Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Milloin ekaluokkalaisen lukutaidottomuudesta tulisi huolestua? – Professori vastaa

Tänään vietetään kansainvälistä lukutaitopäivää. Suomessa korvaamattoman taidon hallitsevat yhä nuoremmat lapset.

Kulttuuri
 
Faisal Mahmood Reuters
Positiivinen kannustus helpottaa lukemaan oppimista. Lapset lukivat Koraania Pakistanin Islamabadissa viime heinäkuussa.
Positiivinen kannustus helpottaa lukemaan oppimista. Lapset lukivat Koraania Pakistanin Islamabadissa viime heinäkuussa. Kuva: Faisal Mahmood Reuters

"Niin he, aapiskirjat avattuina kourissa, harjoittelevat lukua hartaasti, hikisillä otsilla. Mutta ainoastaan viisi Jukolan poikaa nähdään istuvan penkillä pöydän takana. Missä ovat Juhani ja Timo? Tuollahan häpeänurkassa lähellä ovea he seisovat, ja heidän tukkansa, jossa äsken oli kiemarrellut lukkarin jäntevä koura, töröttää vielä korkeassa pörrössä."

Näin kuvataan Jukolan poikien lukuharjoituksia vuonna 1870 ilmestyneessä Aleksis Kiven klassikkoromaanissa Seitsemän veljestä. Viisi veljeksistä tankkaa kirjaimia pöydän ääressä, mutta kaksi kankeimmin oppivaa on pantu nurkkaan punottamaan.

Jyväskylän yliopiston kehitysneuropsykologian professori Heikki Lyytinen pitää lukkarin toimintaa törkeänä.

"Eihän rankaiseminen toimi lukuopetuksessa lainkaan, vaan ainoastaan positiivinen kannustus", hän sanoo. "Jotta tuloksia syntyy, lapsen on oltava suostuvainen opettelemaan."

"Pahimmassa tapauksessa lapsi esimerkiksi pakotetaan lukemaan ääneen muiden edessä, ja sitä epäonnistumista aletaan sitten naureskella."

Kiven romaanissa nälällä, häpeällä ja tukkapöllyillä kuritetut veljekset karkaavatkin pihalle rikkomastaan ikkunasta, ja vasta Eeron hieman syväpedagogisempi ote saa heidät oppimaan lukemisen alkeet.

Nykyään lukkarin opit ovat Suomen kouluissa onneksi menneisyyttä. Vajaan puolentoista vuosisadan aikana opettelu on muuttunut kiduttavasta tankkaamisesta kannustavaksi kokemukseksi, ja lukutaidon saavuttaa nykyään jokainen oppilas.

Lähes joka toisella perusteet ovat hallussa jo ennen ensimmäisen luokan alkua.

"Kirjaimethan ovat seinillä yleensä jo päiväkodissa ja esikoulussa, ja lapset kiinnostuvat niistä automaattisesti", Lyytinen selittää. "Se aloittaa itseopetteluprosessin, jota vanhemmat sisarukset saattavat vielä vauhdittaa."

Lyytisen mukaan kirjainten oppimisnopeus antaa hyvän vihjeen siitä, miten helppoa tai vaikeaa lukemaan oppiminen tulee lapselle olemaan.

"Ahkerasti harjoittelivat veljekset lukua taas, ja heidän taitonsa karttui, vaikka vähitellen. Lukivat he jo kelpo lailla sisältä, ja kävivät nyt puuhaan oppiaksensa ulkoa aapiaisen kappaleita; jämäten ja höristen joka nurkassa nyt pyrittiin kohden kukkoa."

Vaan entäpä sitten juhanit ja timot? Vaikka Suomessa yhä nuoremmat lapset osaavat lukea, osalle oppiminen tuottaa yhä vaikeuksia.

Missä vaiheessa vanhempien tulisi huolestua?

"Sanotaan niin, että jos jouluun mennessä ei ole oppinut lukemisen perusteita, niin silloin täytyy olla huolissaan", Lyytinen sanoo.

Noin 10–15 prosentilla lapsista on ongelmia lukemisen kanssa. Lukutaito-ongelmat myös periytyvät selvästi, sillä noin puolella niistä lapsista, joilla on ollut lukiongelmia, vaikeuksia on ollut ainakin yhdellä lähisukulaisella.

Vanhempi ei kuitenkaan saa siirtää mahdollisesti ahdistaviakin muistoja lapseen.

"Suurin riski on, että lapsi alkaa välttää harjoittelua. Siksi harjoittelutilanne pitäisi pystyä pitämään mahdollisimman miellyttävänä."

Lyytinen suosittelee kotiharjoitteluun kymmenisen vuotta sitten hänen johdollaan kehitettyä Ekapeliä. Mobiilissakin toimiva nettipeli opettaa ensin kirjaimet, sitten äänteet ja lopulta sanat.

"Olennaista siinä on sopiva annostus. Tehokkainta on, kun sitä pelataan kymmenen minuuttia kerrallaan useita kertoja päivässä ja usean päivän ajan peräkkäin", Lyytinen neuvoo. "Muuten lapsen keskittymiskyky tuppaa herpaantumaan."

Ohjelmaa noudattamalla lapsi oppii lukemaan muutamassa viikossa. Kuten oppi Juhanikin:

"Mutta istuipa hän taasen pöydän-nokalle kertomaan vaikeata kappaletta. Ja viimeinpä, tullessa kevään, oli hänkin oppinut kirjansa kannesta kanteen; ja ylpeästi katsahtaen painoi hän sen umpeen."

 

Testi paljastaa, tunnetko tuoreita uudissanoja. Hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat