaisen muiston sekä itselleni kuin yleisölle. Tämä tilaisuus ei toistu."

Hän lupaa, että konsertissa Helsingissä kuullaan yksi hänen kaikkien aikojen suurimmista hiteistään Love and Affection vuodelta 1976. "Aiemmin olen maailmankiertueilla pitänyt neljää erilaista settilistaa, lähinnä yhtyeen toivomuksesta. Huomasin, että pääosin soitimme kuitenkin aina ns. A-listaa. Joten nyt oli helppo tehdä vain yksi soittolista, jonka esitän kaikkialla. Näin on myös helpompi saada yksittäiset biisit liitoon."

Mukana on kappaleita esikoisalbumilta Whatever's for Us (1972) aina vahvasti sykkivään Into the Blues -levyyn vuodelta 2007. Helsingissä kuullaan esimerkiksi tutut biisit City Girl, Rosie, More Than One Kind of Love, Me Myself I, All the Way From America ja Empty Highway.

Parikymmentä studioalbumia tehnyt Joan Armatrading paljastaa, että on menossa heti maailmankiertueen jälkeen studioon ja äänittävänsä uuden albumin kolmen vuoden tauon jälkeen. "Levyn teko vaatii aikaa, rauhaa ja keskittymistä. Kiertueen aikana siihen ei pysty. Kiireessä ei synny hyvää jälkeä."

Maisterin paperit hän tosin hankki kesken kiertueen vuonna 2001.

"Ongelmaksi oli muodostua se, että faksasin lopputyön keikkapaikalta. Se ei ollut akateemisen kutyymin mukaista", Joan Armatrading naurahtaa.

Myös taitavana kitaristina tunnettu laulaja on edennyt urallaan pop-vaikutteisesta folk-musiikista bluesiin ja juurimusiikkiin. Itse hän ei näe urallaan tapahtuneen mitään sen suurempia suunnanmuutoksia.

"Olen koko ajan tehnyt sellaisia biisejä, jotka ovat minulle itselleni tärkeitä. Uutta teknologiaa en ole koskaan pelännyt. Olen aina hankkinut uusimmat vempaimet."

Hänen mielestään tärkeintä on kuitenkin kuunnella omaa sisintään. On oltava uskollinen itselleen, jotta voisi olla aito ja uskottava.

Sanoituksilla on aina ollut merkittävä sijansa nyt kolmatta kertaa Suomessa esiintyvän Joan Armatradingin musiikissa. Sanat eivät ole pelkkä ulkoinen kuorrutus.

"Usein jätän laulujeni minän sukupuolen määrittämättä, koska en halua sulkea ketään emotionaalisesti pois kappaleen kuvaamasta maailmasta. Sen täytyy olla avoin kaikille."

Laulajana hän on pitelemätön. Esimerkiksi kappaleessa Down to Zero hän fraseeraa ja rytmittää lauluaan kuin Jimi Hendrix, samalla rodullisella ylpeydellä.

Usein Gary Mooresta on käytetty luonnehdintaa: mies, ääni ja kitara. Karibialla Saint Kittsillä syntynyt Joan Armatrading antaa täyden syyn muokata tuo luonnehdinta muotoon nainen, ääni ja kitara.

 

Joan Armatrading ja special guest RJ Thompson Savoy-teatterissa 6. syyskuuta klo 19.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat