Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stuba Nikula: Tanssin talon kohtalo ei selviä määräaikaan mennessä

Kulttuuri
 
Sirpa Räihä HS
Stuba Nikula
Stuba Nikula

Helsingin kaupungin kulttuurijohtaja Stuba Nikula uskoo, että suunniteltua Tanssin taloa ei saada nykyisellä ehdotuksella Kaapelitehtaalle Helsinkiin. Hänen katsoo, että kustannukset ovat liian raskaat sekä kaupungille että valtiolle.

Siksi kaupunki on parhaillaan kartoittamassa muita vaihtoehtoisia kohteita, joihin Tanssin talo voitaisiin rakentaa. Kaapelitehtaalle kaavaillusta Tanssin talosta uudisrakennuksineen on olemassa seikkaperäiset suunnitelmat tarveselvityksessä helmikuulta 2014.

Jane ja Aatos Erkon säätiö myönsi hankkeelle 15 miljoonan euron avustuksen 29. päivänä lokakuuta 2014. Hankkeen kokonaisbudjetti on arviolta noin 35 miljoonaa euroa.

"Pidän epätodennäköisenä – joskaan koskaan mikään ei ole mahdotonta – sitä, että ehdotus Tanssin taloksi tällaisenaan tulisi päätetyksi. Työmme on nyt saada aikaan niin kiinnostava malli, että se edelleen kiinnostaa niin tanssin toimijakenttää että Erkon säätiötä sen merkittävänä mahdollistajana", Stuba Nikula sanoo.

"Itse todella haluan nähdä Helsingissä toimivan tanssitaidetta kokoavan ja kohottavan toimijan, mutta olen realistinen sen suhteen, mitä se voi vuositasolla maksaa."

Nikula uumoilee, että uusi malli tuskin ehtii valmistua tämän vuoden loppuun mennessä. Jane ja Aatos Erkon säätiön investointiavustuksen yhtenä ehtona on, että eri toimijoiden välinen puitesopimus saadaan solmituksi vuoden 2015 loppuun mennessä.

"Mikäli ehdollisen lahjakirjan aikarajaa ei saavuteta, käynnistetään uudet neuvottelut kaikkiin suuntiin. En halua uskoa, että osapuolten halu tanssitaiteen toimintaedellytysten parantamiseen olisi kiinni yhdestä osoitteesta tai muutamasta kuukaudesta. Ainakaan näin ei ole Helsingin laita", Nikula jatkaa.

Hän korostaa, että valtion ja kaupungin on päästävä yksimielisyyteen Tanssin talon paikasta ja vuosittaisesta rahoitustarpeesta. Nykyisen ehdotuksen mukaan julkiset vuokra- ja henkilöstökustannukset ovat kutakuinkin kaksi miljoonaa euroa. Tarvittavia säästöjä voi hakea vain kurttaamalla tätä sumaa, Nikula antaa ymmärtää.

"Kysymys on pitkälti myös opetus- ja kulttuuriministeriön näkemyksestä. Helsingillä ja valtiolla on usein käytetty 50/50-periaate investointien suhteen, mutta käyttötalouden rahoittamisessa tällaista mallia ei ole. Helsingin näkemys on, että tässä projektissa sellainen pitää löytää. Mutta yhtä vähän kuin voin tai haluan spekuloida Erkon säätiön puolesta, voin tehdä sitä ministeriön puolesta."

Stuba Nikula muistuttaa, että Tanssin talon vaihtoehtoisista sijoituspaikoista ei voi tällä haavaa puhua, koska valmistelutyö on vielä kesken. Keskusteluja käydään eri osapuolien kanssa.

Stuba Nikula muistuttaa, että miljoona valtiolta ja toinen kaupungilta vuosittain on paljon näinä aikoina, kun jaettavaa on yhä vähemmän. Jo siksikin on paikallaan etsiä Tanssin talolle muitakin paikkoja, koska näin voitaisiin ehkä pienentää vuokrakustannuksia.

Tanssin talo ry on ajanut omia tiloja tanssille vuodesta 2010. Suomesta puuttuu kokonaan tanssin vierailunäyttämö, ja harjoitustilat ovat puutteellisia. Kaapelitehtaan yhteyteen on suunniteltu kahden esityssalin, muutaman harjoitussalin, toimistojen ja ravintolan kokonaisuutta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat