Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

BBC – mitä tehdä ja kenen rahoilla?

BBC:n tuleva rooli hiertää yhtiön ja Britannian hallituksen välejä

Kulttuuri
 
Peter Nicholls Reuters
Niin oikeisto kuin vasemmistokin on löytänyt moitittavaa BBC:n uutisoinnista.
Niin oikeisto kuin vasemmistokin on löytänyt moitittavaa BBC:n uutisoinnista. Kuva: Peter Nicholls Reuters

Mitä yleisradioyhtiön pitäisi nykyisessä digimaailmassa tehdä – kelle ja kenen rahoilla? Tämä on ydinkysymys, kun Britannian yleisradion BBC:n roolia mietitään uusiksi.

Päätös ei suinkaan ole vain BBC:n. Yleisradioyhtiön tehtävät on poliittinen päätös, joka kuuluu Britannian konservatiivihallitukselle. Linjatarkastus on käynnissä, ja vuodesta 2017 lähtien BBC toimii uusilla säännöillä.

Artikkeliin liittyvät

Säästöpaineiden kanssa painiskeleva pääministeri David Cameronin hallitus ei ole salaillut sitä, että se haluaa leikata julkista sektoria. Tämä iskee myös BBC:hen, joka on paitsi kansallinen instituutio, myös kansainvälisesti luotettu uutiskone.

BBC:n pääjohtaja Tony Hall ilmoitti maanantaina, että yhtiön pitää tehdä tuloistaan viidenneksen lisäsäästöt seuraavan viiden vuoden kuluttua. Osaa toiminnoista kutistetaan, tai ne lopetetaan kokonaan.

BBC ilmoitti jo heinäkuun alussa vähentävänsä yli tuhat työpaikkaa. Silloin kokonaissäästötavoite vuoteen 2017 mennessä oli 1,5 miljardia puntaa eli yli kaksi miljardia euroa vuodessa.

Tilanne kiristää BBC:n ja brittihallituksen välejä. Yleisradioyhtiöstä katsottuna konservatiivipuolue haluaa leikata ja yksityistää. Kulttuurierot Cameronin haukkojen ja perinteisen BBC:n kannattajien välillä ovat suuret.

BBC:n lupamaksutulot ovat laskussa, koska ihmiset eivät katso televisiota enää niin kuin ennen. Sama on nähty muuallakin.

Lupamaksut muodostavat suurimman osan BBC:n noin viiden miljardin punnan vuosituloista. Lupamaksu on nyt 145,50 puntaa eli noin 200 euroa vuodessa.

Brittihallitus pani BBC:n korvattavaksi myös eläkeläisten lupamaksualennuksen.

Ennen siitä oli vastannut valtio. Päätös toi ison loven BBC:n kassaan.

BBC nosti profiiliaan maanantaina, kun Hall ilmoitti yhtiön miettivän uutispalvelujen aloittamista muun muassa Pohjois-Koreassa, Venäjällä sekä Etiopiassa ja Eritreassa.

BBC:n puolelta tämä on taitavaa brändäämistä, paluuta juurille. Sekavassa maailmantilanteessa BBC ottaa taas roolin demokratian sanansaattajana.

Kysymys viihteen tekemisestä on vaikeampi. BBC:n puolustajat muistuttavat, että yhtiö on luonut monet maailmallakin rakastetut viihdeohjelmat. Yksi menestyksistä on Strictly Come Dancing eli suomalaisittain Tanssii tähtien kanssa -formaatti.

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat