Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjallisuus auttoi Etelä-Afrikkaa apartheidin yli – nyt idealismi haalistuu

Etelä-Afrikan kirjallisuus nousi maineeseen kertomuksilla rotusortoyhteiskunnasta. Nyt kirjoissa kuuluu pettymys ja haalistuva idealismi. HS tapasi Etelä-Afrikan nykykirjailijoita Johannesburgissa.

Kulttuuri
 
Sofia Pusa HS
Kuva: Sofia Pusa HS

On rahaa, on vaikutusvaltaa. On komea asunto ja kotibaarissa hyvin kypsytettyjä viskejä.

Mutta jotain miehessä on rikki. Moraali horjuu, eikä menneisyys jätä rauhaan.

Fakta

Kolme kehuttua kirjailijaa Etelä-Afrikasta

 Niq Mhlongo. Soweton ääni. Kolme romaania Dog Eat Dog, After Tears ja Way Back Home. Käännetty muun muassa espanjaksi, saksaksi ja ranskaksi.

 Lauren Beukes. Fantasiakirjailija. Pääteokset Zoo City, Broken Monsters ja Chicagoon sijoittuva Shining Girls, joka on julkaistu suomeksi nimellä Säkenöivät tytöt. Julkaistu 26 kielellä.

 Ivan Vladislavic. Postmodernisti. Kehuttu erityisesti romaaneista Restless Supermarket, Double Negative ja tietokirjasta Portrait with Keys. Useasti palkittu.

Mies näkee haamuja.

Hän on päähenkilö kirjailija Niq Mhlongon romaanissa Way Back Home.

Mhlongo kertoo vallankumouksen lapsesta, joka palasi maanpaosta sissileiriltä uuteen Etelä-Afrikkaan ja nyt parikymmentä vuotta myöhemmin löytää itsensä – ja maansa – hukasta.

Ihanteet ovat saaneet kolhuja. Tilalle hiipii pettymys.

Etelä-Afrikan kirjallisuus nousi maailmanmaineeseen rotusortopolitiikka apartheidin vuosina. Sankareita olivat André Brink, Nadine Gordimer ja J. M. Coetzee. He olivat valkoisen vähemmistön vähemmistöä, joka arvosteli apartheidia. Muu maailma rakasti pahan kritiikkiä ja hyvän idealismia, jota kolmikon kirjat henkivät.

Gordimer ja Coetzee palkittiin kirjallisuuden Nobelilla.

Nyt Gordimer ja Brink ovat kuolleet. Coetzee elää erakkona Australiassa.

"Heidän kirjansa ovat yhä tärkeitä. Mutta ymmärtääkseen nykyistä Etelä-Afrikkaa on luettava uusia kirjailijoita", sanoo Niq Mhlongo haastattelussa Johannesburgissa.

41-vuotias Mhlongo on Etelä-Afrikan uuden kirjailijapolven terävimpiä ja arvostetuimpia ääniä. Hän kuuluu niihin, joilta ääni oli viety.

Mhlongo kasvoi ja elää edelleen Sowetossa, kuuluisimmassa townshipissa. Erilliskaupunki syntyi, kun valtio karkotti mustat Johannesburgista.

Sensuuri tukahdutti kapinaa.

Nyt demokratiaa Etelä-Afrikassa on takana 21 vuotta. Sinä aikana on noussut esiin uusi mustien kirjailijoiden sukupolvi. Mhlongon mukaan heidän kirjansa kertovat sekä onnesta että pettymyksestä.

"Onnea on vapaus saada kirjoittaa, mitä me tunnemme", hän sanoo.

Pettymyksen henki kirjoissa kumpuaa yhteiskunnan ongelmista, joita vapaus ei ole poistanut. Köyhyys, työttömyys ja rikollisuus riivaavat.

"Nyt taistelumme on niitä asioita vastaan. On tärkeää, että kirjoitamme siitä, mikä ihmisten todellisuus on."

Kauneuttakin Etelä-Afrikan tarinassa olisi kerrottavaksi. Sortovalta päätettiin neuvottelemalla, ja kansakunta siirtyi eteenpäin anteeksiannon ja sovittelun kautta.

Siitä on paljon tosipohjaista tietokirjallisuutta, mutta kaunokirjallisuudessa sävy on usein kyyninen.

"Keskitymme paljon yhteiskunnan ongelmiin, emmekä saavutuksiin", sanoo kirjailija Ivan Vladislavic. "Se voi johtua historiastamme. Apartheid-kirjallisuus näki yhteiskunnan ongelmana, rodun ongelmana. Ehkä se tapa jatkuu yhä."

Kroatialaistaustainen mutta Etelä-Afrikassa syntynyt Vladislavic kuvaa kirjoissaan usein tilan poliittisuutta. Rotuerottelussa kaikki julkinen tila oli jaettu eri ryhmille. Tämä penkki vain valkoisille. Tuo hissi vain mustille (ja koirille).

Restless Supermarket -kirjassaan Vladislavic kertoo Johannesburgin keskustan kortteleista, joissa roturajat murtuvat järjestelmän kaaduttua. Eteläafrikkalaiset tutustuvat vieraisiin – maanmiehiinsä – ja luovat uutta yhteiskuntaa elämällä yhdessä.

Onko kirjallisuus onnistunut tuomaan Etelä-Afrikan eri maailmoja lähemmäksi toisiinsa?

"Hmmm", Vladislavic sanoo. "Yksi kirjallisuuden tehtävä on ilmaista eri todellisuuksia laajemmalle joukolle. Mutta oikeastaan Etelä-Afrikka ei ole vielä luonut yhteistä kulttuuria."

Johannesburg on yhdestä kohtaa upporikas Lamborghinien, ökytalojen ja uima-altaiden onnela. Toisesta kohtaa kaupunki on haiseva, sähkötön hökkelighetto.

Moni Etelä-Afrikan nykykirjailija kertoo todellisuuksien hiertymäkohdista. Joskus kohtaamiset ovat lempeitä, toisinaan julmia.

Mutta kirjatkaan ylittävät harvoin rajoja. Köyhillä ei ole kirjoihin varaa. Afrikaansinkieliset haluavat lukea omalla kielellään. Mustien kirjailijoiden lukijat ovat pääasiassa mustia.

Yhdessä kaikki erilaiset eteläafrikkalaiset menevät samaan teatteriin katsomaan amerikkalaista elokuvaa.

"Viihdekulttuurimme on pääasiassa Yhdysvalloista ja Euroopasta. Tavallaan me vähättelemme omaa kulttuuriamme", sanoo kirjailija Lauren Beukes.

Hän on huolissaan kirjan asemasta. Kirjallisuus ei ole se väylä, jonka kautta eteläafrikkalaiset puhuvat toisilleen. Siksi harva kirjailija elättää itsensä vain kirjoilla.

"Minä elätän, mutta vain siksi, että kirjojani julkaistaan nyt ulkomailla. Ennen sitä eteläafrikkalainen media ei ollut lainkaan kiinnostunut minusta", Beukes sanoo.

Beukes kirjoittaa fantasiaa. Hänen läpimurtoteoksensa Zoo City kuvaa vaihtoehtoista kuviteltua Johannesburgia. Kuten todellisuudessakin, kaupunki on hullu, kova, rikollinen mutta cool.

Beukesin mielestä fantasiakirjallisuus voi esittää todellisuuden ongelmia väkevämmin. Keksitty maailma voi olla eteläafrikkalaiselle lukijalle yhtä vieras kuin oman naapurikaupunginosan todellisuus.

"On tärkeää, että kuvittelemme toisemme", Beukes sanoo.

Monikulttuurisuus ei uudessa Etelä-Afrikassa ole johtanut kulttuurien yhdistymiseen. Kaikkien mielestä ei tarvitsekaan. Saavutus sinänsä on usean kulttuurin hyväksytty rinnakkaiselo.

Ihonväri on vain yksi jakavista tekijöistä. Varallisuus on nykyisin lähes yhtä merkittävä. Lisäksi Etelä-Afrikassa on kaikenmaailman uskonnot ja yksitoista virallista kieltä.

Kirjailija Mhlongo hallitsee niitä kaikkia. Äidinkieli on zulu, mutta kirjansa Mhlongo tekee englanniksi. Tai oikeastaan hän kirjoittaa townshipin kieltä.

"Sowetolla on oma kielensä. Omia sanoja ja ilmaisutapoja. Ollakseni aito kirjoitan ihmisille heidän kielellään", Mhlongo sanoo.

Hänen mielestään kielen ei tarvitse tavoittaa kaikkia. Tärkeintä on, että sanat tulevat sanotuksi tai kirjoitetuksi. Muuten niistä tulee haamuja.

Mhlongon kirjan päähenkilö näkee kummituksia hyvästä syystä: historiaa ei kuulukaan jättää rauhaan.

"Etelä-Afrikan historia on verilöylyä, epäoikeudenmukaisuutta ja pelkoa. Useimmat unemme olivat painajaisia. Voidaksemme parantua meidän on kohdattava ne, puhuttava niistä", Mhlongo sanoo.

Hänestä se on Etelä-Afrikan kirjallisuuden tehtävä nyt: auttaa parantumaan.

Sami Sillanpää HS
Johannesburg

Ivan Vladislavic
Ivan Vladislavic
Eva-Lotta Jansson
Niq Mhlongo asuu edelleen Sowetossa.
Niq Mhlongo asuu edelleen Sowetossa.
Eva-Lotta Jansson
Fantasiaa kirjoittava Lauren Beukes on huolissaan kirjan asemasta.
Fantasiaa kirjoittava Lauren Beukes on huolissaan kirjan asemasta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat