Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HKO kantaesittää ja levyttää uutuussinfonian

Kulttuuri
 
Outi Pyhäranta HS
Sunleif Rasmussenin toisessa sinfoniassa on Färsaarten kaikuja.
Sunleif Rasmussenin toisessa sinfoniassa on Färsaarten kaikuja. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Helsingin kaupunginorkesteri kantaesittää tänään keskiviikkona färsaarelaisen Sunleif Rasmussenin toisen sinfonian, lisänimeltään The Earth Anew. Samalla sinfonia myös levytetään.

Ensimmäisestä sinfoniastasi sait PN:n musiikkipalkinnon vuonna 2002. Toiko ensimmäisen sinfonian menestys paineita tämän toisen sinfonian valmisteluun?

"Totta kai! Toisaalta tämä sinfonia on niin erilainen kuin ensimmäinen sinfoniani, ettei niitä ole oikein mahdollista vertailla keskenään. Tässä toisessa sinfoniassa mukana on laulettua tekstiä, jonka vuoksi rakenne on hyvin erilainen. Ja musiikkinikin on ehtinyt muuttua paljon ensimmäisen sinfonian jälkeen."

Ensimmäisen sinfoniasi sävelsit jo 1990-luvun puolivälissä. Miksi seuraavan säveltäminen kesti kaksikymmentä vuotta?

"Minulla on ollut niin paljon muita sävellystilauksia. Olin iloinen, kun tämän sinfonian sävellystilaus tuli ja toivon, ettei mene kahtakymmentä vuotta ennen kuin pääsen säveltämään kolmatta sinfoniaa. Minulla oli jo neljä sinfoniaa suunniteltuna ennen kuin olin säveltänyt ensimmäistäkään. Ensimmäisen teemana oli vesi ja tämän toisen teemana on maa. Vielä on jäljellä ilma ja tuli, ja ilmasinfoniassa haluan käyttää urkuja – perustuuhan urkujen ääni niin suuresti ilman liikkumiseen."

HKO:n ylikapellimestari John Storgårds on johtanut aiemminkin paljon musiikkiasi. Millainen rooli hänellä oli tämän uuden teoksen synnyssä?
"Hän johti BBC:n sinfoniaorkesteria Prelude for Brass -teokseni kantaesityksessä ja hän myös keksi tilata minulta sinfonian. Koska sinfonia oli tulossa kantaesitykseen Sibeliuksen juhlavuonna, halusin tehdä siitä Kullervon sisarteoksen ja otin siihen kaksi laulusolistia ja kuoron. Tekstit ovat Eddasta, koska siinä on samanlaista pohjoista mytologiaa kuin Kalevalassa."

Kuuluuko färsaarelaisuus musiikissasi?
"Nykyisin paljon enemmän kuin ennen. Toki ensimmäisessä sinfoniassani sijoittelin lyömäsoittimet saliin niin, että ne ympäröisivät kuulijoita niin kuin meri ympäröi saarta. Mutta Färsaarien musiikki on hyvin melodista, mikä ei aiemmissa teoksissani kuulunut juurikaan. Tässä toisessa sinfoniassani taas färsaarelaiset melodiat ovat enemmän esillä."

Helsingin kaupunginorkesteri, Akademiska Sångföreningen ja Muntra Musikanter sekä Bo Skovhus, Cyndia Sieden ja John Storgårds tänään ja huomenna Musiikkitalossa klo 19. Suora verkkolähetys to 10. 9. osoitteessa helsinkikanava.fi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat