Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liverpoolilaisen ongelmalähiön remontti saa tunnustusta Britanniassa – yksi suunnittelijoista puhuu Helsingissä

Helsinki Design Weekillä puhutaan tänä vuonna kaupunkimuotoilusta. Britanniassa se on jo tuttu puheenaihe: ongelmalähiön remontti on ehdolla Turner-nykytaidepalkinnon saajaksi.

Kulttuuri
 
Paul Ellis AFP
Liverpoolissa sijaitsevan Granby Streetin alueen uudistus on valittu Britannian merkittävimmän nykytaidepalkinnon ehdokkaaksi. Talot olivat tyhjillään vuosikymmenen.
Liverpoolissa sijaitsevan Granby Streetin alueen uudistus on valittu Britannian merkittävimmän nykytaidepalkinnon ehdokkaaksi. Talot olivat tyhjillään vuosikymmenen. Kuva: Paul Ellis AFP

Britannian suurin taidepalkinto, Turner-palkinto, tunnetaan kohuteoksista, kuten Damien Hirstin formaldehydiin upotetuista haikaloista ja lehmistä. Tämän vuoden puhutuin teos on rähjäinen rivitaloalue: Turner-raati nimesi toukokuussa liverpoolilaislähiön uudistaneen arkkitehtikollektiivi Assemble Studion yhdeksi palkintoehdokkaista.

Alkukesästä taidekriitikot vaeltelivat Liverpoolin Granby Streetillä ja yrittivät selittää itselleen ja lukijoilleen, miksi tyhjilleen jääneiden satavuotiaiden rivitalojen remontointi on taidetta. Alueen asukkaille tärkeämpää on ollut saada hylätyt talot remontoitua ja kaduille elämää.

Kimmo Räisänen
Marco Stenbergille hyvää kaupunkimuotoilua ovat julkisen liikenteen viime vuosien kehityshankkeet.
Marco Stenbergille hyvää kaupunkimuotoilua ovat julkisen liikenteen viime vuosien kehityshankkeet.

Parikymppisten arkkitehtien kollektiivi mietti yhdessä asukasaktiivien kanssa, miten jäljellä olevia rakenteita voisi käyttää. Purkamisen sijaan päädyttiin parantamaan. Jos autiosta talosta on romahtanut yläkerran lattia, saatetaan se jättää tyystin pois ja tehdä asunnosta tuplakorkea. Jos rakennuksesta ei ole jäljellä kuin tiiliseinät, saattaa siitä tulla vaikka talvipuutarha.

"On todella outoa olla Turner-ehdokkaana", sanoo yksi 14-henkisen Assemble Studion perustajajäsenistä, Anthony Engi Meacock. "Mutta kai he pitivät meidän työskentelytavastamme."

Engi Meacock saapuu Helsinkiin keskiviikkona puhumaan Design driven society -tapahtumassa, joka on osa Helsinki design weekiä. Muotoilun hyödyntäminen kaupunkien kehittämisessä on tänä vuonna yksi Helsinki design weekin pääteemoja.

Assemble tunnetaan kekseliäisyydestään ja tee se itse -eetoksestaan. Aikaisemmin Assemble on tehnyt muun muassa entisestä huoltoasemasta elokuvateatterin, moottoritien alikulkukäytävästä kulttuurikeskuksen ja tyhjästä tontista juuri sopivasti mutaisen seikkailuleikkipuiston. Kollektiivia ei johda kukaan, ja vaikka projektit saavat henkäisemään "vau", eivät ne ole egomaanista vau-arkkitehtuuria.

Assemblella ei olekaan hienoa designfilosofiaa, sanoo Engi Meacock. Se vaikuttaa kuitenkin suurin piirtein tällaiselta: Kaikkea kulunutta ei tarvitse jyrätä. Uuden kaupungin ja sen palveluiden rakentamisen ei tarvitse olla kiiltävää ja kallista. Yhdessä asukkaiden kanssa saadaan tehtyä hienoja asioita.

Suomen kaupungeissa kuplii ajatus kaupunkimuotoilusta, joskin vielä pinnan alla. Monelle sana on vielä vieras.

Annetaan Sitran Helsinki Design Labia vuosina 2009–2013 johtaneen Marco Steinbergin selittää: "Kaupunkimuotoilu on tapa luoda palveluita kansalaisten eikä virastojen ehdoilla."

Samalla tavalla kuin perinteinen esinemuotoilija tutkii istumista ja valmistaa prototyyppejä kehittääkseen käyttäjänsä kannalta mahdollisimman hyvän tuolin, ottaa kaupunkimuotoilija asukkaat mukaan ja järjestää kokeiluja kehittääkseen heille mahdollisimman hyvät julkiset palvelut. Usein on tarpeen haastaa virastorajoja ja vanhoja tekemisen tapoja.

Yrityksissä palveluiden muotoilun tärkeys on jo ymmärretty, mutta julkisella puolella ollaan alkutaipaleella. Esimerkkejä muotoilijoiden käyttämisestä kaupungin projekteissa kuitenkin jo on.

Esimerkiksi Keskustakirjaston suunnittelussa ei ole arvailtu, mitä käyttäjät saattaisivat kirjastoltaan haluta, vaan heidät on otettu mukaan suunnitteluun. Isoon Omenaan on puolestaan metroaseman yhteyteen tekeillä palvelutori, josta löytyvät ensi kesänä kirjasto, neuvola, terveysasema, Kela, nuorisopalvelut sekä mielenterveys- ja päihdepalvelut – kerrankin yhdestä paikasta.

Helsingin nuorisoasiainkeskus puolestaan otti muotoilijan mukaan pohtimaan nuorison asunnottomuusongelman ratkomista. Tuloksena oli kokeilu, jossa nuorille löydettiin koteja kaupungin tyhjistä tiloista.

Nämä esimerkit löytyvät eilen avatulta muotoilutarinat.fi-sivustolta, jonka on tuottanut muotoilun käyttöä kaupungeissa edistävä Toimiva kaupunki -hanke. Steinberg toimii hanketta ohjaavan Kansainvälisen designsäätiön hallituksessa.

Kaupungeilla on paine uudistua, sillä monet rakenteet suunniteltiin aikoinaan maaltamuuton ja teollistumisen ajan tarpeisiin, Steinberg sanoo. Kaikki kaupungin palvelut eivät enää kohtaa kaupunkilaisten tarpeita ja laatuvaatimuksia, ja hupenevat resurssit johtavat leikkauksiin.

"Eilisen toimintatapojen leikkaamisen sijaan pitäisi muotoilla huomisen toimintatavat", Steinberg sanoo.

Vaikka sitten eurojen takia: Jos Suomessa onnistuu ratkomaan ikääntyvän kansan vanhuspalveluiden ongelmia, siitä ovat pian kiinnostuneet muutkin, Steinberg sanoo.

"Kun kiinalaiset ikääntyvät viiden minuutin päästä, he lähtevät etsimään, missä olisi paras osaaminen heidän ongelmaansa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat