Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalainen nettipeli leviää kouluissa ympäri maailmaa – lapset opettavat aikuisia lukemaan

Kulttuuri
 
Ekapeli on opettanut suomalaislapsia lukemaan jo kymmenisen vuotta.
Ekapeli on opettanut suomalaislapsia lukemaan jo kymmenisen vuotta.

Suurta osaa maailman maiden lapsia opetetaan lukemaan väärin. Näin sanoo lasten lukutaitoa vuosikaudet tutkinut kehitysneuropsykologian professori Heikki Lyytinen Jyväskylän yliopistosta.

Esimerkiksi monissa Afrikan maissa opettajilta puuttuvat keinot lukutaidon menestykselliseen opettamisen.

"Hyvin harva opettaja tuntee paikallisen kielen kirjainäänteet. Siksi he opettavat lapsia lukemaan sitä kuin englantia, mikä ei toimi ollenkaan."

Toisin kuin englannissa, useimmissa afrikkalaisissa kielissä jokainen kirjain vastaa omaa äännettään ja jokaisella äänteellä on oma kirjaimensa.

Kuten suomen kielessäkin.

"Oppimalla kirjainten oikeat vastinäänteet oppii lukemaan mitä tahansa bantukieltä, joita Sambiassa puhutaan", Lyytinen vakuuttaa.

Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon professoriksi nimetty Lyytinen tuntee Sambian olot hyvin. Hän on tutkimusryhmineen selvittänyt siellä paikallisten koulujen lukuopetusta.

Unescon leivissä Lyytisen päätehtävänä on lukutaidon opetuksen maailmanlaajuinen edistäminen internetiä ja mobiiliteknologiaa hyödyntämällä.

Käytännössä tämä tarkoittaa lähinnä Suomessa hyviä tuloksia saavuttaneen Ekapelin maailmanvalloituksen tukemista.

Kansainvälisesti GraphoGameksi nimetyllä peliverkostolla on jo nyt toimintaa kymmenissä maissa, ja sitä tukevat alan kärkitutkijat muun muassa Cambridgen, Stanfordin, Zürichin ja Yalen yliopistoista.

"Tuoreen amerikkalaistutkimuksen mukaan kolmasluokkalaisista sambialaislapsista juuri kukaan ei osaa lukea", Lyytinen sanoo. "Esimerkiksi heille GraphoGamesta olisi korvaamatonta hyötyä."

Mobiilissa toimivan pelin käyttöönottoa hidastaa luonnollisestikin kännyköiden puute.

Lyytisen ryhmä on tutkimuksissaan jakanut kännyköitä kouluille Sambian maaseudulla, jossa lukea eivät osaa sen enempää lapset kuin aikuisetkaan.

Pelin yleistymistä hidastaa luonnollisesti kännyköiden puute.

"Hauskinta on, että kun annoimme näille maaseudun lapsille lainaksi kännykän, niin he oppivat sen pelin, ja pian opettivat kateellisia aikuisia lukemaan."

Unesco-professorin pyrkimys on, että GraphoGamen avulla mahdollisimman suuri osa sadoista miljoonista lukutaidottomista lapsista pääsisi opettelemaan peruslukutaidon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat