Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oopperan kummitus saa Suomessa näyttävän ja taitavan tulkinnan

Lopputulos on asiaankuuluvan pompöösi ja teknisesti sujuva

Kulttuuri
 
Esa Syväkuru HS
Christine (Sofie Asplund) tuntee myötätuntoa laulunopettajakseen ryhtynyttä muotopuolta Kummitusta (Ville Rusanen) kohtaan. Oopperan kummitus on kasvutarina, kauhukertomus ja yltiöromanttinen aikuisten satu.
Christine (Sofie Asplund) tuntee myötätuntoa laulunopettajakseen ryhtynyttä muotopuolta Kummitusta (Ville Rusanen) kohtaan. Oopperan kummitus on kasvutarina, kauhukertomus ja yltiöromanttinen aikuisten satu. Kuva: Esa Syväkuru HS
Oopperan kummitus Suomen kansallisoopperassa. Gaston Leroux'n romaanin pohjalta kirjoittaneet Charles Hart ja Richard Stilgoe, musiikki Andrew Lloyd Webber, musiikinjohto Nick Davies, ohjaus Tiina Puumalainen, lavastus Teppo Järvinen, puvut Marjaana Mutanen, koreografia Osku Heiskanen. Ensi-illassa rooleissa mm. Sofie Asplund, Ville Rusanen, Tero Harjunniemi, Hanna-Leena Haapamäki, Sauli Tiilikainen ja Juha Riihimäki.

 

Juuri oopperassahan se pitää tehdä, nähdä ja kuulla, maailman suosituimmaksi mainostettu musikaali, Andrew Lloyd Webberin Oopperan kummitus.

Aiemmille oopperanjohtajille teos lienee näyttäytynyt liian populäärinä, useimmille teattereille taas ylivoimaisen suurena ja vaativana.

Iso se onkin, vaikka muutoin tämän oopperamaailmaan sijoittuvan megamusikaalin megasuosiota on hivenen vaikea ymmärtää.

Sitä eivät ymmärtäneet useimmat kriitikot 1980-luvullakaan – mutta yleisö äänesti jaloillaan, ja tekee niin myös nyt. Kansallisooppera myi Oopperan kummituksen kaikki 70 000 lippua jo ennen ensi-iltaa.

Ken on hintavan lipun onnistunut hankkimaan, saa kyllä rahoilleen vastinetta.

Tiina Puumalaisen ohjaamaa, Teppo Järvisen lavastamaa ja kapellimestari Nick Daviesin ensi-illassa johtamaa tulkintaa voi nimittäin pitää näyttävänä ja ammattitaitoisena.

Ja silkkana eskapismina.

Käsikirjoitus ei tunnetusti ole Oopperan kummituksen kantavin lenkki.

Sadan vuoden takaiseen kauhuromaaniin perustuva tarina on aikuisten saduksikin höttöinen, juoni sotkuinen ja dramaturgia epätasapainossa. Lisäksi seksuaalisten jännitteiden varaan ripustettu kolmiodraama osoittautuu oidipaalisesti nyrjähtäneeksi.

Oopperan kuorossa tanssiva orpo Christine kohdistaa isän ikävänsä mystiseen laulunopettajaan, joka käyttää asetelmaa hyväkseen ja yrittää vietellä viattoman neitsyen, tappaa tämän rakastetun ja omistaa tytön elämän kokonaan.

Kertomus äitinsäkin hylkäämästä, kasvoiltaan epämuodostuneesta nerosta, joka on päätynyt elämään oopperatalon kellareissa, muistuttaa sekä Notre Damen kellonsoittajaa että Kaunotar ja hirviö -tarinaa.

Väärinymmärretyistä, sydämeltään lempeistä hahmoista poiketen laulunopettaja-Kummituksen patoutunut seksuaalisuus on kuitenkin pakkomielteistä ja johtaa murhiin.

Klassisissa oopperoissa tällaista tietysti tapahtuu yhtenään, romanttisissa saduissa ja naiiveissa kasvutarinoissa harvemmin.

Goottikauhu ja Kummituksen teemassa kajahteleva kasarihevi ovat hilpeyttä herättävä yhdistelmä, sekä uruilla että ilman, mutta Lloyd Webber osaa myös oopperan.

Puccini -lainat (joita teoksen syntyhetkillä kutsuttiin myös varkauksiksi), klassiset melodialinjat, komeasti sovitetut kuoro- ja orkesterikohtaukset sekä musikaalin sisään upotetut parodiset oopperapastissit ovat parhaimmillaan varsin viihdyttäviä yhä edelleen.

Erityistä on se miten monet, musikaalin mittaan usein toistuvat, varioidut ja taitavasti yhdistellyt laulut jäävät kuin jäävätkin soimaan päässä. Siihen harva nykymusikaali pystyy, jos edes pyrkii.

Yhtä aikaa helppo ja klassisuudessaan kohottava musiikki yhdistettynä spektaakkelimittaluokan ulkoisiin puitteisiin on epäilemättä syy siihen, miksi niin monet ovat halunneet ja yhä haluavat nähdä Oopperan kummituksen.

Kansallisoopperan Kummitus esitetään alkukielellä englanniksi, jota kyseisellä lavalla on harvemmin kuultu.

Lauluja ei siis ole saatu, eikä ehkä tahdottukaan kääntää.

Se miltä esitys näyttää, on sitä vastoin suomalaisissa käsissä. Päätökset – kuten se, että Kummituksen puolinaamio ei olekaan valkoinen vaan kultainen – on tosin täytynyt hyväksyttää Lloyd Webberin toimistossa Lontoossa.

Lopputulos on asiaankuuluvan pompöösi ja teknisesti sujuva.

Vaikka teoksen kuuluisa putoava kattokruunu jää valjuksi (vaatimaton pyrotekniikka pikemminkin latistaa kuin väkevöittää kohtausta), lavastukseen on rakennettu todellinen wau-efekti: eräänlainen liikkuva ja kulkijansa monistava porraslabyrintti, jonka läpi Kummitus johdattaa lumotun Christinen luolaansa.

Christineä ensi-illassa esittäneen Sofie Asplundin heleä sopraano soi tavattoman kauniisti ja varmasti, ja ilmaisu oli muutenkin ingenue-rooliin sopivan suloista, jopa luontevaa. Myös baritoniaan taiten käyttävän Ville Rusasen äänimateriaalia voi pitää ihanteellisena rock-rosoisesti karismaattiselle Kummitukselle, vaikka tulkinnassa oli perjantaina havaittavissa aavistuksenomaisia vireysongelmia.

Rakastaja-Raoul jää roolina väistämättä edellisten varjoon, mutta Tero Harjunniemi lauloi vakuuttavasti etenkin All I Ask of You -hittiduetossaan Christinen kanssa. Hanna-Leena Haapamäki hoiti Carlotta-diivan virkaa viihdyttävän taiturillisesti.

Sähköinen äänentoisto tuskin häiritsee suurten teattereiden musikaaleihin tottuneita, mutta ilmeistä on, että samalla kertaa vankkaa oopperaosaamista ja musikaali-ilmaisun notkeutta edellyttävä teos on kaikkea muuta kuin helppo.

Oopperan sinfoniaorkesteri ei aivan kaikilta osin tuntunut pysyvän kokeneen ja ketterän Nick Daviesin tahdissa, vaikka muuten nautittavasti soittikin.

Oikaisu 7.9. klo 16.56: Helsingin kaupunginteatterissa 1993-94 esitetty Oopperan kummitus oli saman alkuteoksen pohjalta tehty samanniminen musikaali, jonka tekijöitä olivat amerikkalaiset Maury Yeston ja Arthur Kopit. Ei siis Andrew Lloyd Webberin musikaali, kuten arviossa aiemmin oikaistiin.

Stefan bremer Suomen kansallisooppera
Näyttävistä lavasteista vastaa Teppo Järvinen.
Näyttävistä lavasteista vastaa Teppo Järvinen.
Esa Syväkuru HS
Esityksen on sujuvasti ohjannut Tiina Puumalainen.
Esityksen on sujuvasti ohjannut Tiina Puumalainen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat