Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanssiväki on nyt varpaillaan – jääkö Tanssin talo Guggenheimin jalkoihin?

Päätökset Tanssin talosta pitäisi saada vuoden 2015 loppuun mennessä. Onko hanke jäämässä Guggenheimin jalkoihin, vaikka sillä olisi odottamassa 15 miljoonan avustus?

Kulttuuri
 
Leif Rosas
Tähän sitä on suunniteltu. Taiteilijaprofessori Jorma Uotinen Kaapelitehtaalle kaavaillun Tanssin talon uudisrakennuksen tontilla. Uotinen on edistänyt hanketta kulisseissa ja liputtaa sen puolesta: "Toivon ettei kukaan päättäjä halua jäädä historiaan sillä, että oli mukana hylkäämässä 15 kulttuurille osoitettua miljoonaa", Uotinen sanoo.
Tähän sitä on suunniteltu. Taiteilijaprofessori Jorma Uotinen Kaapelitehtaalle kaavaillun Tanssin talon uudisrakennuksen tontilla. Uotinen on edistänyt hanketta kulisseissa ja liputtaa sen puolesta: "Toivon ettei kukaan päättäjä halua jäädä historiaan sillä, että oli mukana hylkäämässä 15 kulttuurille osoitettua miljoonaa", Uotinen sanoo. Kuva: Leif Rosas

Tanssialan isolla yhteishankkeella Tanssin talo ry:llä on poikkeuksellinen tilanne: käden ulottuvilla on kulttuurin mittakaavassa jättipotti, 15 miljoonaa euroa. Jane ja Aatos Erkon säätiön Tanssin talo -yhdistykselle vuonna 2014 myöntämä 15 miljoonan euron investointiavustus on suurin kulttuurialan saama yksityinen lahjoitus Suomessa.

Tanssin alan ihmiset odottavat kuumeisesti, että asiat etenisivät. Painajaisissa on, että rahat jäävät saamatta. Miljoonille on nimittäin kaksi ehtoa: että puitesopimus Tanssin talosta eri toimijoiden kesken syntyy vuoden 2015 loppuun mennessä ja että Helsingin kaupunki ja valtio osallistuvat hankkeeseen "riittävällä panostuksella".

Aikaa on siis jäljellä vajaat neljä kuukautta.

Arvostetut tanssialan ammattilaiset, taiteen akateemikko Marjo Kuusela sekä taiteilijaprofessorit Pirjo Yli-Maunula ja Jorma Uotinen ehtivät jo vedota Tanssin talon puolesta viime perjantaina Helsingin Sanomien mielipidesivulla. Tanssi on yksi kansainvälisesti parhaiten menestyneistä taiteenlajeista ja heikosti tuettua, he kirjoittivat.

Kirjoittajat totesivat myös, että tanssitunneilla käy "lähes miljoona suomalaista". Uotinen myöntää hersyvästi nauraen, että luvussa saattaa olla jonkin verran taiteellista lennokkuutta.

Tanssin talo ry:n sivuilla harrastajien määräksi ilmoitetaan noin 800 000. Tarkka määrä ei ole kovin helposti laskettavissa.

"Harrastajamäärät ovat kovassa kasvussa. Television tanssiohjelmat ovat osaltaan varmasti vaikuttaneet", Uotinen sanoo.

Hänen mielestään tanssin on nyt korkea aika saada taidemuotonsa vaatimat tilat, "ettei jouduta aina hyppimään siellä ja täällä, muiden ehdoilla". "Myös yleisö ansaitsee keskitetyt tilat", Jorma Uotinen sanoo.

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen.
Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen.

Helsingin apulaiskaupunginjohtajan Ritva Viljasen (sd) mukaan meneillään on normaali virkamiestyö. Kaupungin asettaman Tanssin talon työryhmän on määrä saada sopimusesityksensä valmiiksi lokakuun loppuun mennessä.

Tällä hetkellä eniten hiertää Tanssin talo ry:n arvio toiminnan julkisen tuen vuosittaisesta tarpeesta: 1,9 miljoonaa euroa.

"Tämä on mietityttänyt, se olisi varsin korkea julkisen rahoituksen vuotuinen lisäkasvu", Viljanen sanoo. "Nyt olisi hyvä tutkia vaihtoehtoisia toimintamalleja."

Tanssin talo ry puolestaan pitää rahoitusmalliaan jopa edullisena, sillä omarahoituksen osuus olisi lähes 50 prosenttia toiminta- eli käyttömenoista.

Tanssin talo ry:n projektipäällikkö Hanna-Mari Peltomäki.
Tanssin talo ry:n projektipäällikkö Hanna-Mari Peltomäki.

"Sisällöt tuotetaan monenlaisten tanssin toimijoiden kanssa yhteistyössä", kertoo Tanssin talo ry:n projektipäällikkö Hanna-Mari Peltomäki. Jos koko ohjelmisto tuotettaisiin itse, hintalappu olisi moninkertainen.

Tilastojen mukaan Tanssin talon julkisen tuen tarve on pienempien kaupunginteattereiden tasolla, huomauttaa Peltomäki. Valtion tukea saavien ns. VOS-teattereiden omarahoitusosuudet ovat yleensä selvästi pienempiä, 20–40 prosentin välillä.

"Lahjoituksen myötä vuokrataso asettuu kohtuulliseksi, koska rakennuskustannuksia ei tarvitse kuolettaa vuokrassa", Peltomäki muistuttaa.

Erkon säätiön avustus on myönnetty Kaapelitehtaan kylkeen tulevalle uudisrakennukselle ja Kiinteistö Oy Kaapelitalo mainitaan lahjoituksen ehdoissa yhtenä sopimusosapuolista.

Uudisrakennuksen kustannusarvio on 28 miljoonaa euroa, ja koko hankkeen kustannusarvio on noin 35 miljoonaa euroa. Jo helmikuussa 2012 kaupungin kulttuurikeskus ja kiinteistövirasto teettivät Tanssin talon tarveselvityksen, jossa on arkkitehtitoimisto JKMM:n suunnitelmat Tanssin talosta osana Kaapelitehdasta, uudisrakennuksineen.

Yhtäkkiä Kaapeli ei sijantina tunnukaan itsestään selvältä.

"Meidän näkökulmastamme olisi tärkeä katsoa vaihtoehtoisiakin sijainteja", apulaiskaupunginjohtaja Viljanen sanoo.

Tästä on kyse

 Tanssin talo ry on ajanut omia tiloja tanssille vuodesta 2010. Suomesta puuttuu kokonaan tanssin vierailunäyttämö, ja harjoitustilat ovat puutteellisia.

 Kaapelitehtaan yhteyteen on suunniteltu kahden esityssalin, muutaman harjoitussalin, toimistojen ja ravintolan kokonaisuutta.

 Tanssin talo ry sai lokakuussa 2014 Jane ja Aatos Erkon säätiöltä 15 miljoonan ehdollisen avustuksen uudisrakennusta varten.

Uotinen pitää Kaapelia erinomaisena paikkana, koska siellä on jo paljon tanssin toimintaa.

"Jos joku vastaava muu paikka uudisrakennukselle löytyy, niin miksei. Mutta korvaavat tilat eivät ole ratkaisu", Jorma Uotinen sanoo.

Onko Tanssin talon eteneminen hidastunut samanaikaisen Guggenheim-hankkeen takia?

Ritva Viljanen vastaa pitkällä puheella siitä, että Helsinkiä tulee kehittää vetovoimaiseksi myös turistien kannalta.

"Kulttuuriturismi on iso tulon tuoja. Helsingissä turismin kasvuprosentti oli yksi, kun se Euroopassa yleisesti oli neljä ja muissa pohjoismaissa tätäkin korkeampi", Viljanen sanoo.

Kaupungin tehtävä on rakentaa kohtaamispaikkoja ja edistää yhteisöllisen kaupunkikulttuurin syntymistä, Viljanen sanoo.

"Lähtökohtaisesti suhtaudumme Tanssin talo -hankkeeseen positiivisesti. Jane ja Aatos Erkon säätiön lahjoittama iso summa on hieno mahdollisuus."

Guggenheim-hankkeen hintalapuksi on arvioitu noin 130 miljoonaa euroa. Guggenheimilla on yksityistä rahaa toistaiseksi koossa viisi miljoonaa vähemmän kuin Tanssin talolle olisi luvassa Erkon säätiöltä.

Oikaisu kello 8.20: Helsingin apulaiskaupunginjohtajan Ritva Viljasen puoluekanta oli artikkelissa aiemmin virheellisesti kokoomus. Hän on sosiaalidemokraatti.

JKMM Arkkitehdit
Tanssin talosta osana Kaapelitehdasta on olemassa seikkaperäiset suunnitelmat tarveselvityksessä (helmikuu/2014). Kaapelitehtaan lisäksi on tutkittu lukemattomat muut vaihtoehdot. – Kuvassa näkyy uudisrakennuksen paikka. Selvitys löytyy verkosta osoitteesta dev.hel.fi/paatokset.
Tanssin talosta osana Kaapelitehdasta on olemassa seikkaperäiset suunnitelmat tarveselvityksessä (helmikuu/2014). Kaapelitehtaan lisäksi on tutkittu lukemattomat muut vaihtoehdot. – Kuvassa näkyy uudisrakennuksen paikka. Selvitys löytyy verkosta osoitteesta dev.hel.fi/paatokset.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat